Πολιτική

Προτάσεις ΣΕΒ για την ανεργία νέων

Συνάντηση εκπροσώπων του με τον υπουργό Εργασίας και κοινωνικούς εταίρους

Tις προτάσεις τους για την συγκράτηση της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων υπέβαλλαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, κατά τη σημερινή (χθεσινή) τους συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους. Επιπλέον, σχολιάζοντας την άρνηση της ΓΣΕΕ να συζητήσει την αλλαγή τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, ο ΣΕΒ τόνισε «ουσιαστικός και αποτελεσματικός διάλογος δεν μπορεί να γίνει με αλα-καρτ συμμετοχές και κόκκινες γραμμές –από οποιαδήποτε πλευρά. Αυτό θα έπρεπε να μας διδάξει τουλάχιστον, η πιο πρόσφατη εμπειρία του διμερούς κοινωνικού διαλόγου».

Η πρόταση του ΣΕΒ σχετικά με το Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας (ΠΑΕΕ) αφορά 10.000 νέους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ ηλικίας έως 29 ετών, χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια.

Στόχοι του Προγράμματος είναι:

• Η βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης, μέσα από τη συστηματική πληροφόρηση, την επαφή με την αγορά εργασίας και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

• Η συγκράτηση της εντεινόμενης αναγκαστικής φυγής προσοντούχων νέων προς το εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.

• Η μείωση του χρόνου εισόδου των αποφοίτων στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση του πτυχίου.

• Η βελτίωση της ποιότητας και του εύρους της εμπειρίας που αποκτά ο απόφοιτος μέσα από την απασχόλησή του στην επιχείρηση.

• Η μείωση του αριθμού αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης που απασχολούνται σε θέσεις μη σχετικές με το αντικείμενο σπουδών τους και η αξιοποίηση των προσόντων των αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης με την εξεύρεση κατάλληλης εργασίας.

• Η αύξηση της απασχόλησης των νέων αποφοίτων, μέσα από τη δικτύωση επιχειρήσεων, φορέων, οργανισμών και υπηρεσιών υποστήριξης της αναζήτησης εργασίας.

Από πλευράς περιεχομένου, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει α) την κατάλληλη προετοιμασία ενός αποφοίτου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος και, β) την απασχόλησή του στις εγκαταστάσεις επιχείρησης, όπου εργάζεται αμειβόμενος για την παροχή έργου, για χρονικό διάστημα 6 – 12 μηνών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις συμμετέχουν ενεργά στο Πρόγραμμα σε όλες τις φάσεις εφαρμογής του, ενώ παράλληλα, πλην των επιχειρήσεων και των αποφοίτων, που είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι, στο Πρόγραμμα συμμετέχουν ενεργά και τα Γραφεία Διασύνδεσης των ΑΕΙ/ΤΕΙ, τα οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη προετοιμασίας των νέων αποφοίτων για την τοποθέτησή τους σε θέση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Για την περαιτέρω διασφάλιση της ποιότητας του Προγράμματος προβλέπονται διαδικασίες αξιολόγησης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στοιχεία Προγράμματος

Αριθμός ωφελουμένων νέων πτυχιούχων: τουλάχιστον 10.000 (σε χρονικό διάστημα δύο ετών).

Προϋπολογιζόμενο κόστος ανά απασχολούμενο: περίπου €5.000 (κάλυψη κόστους εξάμηνης απασχόλησης: μισθός και ασφαλιστικές εισφορές).

Συνολικός προϋπολογισμός προγράμματος: €50.000.000.

Χρηματοδότηση: από εγκεκριμένα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το