Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Προσημειώσεις 454 ακινήτων από κάρτες

Στα 37 εκ. ευρώ η αξία διαταγών πληρωμής από το Πρωτοδικείο Βόλου το 2012

 

Αλλάζει πλέον το σκηνικό για πολλούς οφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν πιστωτικές κάρτες ή καταναλωτικά δάνεια και δεν έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο Νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι τράπεζες, μετά την έκδοση διαταγών πληρωμής, προχωρούν σε προσημείωση ακινήτου του οφειλέτη, ώστε να διασφαλίσουν τα οφειλόμενα. Παράλληλα συνεχίζεται η έκδοση διαταγών πληρωμής για επαγγελματικά δάνεια ή αλληλόχρεους λογαριασμούς, ενώ τον τελευταίο μήνα παρατηρείται αύξηση των αιτήσεων έκδοσης διαταγών πληρωμής για μη καταβολή μισθωμάτων.

Τον Ιούνιο οι περισσότερες διαταγές πληρωμής αφορούν σε μισθώματα. Το συνολικό ποσό Ιουνίου ανέρχεται σε 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 454 ανέρχονται οι προσημειώσεις ακινήτων στη Μαγνησία για οφειλές από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Οι προσημειώσεις έγιναν μετά την έκδοση διαταγών πληρωμής από το Ειρηνοδικείο Βόλου και αφορούν έως το ποσό των 20.000 ευρώ. Αφορούν δε μόλις στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Πολλά από τα ακίνητα είναι πρώτη κατοικία και οι τράπεζες φαίνεται πως δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους. Όπως επισημαίνουν δικαστικοί είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσημειώσεις ακινήτων για οφειλές από πιστωτικές κάρτες.

«Πρωταγωνίστρια», όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου, εμφανίζεται τράπεζα, που θεωρητικά φέρεται να έχει εκχωρήσει πολλά καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

Στο μεταξύ, έχει αυξηθεί κατά 30% περίπου ο αριθμός των διαταγών πληρωμής από το Ειρηνοδικείο Βόλου το τελευταίο έτος, ενώ «βροχή» είναι και οι αιτήσεις για ένταξη στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έως και χθες είχαν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο 328 αιτήσεις και η εκδίκασή τους προσδιορίζεται για το Σεπτέμβριο του 2013.

Στο αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου Βόλου κατατέθηκαν τον περασμένο μήνα 77 διαταγές πληρωμής, αξίας 3,8 εκατομμυρίων ευρώ. Οι 60 από αυτές αφορούν σε μισθώματα. Μία διαταγή πληρωμής τράπεζας ανέρχεται στο ποσό των 261.000 ευρώ.

Οι τράπεζες στη συνέχεια προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αυξημένη κίνηση στα γραφεία των δικαστικών επιμελητών, οι οποίοι καλούνται να εκτελέσουν τις εντολές των τραπεζών.

Από την αρχή του έτους -2012- οι διαταγές πληρωμής του Πρωτοδικείου Βόλου ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 37 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι το Μάιο εκδόθηκαν 105 διαταγές πληρωμής, ενώ τον Απρίλιο είχαν εκδοθεί 83. Οι αιτήσεις προέρχονται κυρίως από τράπεζες και δεν αφορούν μόνο επαγγελματικά ή στεγαστικά δάνεια και αλληλόχρεους λογαριασμούς, αλλά τώρα πλέον και δάνεια καταναλωτικής πίστης, όπως πιστωτικές κάρτες.

Κάποιες από τις αποφάσεις αφορούν και σε μισθώματα. Όπως προκύπτει οι οφειλές από μισθώματα είναι για διάστημα οκτώ ή και εννέα μηνών. Αφορούν τόσο επαγγελματικά μισθώματα, όσο και ιδιωτών. Τα οφειλόμενα ποσά είναι πάνω από 20.000 ευρώ, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Στην έκδοση διαταγών πληρωμής προχωρούν ιδιώτες κατά οργανισμών του δημοσίου, αλλά και ιδιώτες κατά άλλων ιδιωτών. Επίσης αξίζει να αναφερθεί η προσφυγή στο Πρωτοδικείο διαχειριστών πολυκατοικιών για μη καταβολή κοινοχρήστων. Από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις η έκδοση διαταγής πληρωμής 850 ευρώ για μη καταβολή κοινοχρήστων.

Η έκδοση διαταγών πληρωμής πιστωτικών καρτών έγινε για ποσά 12.000 ευρώ, 33.000 ευρώ, αλλά και μικρότερα.

Από την αρχή του έτους η κατάθεση αιτήσεων για έκδοση διαταγών πληρωμής συνεχίζεται ακάθεκτα στο αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου Βόλου. Η συντριπτική πλειοψηφία των διαταγών πληρωμής προέρχεται από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι στο ποσό των 4.248.000 ευρώ υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στις 99 διαταγές πληρωμής που εκδόθηκαν για το μήνα Μάρτιο 2012 από το Πρωτοδικείο Βόλου. Το Φεβρουάριο του 2012, εκδόθηκαν 99 διαταγές πληρωμής, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 εκδόθηκαν 114. Από την αρχή του έτους εκδόθηκαν 542 διαταγές πληρωμής, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν εκδοθεί 304. Ωστόσο η διαφορά επικεντρώνεται στο ότι τα ποσά τώρα πλέον είναι μεγαλύτερα. Το 2011 καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ αποφάσεων διαταγών πληρωμής, η αξία των οποίων έφτασε στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος του Πρωτοδικείου Βόλου το 2011 εκδόθηκαν 1223 διαταγές πληρωμής συνολικής αξίας 85 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2010 εκδόθηκαν 1080, το 2009 εκδόθηκαν 911, το 2008, 649 και το 2007, 437. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην ουσία οι αποφάσεις αυτές δεν εκτελούνται, καθώς οι δανειολήπτες αδυνατούν και πολλοί έχουν δηλώσει αδυναμία πληρωμής.

Τούλα Κεκάτου

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το