Photo Gallery, Τοπικά

Προσοχή στα σχολικά είδη

Η σχέση καταναλωτή - βιβλιοπώλη είναι αυτή που κάνει τη διαφορά στις συναλλαγές και γι’ αυτό πολλά παιδιά αλλά και γονείς επιμένουν να απευθύνονται στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς για τις αγορές τους

Ανοίγουν αύριο τα δημοτικά σχολεία, για να υποδεχθούν οι δάσκαλοι τους μικρούς μαθητές στις τάξεις τους. Πρώτη εργασία των δασκάλων, να κατευθύνουν γονείς και παιδιά τι να αγοράσουν από σχολικά είδη για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς στην αγορά διατίθενται και φθηνά και ακριβά προϊόντα, αλλά και πολλά αμφίβολης ποιότητας.

Μολύβια, γόμες, στυλό, τετράδια, αλλά και τσάντες, κασετίνες, μέχρι και μπλοκ ζωγραφικής έχουν την τιμητική τους και τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο με τις συγκεκριμένες αγορές.

Το ίδιο μάλλον δεν συμβαίνει και με τους γονείς, οι οποίοι όσο πλησιάζουν οι μέρες, μάλλον σκέφτονται το… πορτοφόλι τους. Τι είναι αυτό που πρέπει οι γονείς να προσέξουν φέτος, έτσι ώστε τα σχολικά να μην επιβαρύνουν πολύ τα οικονομικά τους; Σύμφωνα με τον πρόεδρο Βιβλιοπωλών – Χαρτοπωλών – Εκδοτών Ν. Μαγνησίας κ. Χρήστο Αγιώτη, «οι γονείς πρέπει  να επιλέξουν το βιβλιοπωλείο τής γειτονιάς τους ή αυτό της αρεσκείας τους, γιατί εκεί θα βρουν ό,τι χρειάζονται. Στα πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ αγοράζουν μόνο προϊόντα προσφοράς, που απέχουν από τις ανάγκες τους σε ποσότητα (συσκευασίες με πολλά τεμάχια) και ποιότητα. Στα βιβλιοχαρτοπωλεία, κάνοντας ανάγνωση της λίστας των υλικών, ο καταστηματάρχης θα τους προτείνει όλες τις εναλλακτικές λύσεις και θα επιλέξουν το πιο συμφέρον».

Όλοι κατανοούν τα οικονομικά θέματα, όμως ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών – Χαρτοπωλών- Εκδοτών Ν. Μαγνησίας και δη οι καταστηματάρχες, εμμένουν στην ποιότητα, σε αντίθεση με άλλα πολυκαταστήματα, τα οποία παρέχουν σχολικά σε διαφορετικές, πιο χαμηλές, τιμές, αμφιβόλου όμως ποιότητας. «Αυτό συμβαίνει γιατί αποφεύγουμε τα προϊόντα που παράγονται για να μοιάζουν με τα επώνυμα, έχοντας υλικά βλαβερά για την υγεία μας, όπως κάδμιο και χρωστικές, απαγορευμένες σε όλη την Ευρώπη. Δεν έχουμε προϊόντα, τα οποία δεν ελέγχονται από κανένα φορέα, τα οποία και συχνά η Ένωση Καταναλωτών αποσύρει από τα ράφια τους ως ακατάλληλα. Η πιστοποίηση CE δεν είναι αρκετή για μια ευρωπαϊκή χώρα και σε καμιά περίπτωση η προτεινόμενη λιανική τους τιμή σε σχέση με την ποιότητα. Το ίδιο προϊόν πουλιέται σε χώρες με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από τους υπεύθυνους των παραπάνω επιχειρήσεων σε χαμηλότερες τιμές. Άρα προσαρμόζουν την τιμή ανάλογα με το μισθό και όχι με το προϊόν, που είναι το ζητούμενο».

Τα σχολικά βιβλία φέτος έχουν σταλεί από το υπουργείο εδώ και ημέρες στα σχολεία, άρα δεν θα υπάρχουν ελλείψεις, που θα οδηγήσουν σε έξτρα αγορές.

Όμως, αλλαγές θα συναντήσουν οι καταναλωτές στα φροντιστηριακά και ξενόγλωσσα βιβλία. «Τα φροντιστηριακά βιβλία, μετά από πιέσεις των βιβλιοπωλών προς τους εκδότες, θα διατεθούν από 10% έως και 20% φθηνότερα, σχεδόν στο σύνολο των τίτλων τους. Τα ξενόγλωσσα παρουσιάζουν σταθερές ή ανοδικές τάσεις. Οι εκδότες εκμεταλλεύονται το κόστος εισαγωγής ή αποφεύγουν το νόμο περί ενιαίας τιμής βιβλίου και διατηρούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές. Ταυτόχρονα, αισχροκερδούν μέσω internet εφόσον πωλούν λιανικώς βιβλία τα οποία έκαναν εισαγωγή ή εκτύπωσαν και κερδίζουν περισσότερο από 300% της αξίας τους. Στην όλη κατάσταση προπληρώνονται μέσω αντικαταβολών ή πιστωτικών καρτών ημέρες πριν την παραλαβή των βιβλίων από τους αγοραστές. Φυσικά όλο το κέρδος της τοπικής αγοράς και των φόρων του κράτους μεταφέρεται σε εταιρείες εκτός Ελλάδας.

