Photo Gallery, Τοπικά

Προσφορές για τόνωση του τζίρου στην αγορά

Προκειμένου να αποφύγουν τα λουκέτα τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα προχωρούν σε προσφορές στα εμπορεύματά τους, είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα, για να «τζιράρουν» και να αποφύγουν το λουκέτο

 

Κανόνας τείνουν να γίνουν οι προσφορές από τα εμπορικά καταστήματα του Βόλου, που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Προκειμένου να αποφύγουν τα λουκέτα τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα προχωρούν σε προσφορές στα εμπορεύματά τους, είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα, για να «τζιράρουν» και να αποφύγουν το λουκέτο. Ήδη τα κλειστά εμπορικά καταστήματα είναι εκατοντάδες στο Βόλο.

Σε προσφορές, που φθάνουν μέχρι και 30-40% της αρχικής τιμής, έχουν προχωρήσει και μεγάλα εμπορικά καταστήματα – «αλυσίδες», δείγμα ότι η κρίση έχει φθάσει και στις μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα αυτές είναι που βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, αυτές τις ημέρες άδεια για διενέργεια προσφορών έχουν 15 εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος των προϊόντων (είδη ένδυσης και υπόδησης, έπιπλα, είδη υγιεινής, έπιπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές).

Εμπορικά καταστήματα δεν κάνουν τζίρο ολόκληρη την ημέρα, ενώ άλλα κάνουν δυο και τρεις ημέρες για να δουν πελάτη…

Αποτέλεσμα είναι να αυξάνει ο αριθμός των καταστημάτων που βάζουν λουκέτο, ενώ στη θέση τους ξεπηδούν επιχειρήσεις αγοράς χρυσού και κοσμημάτων. Επίσης αύξηση σημειώνει ο αριθμός των καταστημάτων γιαούρτης (yogurt).

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές εμπορικές επιχειρήσεις ανανεώνουν και για δεύτερο ή τρίτο δεκαήμερο τις προσφορές τους προς τους καταναλωτές, μέχρι την παραμονή των εκπτώσεων.

Όλες πάντως οι εμπορικές επιχειρήσεις προβαίνουν σε προσφορές ανεπίσημα (στο ταμείο), σε μια προσπάθεια να τονώσουν τους τζίρους τους.

«Δεν πάμε καλά. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και εμείς θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα, αρχής γενομένης με τα γραφεία του ΟΑΕΕ στο Βόλο» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κ. Τσέλιος, που σημειώνει ότι η ΟΕΒΕΜ «δεν ενημέρωσε τον Εμπορικό Σύλλογο για το χθεσινό αποκλεισμό της Τράπεζας της Ελλάδος».

Οι έμποροι προσπαθούν να ρευστοποιήσουν εμπόρευμα, το οποίο μάλιστα είναι και φετινό, της μόδας, για να τονώσουν τους τζίρους τους.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο έμπορος μπορεί να κάνει όσα δεκαήμερα προσφορών θέλει, ωστόσο κάθε φορά θα πρέπει να αφορούν οι προσφορές αυτές διαφορετικά προϊόντα.

Για τη λήψη αδείας διενέργειας προσφορών υποβάλλεται σχετικό αίτημα στον Εμπορικό Σύλλογο.

Με τις προσφορές δίδεται η δυνατότητα στους εμπόρους να «ξεστοκάρουν», να ξεπουλήσουν δηλαδή σε χαμηλές τιμές εμπόρευμα της παρελθούσης περιόδου, αλλά και της φετινής, τόσο της καλοκαιρινής, όσο και της χειμερινής. Αποτέλεσμα είναι να κερδίζει ο καταναλωτής, καθώς μπορεί να βρει υποδήματα και ενδύματα εκτός εποχής σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα σε όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να προβούν σε δεκαήμερα προσφορών. Έτσι κάθε επιχείρηση που διενεργεί προσφορές, μπορεί να πουλά συγκεκριμένα προϊόντα ή προϊόντα ορισμένης κατηγορίας για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τις δέκα (10) συνεχόμενες μέρες, εφόσον αναγράφονται ευκρινώς η παλιά και η νέα τιμή των προϊόντων, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα (βιτρίνες, ράφια κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι:

-Τα προσφερόμενα είδη δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει η επιχείρηση.

-Στα είδη θα πρέπει να αναγράφονται με ευκρίνεια δυο τιμές. Η τιμή πριν την προσφορά, διαγραμμένη και η νέα τιμή, χωρίς ποσοστό έκπτωσης. Θα πρέπει επίσης να τοποθετηθεί πινακίδα σε ορατά από τον πελάτη σημεία του καταστήματος και των βιτρινών, όπου θα αναφέρονται τα προσφερόμενα είδη.

-Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση  των προσφορών ως συνέχεια των εκπτώσεων.

-Νέα προσφορά του ίδιου είδους δεν επιτρέπεται πριν παρέλθουν εξήντα (60) μέρες από την προηγούμενη.

-Ο υπεύθυνος κάθε εμπορικού καταστήματος οφείλει να ανακοινώνει τις προσφορές που προτίθεται να κάνει (κατάσταση με τα προσφερόμενα προϊόντα) και τη χρονική διάρκειά τους στον Εμπορικό Σύλλογο και στη Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας, τουλάχιστον μία ημέρα πριν την έναρξή τους».

Πρόβλημα με τα σκουπίδια

Λόγω της παρατεταμένης απεργίας της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου, ο Εμπορικός  Σύλλογος Βόλου  συνιστά στους εμπόρους να είναι πιο προσεκτικοί στην εναπόθεση των σκουπιδιών τους. Ιδανικό θα ήταν όσοι έχουν τη δυνατότητα, να κρατήσουν τα απορρίμματα σε κάποιο δικό τους χώρο, για το διάστημα που γίνεται η απεργία. «Αν αυτό δεν είναι δυνατό, παρακαλούμε να συσκευάζουν καλύτερα και να τοποθετούν πιο προσεκτικά τα απορρίμματα, προκειμένου να αποφευχθεί όσο γίνεται η απαίσια αυτή εικόνα, που δυσχεραίνει και εμάς, που ζούμε και εργαζόμαστε στην αγορά, αλλά και τους καταναλωτές που την επισκέπτονται» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η εικόνα στο κέντρο της πόλης είναι αποκρουστική, καθώς όγκοι σκουπιδιών βρίσκονται παντού και υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το