Τοπικά

Προσφορές μέχρι 40% στην αγορά

Στις 15 Ιανουαρίου η επίσημη έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων

Προσφορές που φτάνουν ακόμη και το 40%, κάνουν πλέον όλο και περισσότερα εμπορικά καταστήματα στο Βόλο, λίγο πριν την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το αγοραστικό κλίμα των γιορτών των Χριστουγέννων. Από χθες στην εμπορική αγορά ισχύει το κανονικό χειμερινό ωράριο.

Επίσημα η περίοδος των εκπτώσεων αρχίζει στις 15 Ιανουαρίου, ημέρα Σάββατο, και θα διαρκέσει μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο οι έμποροι δεν μπορούν να περιμένουν τις εκπτώσεις λόγω της μεγάλης κάμψης της αγοραστικής κίνησης.

Προκειμένου λοιπόν οι έμποροι να επιβιώσουν στην τόσο δύσκολη περίοδο, έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες προσφορές οι οποίες από χθες εντείνονται, καθώς έληξε η κύρια περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων.

Στις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων της πόλης ήδη υπάρχουν προσφορές που αγγίζουν ακόμη και το 40%.

«Εδώ και δύο χρόνια με υπουργική απόφαση οι έμποροι μπορούν να ανακοινώνουν προσφορές στα είδη τους μέχρι και την παραμονή της επίσημης έναρξης της περιόδου των εκπτώσεων. Αυτό δεν ίσχυε παλιότερα, όπου οι προσφορές απαγορεύονταν ένα μήνα πριν την έναρξη των εκπτώσεων. Σε αυτή την περίοδο οι έμποροι κάνουν προσπάθεια για να κρατήσουν τα καταστήματα τονώνοντας την αγοραστική κίνηση. Και μπορεί προσφορές να γίνονται αυτές τις ημέρες, ωστόσο οι τιμές έχουν ήδη πέσει εδώ και καιρό για να είναι ακόμη πιο προσιτές στους καταναλωτές» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αλέκος Μαγαλιός, ο οποίος πρόσθεσε πως αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι έμποροι, είναι να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Η γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Βάσω Κλεφτάκη υπογράμμισε πως οι προσφορές έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες. Το ζήτημα είναι πως όλοι μας θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα λιγότερα, αφού μειώθηκαν οι μισθοί και η κατανάλωση. Το επόμενο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για τις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς θα φανεί πόσες θα αντέξουν και πόσες θα κλείσουν. Και δεν είναι καθόλου εύκολο να κλείσει κάποιος το εμπορικό του κατάστημα, αφού υπάρχουν έμποροι που κρατούν το κατάστημα ανοικτό μόνο και μόνο για να έχουν την ασφάλειά τους.

Από τον εμπορικό σύλλογο ξεκίνησε έρευνα σε 120 εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης για να διαπιστωθεί το μέγεθος της αγοραστικής κίνησης το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη.

Πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις των εμπόρων κάνουν λόγο πτώση της αγοραστικής κίνησης σε σημαντικά ποσοστά.

«Ευχαριστημένοι είναι οι έμποροι που είδαν την πτώση του τζίρου τους να κυμαίνεται στο 20%» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγαλιός.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα πρέπει να πέσουν οι τιμές των ενοικίων. Στην Αθήνα οι μειώσεις των ενοικίων άγγιξαν το 50-60%. Στο Βόλο όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση.

Την ίδια στιγμή τα ενοικιαστήρια στα εμπορικά καταστήματα πληθαίνουν. Ο κ. Μαγαλιός υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής τα ξενοίκιαστα καταστήματα ανέρχονται στα 100, μόνο στο κέντρο της πόλης.

Από χθες Δευτέρα στην εμπορική αγορά ισχύει τον κανονικό χειμερινό ωράριο. Την αργία που δικαιούνται οι έμποροι και οι υπάλληλοι θα την πάρουν στις 26 Μαρτίου ημέρα Σάββατο.

Η μείωση

της κατανάλωσης

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις και με δεδομένα του ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών, ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου εκτός των καυσίμων το 2010, έφτασε περίπου τα 51 δισ. ευρώ, ενώ το 2008 έφτανε τα 57 δισ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων από 65,9 δισ., υπολογίζεται ότι το 2010 θα κυμανθεί στα 58,5 δισ., δηλαδή έχει υποστεί μία μείωση περίπου 7,5 δισ. Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες καταστημάτων, οι οποίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση του κύκλου εργασιών το 2010, ήταν οι ακόλουθες: α) «πολυκαταστήματα», -9,8%, β) «έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, οικιακός εξοπλισμός», -8,7%, γ) «ένδυση – υπόδηση», -8,4% και δ) «πωλήσεις εκτός καταστημάτων», -6,8%.

Μεγαλύτερη είναι ακόμα η μείωση της ποσότητας της κατανάλωσης, όπου καταγράφονται τα εξής ποσοστά: α) τρόφιμα -11%, β) ποτά, καπνός -14%, γ) έπιπλα, ηλεκτρικά είδη -15%, δ) φαρμακευτικά, καλλυντικά -27%, ε) καύσιμα -28% και τέλος στ) ένδυση, υπόδηση -52%.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το