Αντιθέτως, στα βιβλιοπωλεία μας όλοι φεύγουν ευχαριστημένοι, κρατώντας στα χέρια τους τα βιβλία, που έχουν ανάγκη», σύμφωνα με τον κ. Αγιώτη.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφερθεί, πως η οικονομική κρίση δεν έχει σε καμία περίπτωση επηρεάσει την αγορά, σε σχέση με την προμήθεια αγαθών για τις ανάγκες των μαθητών. «Αντιθέτως, όλα τα βιβλιοχαρτοπωλεία της πόλης αλλά και του Νομού έχουν προμηθευτεί όλα τα αγαθά για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς και ό,τι άλλο χρειαστούν οι μαθητές, για το υπόλοιπό της», σημειώνει ο πρόεδρος των Βιβλιοπωλών.

Σχέση καταναλωτή-βιβλιοπώλη

Η σχέση καταναλωτή – βιβλιοπώλη είναι αυτή που κάνει τη διαφορά στις συναλλαγές και γι’ αυτό πολλά παιδιά αλλά και γονείς επιμένουν να απευθύνονται στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς για τις αγορές τους. «Δεν θα έλεγα καταναλωτή, αλλά γείτονα ή γνωστού και πολλές φορές φίλου. Είναι τέτοια η σχέση, που χτίζεται μέσα στα χρόνια, βλέποντας να μεγαλώνουν τα παιδιά και να προοδεύουν, που πολλές φορές έχεις την αίσθηση, πως συμμετέχεις στην ενηλικίωσή τους. Την πρώτη φορά θα δώσεις στη μαμά παραμύθια για όνειρα γλυκά, λίγο αργότερα την πρώτη του τσάντα και κασετίνα με τους αγαπημένους του ήρωες. Χρόνια αργότερα ο μικρός μας φίλος θα «σοβαρέψει» και θα ζητεί σκούρα χρώματα στη τσάντα και τετράδια με εφηβικά σχέδια. Ύστερα ακολουθεί το Λύκειο με πολλά μαθήματα, ξένες γλώσσες και ώρες πολλές με διάβασμα. Συμπέρασμα, βιβλία και ξανά βιβλία. Πώς να βοηθήσεις το φίλο; Ποιο να δώσεις για το παιδί; Αποκτάς και εσύ άγχος, γιατί θέλεις να ξέρεις, πως το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Το όλο σκηνικό μπορεί να επαναλαμβάνεται για πάντα, αλλά το κάθε παιδί και η κάθε γνωριμία είναι πάντα μοναδική», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Βιβλιοπωλών – Χαρτοπωλών – Εκδοτών.

Είναι όμως όλοι οι βιβλιοπώλες της περιοχής μας γνώστες του χώρου;

«Ευτυχώς για τον κλάδο μας, όλοι έχουν πείρα, τουλάχιστον μίας δεκαετίας στο χώρο, μάλιστα στην πόλη μας (Βόλο και Ν. Ιωνία) τα περισσότερα μέλη κουβαλούν πείρα και γνώση του αντικειμένου πέραν των τριάντα χρόνων ή είναι δεύτερη γενιά βιβλιοπώλες. Υπάρχουν καταστήματα, που πρωτοξεκίνησαν το τέλος της δεκαετίας του 1940 ή του ’50. Αυτό αποτελεί δώρο για την πόλη, μιας και αντίστοιχες είναι και οι σχέσεις των Ελλήνων προμηθευτών με εμάς. Συμπερασματικά, οι καλές προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις είναι και αυτές που στήριζαν και εξακολουθούν να στηρίζουν την τοπική αγορά.

Ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο προκύπτει εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι εάν θα μπορούσαν φέτος γονείς και παιδιά, να αγοράσουν μόνο ελληνικά σχολικά προϊόντα.

«Πάντα μπορούσαν, αλλά η διαφήμιση και η κακή προώθηση των ντόπιων προϊόντων μέχρι πέρσι τα καθιστούσε αόρατα. Παρενέργεια της δυσκολίας «φτηνών» εισαγωγών είναι η επαναδραστηριοποίηση τοπικών οικογενειακών επιχειρήσεων, που παράγουν σχολικές τσάντες και κασετίνες, όργανα γραφής, τετράδια και όλα τα άλλα χαρτικά, ακόμη και παραγωγή αναγομωμένων μελανιών για τους εκτυπωτές.

Φυσικά, δεν ξεχνούμε τη στροφή των Ελλήνων εκδοτών προς την επανέκδοση κλασσικών ελληνικών κειμένων και συγγραφέων. Αλλά και τη δραστηριοποίηση των νέων συγγραφέων να αφυπνίσουν τη νεοελληνική εκπαίδευση και λογοτεχνία.

Όλα υπάρχουν, αρκεί να τα αναζητήσεις στο φυσικό τους χώρο, στο βιβλιοχαρτοπωλείο, που εσύ προτιμάς», καταλήγει ο κ. Αγιώτης.

Και φέτος τα βιβλιοπωλεία της πόλης θα είναι ανοιχτά πρωί – απόγευμα σύμφωνα με τον κ. Αγιώτη. «Για όλο το Σεπτέμβριο, Δευτέρα έως και Παρασκευή, θα είναι  ανοιχτά από τις 8 έως τις 2 το μεσημέρι και το απόγευμα 5 έως και 9 το βράδυ. Τα Σάββατα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι».

 

Σοφία Μαυραντζά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το