Photo Gallery, Τοπικά

Προσλήψεις στη Χαλυβουργία και διαπραγματεύσεις για τους μισθούς

Τα περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις αποδοχών να έχουν στενέψει για τους εργαζόμενους της Χαλυβουργίας σε Βελεστίνο και Βόλο

 

Σε αναμονή των νέων προτάσεων της διεύθυνσης για το μισθολογικό καθεστώς μετά την 18η Φεβρουαρίου 2013, βρίσκονται οι 400 περίπου εργαζόμενοι στις μονάδες της Χαλυβουργίας σε Βελεστίνο και Βόλο, βιώνοντας ήδη τη μείωση των αποδοχών τους κατά 18%.

Ήδη, τρεις μήνες μετά την έναρξη της τετράμηνης περικοπής μισθών, πολλοί εργαζόμενοι έχουν μεταβάλει την καθημερινότητά τους και προβληματίζονται για το μελλοντικό μισθολογικό καθεστώς, όπως αυτό θα διαμορφωθεί σε ένα περίπου μήνα, μετά τη λήξη δηλαδή της 4μηνης συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των όρων που είχαν τεθεί στο συμφωνητικό της τετράμηνης μείωσης αποδοχών κατά 18%, είχε συμφωνηθεί μετά τη λήξη της συμφωνίας η επιστροφή των μισθολογικών κλιμακίων στο πρωθύστερο καθεστώς.

Εργαζόμενοι με μακρά διαδρομή στην εταιρεία, φαίνεται να έχουν διαμηνύσει σε διευθυντικά στελέχη πως η πρόσφατη μείωση αποδοχών, θα είναι η τελευταία που αποδέχονται τονίζοντας πως η διατήρηση του σημερινού θετικού κλίματος, είναι στο χέρι της εργοδοσίας.

«Εμείς βάλαμε πλάτες για να μην κλείσει το εργοστάσιο, δεχτήκαμε δύο φορές μειώσεις αποδοχών και ωραρίων απασχόλησης ακόμη και ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με συναδέλφους μας, αλλά έως εδώ. Όλο αυτό το διάστημα, δώσαμε τη δυνατότητα στην επιχείρηση να σχεδιάσει νηφάλια σχέδιο εξόδου από την κρίση, με άνοιγμα σε νέες αγορές κ.λπ., γενικά με αναδιάταξη των στρατηγικών στόχων ώστε αξιοποιώντας το θετικό κλίμα στις εργασιακές σχέσεις, να παρουσιάσει ένα βιώσιμο μοντέλο. Κάτι τέτοιο δεν μας έχει παρουσιαστεί ακόμη και αναμένουμε σαφείς τοποθετήσεις το προσεχές διάστημα για να καθορίσουμε κι εμείς τη στάση μας…».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των μηνιαίων αποδοχών ανέρχεται για την πλειοψηφία των εργαζομένων από 100-200 ευρώ με συνέπεια ο μέσος μισθός να ανέρχεται πλέον στα 1000 περίπου ευρώ.

Θετικό γεγονός, όπως επισημαίνεται, αποτελεί η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού καθώς τον τελευταίο χρόνο, προσελήφθησαν περίπου 40 άτομα και στις δύο μονάδες του Βόλου και του Βελεστίνου, αρχικά με ολιγόμηνες συμβάσεις και στη συνέχεια με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Όπως τονίζουν έμπειροι χαλυβουργοί, η διατήρηση του στελεχιακού δυναμικού στα επίπεδα που ορίζουν οι κανόνες ασφαλούς εργασίας σε χαλυβουργεία, αποτελεί θετικό σημείο εν όψει και των νέων διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από ένα μήνα.

Η αναπλήρωση συνταξιοδοτηθέντων με νέους εργαζόμενους, εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και το προσεχές διάστημα όπως και η μη απόλυση εργαζομένων, δέσμευση την οποία τηρεί στο ακέραιο, μέχρι στιγμής, η διεύθυνση της Χαλυβουργίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το