Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Προς ολοκλήρωση το Πολυδύναμο Δυτικών Συνοικιών

Στο Κέντρο πρόκειται να στεγαστούν μέχρι τέλος του έτους τα ΚΑΠΗ Νέας Ιωνίας
Στο Κέντρο πρόκειται να στεγαστούν μέχρι τέλος του έτους τα ΚΑΠΗ Νέας Ιωνίας

Ο Δήμος Βόλου από τους περιορισμένους πλέον πόρους του  πληρώνει τα έργα του προγράμματος «Θησέα», το οποίο έχει πάψει να χρηματοδοτεί υποδομές. Ο κίνδυνος να μείνουν τα έργα κουφάρια, κινητοποιεί το Δήμο για την παράδοση των έργων και στη Νέα Ιωνία οι παλιές ελαιαποθήκες στην οδό Κυρίλλου θα στεγάσουν τα ΚΑΠΗ.

Στο πλαίσιο των επενδύσεων για να μη μείνουν οι υποδομές «κουφάρια» «ξεμπλοκάρει» ένα σημαντικό έργο στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου με ιδιαίτερη σημασία για τη Δημοτική Ενότητα Νέας Ιωνίας, καθώς πρόκειται να στεγάσει το ΚΑΠΗ των δυτικών συνοικιών, το οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια σε νοικιασμένο κτίριο που δεν καλύπτει φυσικά τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Η μελέτη του έργου τροποποιήθηκε και ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε στα 390.000 €,  ο δε Δήμος Βόλου θα διαθέσει από ιδίους πόρους 100.000€ για το 2013 με σκοπό έως το τέλος του έτους να έχει μετεγκατασταθεί το ΚΑΠΗ.
Το συγκεκριμένο έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας» με προϋπολογισμό 1.000.000€ από τον πρώην Δήμο Νέας Ιωνίας, δημοπρατήθηκε στις 24.2.2009 και με ποσοστό έκπτωσης 43,84%. Το έργο τελικά περαιώθηκε στις 15.11.10 μετά από σχετικές παρατάσεις και η τελική δαπάνη ανήλθε στο ποσό των 610.074,44€, μετά από αναθεώρηση λόγω αλλαγής του συντελεστή ΦΠΑ. Παραλήφθηκε δε οριστικά στις 15.11.2012 από την αρμόδια επιτροπή παραλαβής. Ορισμένες εργασίες οι οποίες προβλέπονταν στην αρχική μελέτη, δεν υλοποιήθηκαν, καθώς δεν επαρκούσε η σχετική πίστωση.

Οι εργασίες αυτές αφορούν κυρίως στη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, την ολοκλήρωση του λεβητοστασίου, καθώς και την ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου, για να μπορέσει να καταστεί λειτουργικό το Πολυδύναμο Κέντρο. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου εκπόνησε τη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες τόσο στο κτίριο, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο. Συγκεκριμένα στο κτίριο προβλέπεται ο εξοπλισμός της κουζίνας, καθώς και διάφορες ξυλουργικές εργασίες, οι επενδύσεις και οι πλακοστρώσεις σε όλους τους επισκέψιμους χώρους, εξοπλισμός των χώρων υγιεινής, η κατασκευή της ηλεκτρικής εγκατάστασης και η δημιουργία του δικτύου θέρμανσης – κλιματισμού. Στο δε περιβάλλοντα χώρο προβλέπονται οι καθαιρέσεις οπλισμένου σκυροδέματος από τις εγκαταστάσεις των παλαιών ελαιαποθηκών, οι διαμορφώσεις παρτεριών και οι πλακοστρώσεις, η δημιουργία του δικτύου και η σύνδεση με τη ΔΕΥΑΜΒ, η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου και η σύνδεση με την εταιρεία παροχής αερίου και η κατασκευή του δικτύου φωτισμού και η σύνδεση με τη ΔΕΗ. Μετά την έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο και την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου.

Το Πολυδύναμο Κέντρο κατασκευάζεται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 1238,62 τ.μ. είναι δε διώροφο κτίριο με υπόγειο. Το ισόγειο του κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει τις κύριες δραστηριότητες του ΚΑΠΗ, είναι 452,52 τ.μ., συμπληρώνεται δε από όροφο και υπόγειο.

«Όπως είναι γνωστό το έργο παρέμεινε ημιτελές, καθώς δεν εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της συμπληρωματικής σύμβασης. Ο Δήμος Βόλου, λοιπόν, στο πλαίσιο του σφιχτού προϋπολογισμού του ξεκινά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών από ιδίους πόρους με στόχο τη μετεγκατάσταση εντός του έτους. Σε αυτό θα συμβάλλουν και άλλες Υπηρεσίες του Δήμου, όπως του Πρασίνου και της Καθαριότητας.  Για όλα τα παραπάνω έχουμε ενημερώσει και τα μέλη του ΚΑΠΗ και είναι σημαντικό για όλους ότι έχουμε εξασφαλίσει τη συναίνεση και τη συνεργασία τους. Η συγκεκριμένη υποδομή έρχεται να συμπληρώσει τις προσπάθειες που γίνονται από τη Δημοτική Αρχή για την αναβάθμιση μιας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος όπως αυτές των αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων με τη δημιουργία νέων πλατειών» τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Φώτης Λαμπρινίδης. «Το κλείσιμο του προγράμματος «Θησέας» από το 2010 και η μη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από ευρωπαϊκή πηγή, μας οδηγούν στην ανάγκη να στηριχτούμε στους δικούς μας συγκεκριμένους πόρους, έστω και τμηματικά. Είναι μια προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή, η οποία, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, συμπεριλήφθηκε στο φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το