Photo Gallery, Τοπικά

Προσύμφωνα για αποτέφρωση υπογράφουν βολιώτες

Τα τελευταία χρόνια όλο και αναπτύσσεται το ενδιαφέρον του κόσμου για την αποτέφρωση

Στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε λίγες ημέρες δηλαδή, θα συζητηθεί η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για ίδρυση αποτεφρωτηρίου στο Βόλο και πιο συγκεκριμένα στον «Κούκο». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πόλη μας συμπολίτες προχωρούν ήδη στην υπογραφή προσυμφώνων για την αποτέφρωση. Για το 2011 οι αποτεφρώσεις άγγιξαν σε όλη τη Θεσσαλία τις 90. Μια νέα τάση δημιουργείται σταδιακά αγγίζοντας το ενδιαφέρον και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ήδη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ξεκινήσει έρευνα για την άποψη των Ελλήνων σχετικά με την αποτέφρωση.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Χαμηλούς τόνους στο θέμα του αποτεφρωτηρίου επιλέγει να κρατήσει ο Δήμος Βόλου. Μία ημέρα μετά τη δήλωση του Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου ότι όποιος ορθόδοξος χριστιανός επιλέξει την αποτέφρωση, τότε τίθεται εκτός Εκκλησίας και δεν θα τύχει εξόδιου ακολουθίας, στο Δήμο Βόλου επιλέγουν να τεθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα ακουστούν όλες οι απόψεις.

Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής προβλέπει την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στον «Κούκο», ενώ το κόστος θα προέλθει από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Υπάρχει όμως ανάγκη για μια τέτοια εξέλιξη; Ο Βόλος δεν είναι η πρώτη περιοχή, όπου επιδιώκεται η λειτουργία ενός αποτεφρωτηρίου. Έχουν προηγηθεί οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Μαρκόπουλου σε επίπεδο προθέσεων πάντοτε.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν συμπολίτες που θέλουν να αποτεφρωθούν, όταν πεθάνουν. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιους κύκλους, το ποσοστό αυτό αγγίζει ακόμη και το 15%, ενώ ήδη κάποιοι έχουν προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνων για να αποτεφρωθούν, όταν εκδημήσουν.

Επίσης η λειτουργία του αποτεφρωτηρίου στο Βόλο θα απέτρεπε και το αντικίνητρο του κόστους. Καθώς για να αποτεφρωθεί κάποιος, θα πρέπει να μεταφερθεί στη Βουλγαρία, όπου το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 3000 – 4000 ευρώ.

Ο γραμματέας του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου κ. Νίκος Αγγελέτος είναι ο εξουσιοδοτημένος συνεργάτης της Κρεματόριο Α.Ε. που εδρεύει στη Σόφια.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι γνωρίζει για τη διάθεση του Δήμου Βόλου να λειτουργήσει αποτεφρωτήριο στην περιοχή.

Πρόσθεσε δε ότι το πλεονέκτημα του Δήμου Βόλου σε σχέση με άλλους Δήμους που θέλουν επίσης να λειτουργήσουν αποτεφρωτήριο, είναι ότι διαθέτει έτοιμες τις κτιριακές εγκαταστάσεις για να προχωρήσει στο εγχείρημα αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελέτο, τα τελευταία χρόνια όλο και αναπτύσσεται το ενδιαφέρον του κόσμου για την αποτέφρωση, ενώ ενδεικτικά το 2011 από την περιοχή της Θεσσαλίας έγιναν 80-90 αποτεφρώσεις.

Όσον αφορά στο πανελλαδικό ενδιαφέρον για την αποτέφρωση, πληροφορίες αναφέρουν πως οι αποτεφρώσεις αγγίζουν και τις 4.000.

 

Έρευνα για

την αποτέφρωση

Ο καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ευάγγελος Αυδίκος πραγματοποιεί αυτή την περίοδο έρευνα για την άποψη που έχουν οι Έλληνες σχετικά με την αποτέφρωση.

Η ενασχόλησή του με τα θέματα μεταφυσικής, αλλά και την έννοια της φωτιάς ήταν το έναυσμα για την εκπόνηση της έρευνας.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί η τάση για την αποτέφρωση. Και η δημιουργία ενός αποτεφρωτηρίου στο Βόλο θα αύξανε τον αριθμό αυτών που θα ήθελαν να αποτεφρωθούν, αφού θα περιοριζόταν το οικονομικό κόστος από το να κάνουν την αντίστοιχη διαδικασία στη Βουλγαρία. Η αύξηση αυτή μπορεί να μην ήταν σε δραματικό βαθμό, αλλά θα υπήρχε. Γιατί υπάρχουν αυτοί που δεν πιστεύουν στη μετά θάνατον ζωή και θέλουν να αποτεφρωθούν. Άλλοι που πιστεύουν στη μετά θάνατον ζωή, αλλά εκτιμούν πως η καύση δεν αντίκειται στο ορθόδοξο δόγμα. Ωστόσο υπάρχουν λόγοι θρησκευτικοί, αλλά ακόμη και οι κοινωνικές δεσμεύσεις για τους οποίους αρκετοί διστάζουν να προχωρήσουν στην αποτέφρωση.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το