Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Προς μείωση εισακτέων στα Παιδαγωγικά

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Προς μείωση των εισακτέων σε ορισμένα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι απόφοιτοι του οποίου συνδέονται με την απορρόφηση στο Δημόσιο, φαίνεται πως προχωρεί το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα στο μηχανογραφικό δελτίο θα ενταχθούν φέτος οι Αστυνομικές Σχολές.


Τον προτεινόμενο αριθμό εισακτέων για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ζήτησε από τις Σχολές πανελλαδικά το υπουργείο Παιδείας, το οποίο, όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του «Έθνους», προσανατολίζεται σε αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις Θετικές Σχολές και σε μείωση των εισακτέων σε ορισμένες άλλες Σχολές θεωρητικού περιεχομένου που όσον αφορά στην αγορά εργασίας συνδέονται με το δημόσιο τομέα.
Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, στην πρόθεση του υπουργείου είναι να μειωθούν οι εισακτέοι από ορισμένα θεωρητικά τμήματα ιδίως της περιφέρειας. Στα θεωρητικά τμήματα συγκαταλέγονται οι φιλοσοφικές, τα παιδαγωγικά, οι ξενόγλωσσες φιλολογίες.
Στον πίνακα με τα δέκα τμήματα που σχεδιάζεται από το υπουργείο Παιδείας μείωση των εισακτέων περιλαμβάνεται και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Γενικότερα τα Παιδαγωγικά Τμήματα, όπως βέβαια και άλλα Τμήματα του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, προτείνουν πολύ μικρότερο αριθμό εισακτέων σε σχέση με αυτόν που τελικά αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας.
Όπως αναφέρει σχετικά η κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ελένη Ανδρέου, κατά μέσο όρο τα Παιδαγωγικά Τμήματα ζητούν κάθε χρόνο γύρω στους 70-80 εισακτέους το καθένα, αλλά το υπουργείο αποφασίζει πολύ περισσότερους, οι οποίοι αυξάνονται, καθώς συνυπολογίζονται και οι υποψήφιοι από τις ειδικές κατηγορίες, αλλά και τις μετεγγραφές. Όμως με την αύξηση των φοιτητών επιβαρύνεται η ποιότητα της εκπαίδευσης, καθώς οι φοιτητές αναγκάζονται να στοιβάζονται σε αίθουσες διδασκαλίας που δεν αντιστοιχούν χωρικά στις νέες καταστάσεις.
Πάντως η μείωση των εισακτέων, αν τελικά υλοποιηθεί, μάλλον εξετάζεται ως θετική εξέλιξη από τους αρμόδιους παράγοντες.
Εξάλλου, πλέον, από τα Παιδαγωγικά Τμήματα οι απόφοιτοι δεν έχουν ευοίωνες προοπτικές για την απασχόλησή τους στη δημόσια εκπαίδευση, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Το 2013 οι εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με το 2012. Ειδικότερα το 2013 οι θέσεις ανήλθαν στις 69.288 και το 2012 στις 76.094.

Οι Αστυνομικές  Σχολές
Στο μηχανογραφικό δελτίο θα ενταχθούν φέτος οι Αστυνομικές Σχολές και οι υποψήφιοι, όπως και πέρυσι, θα έχουν δικαίωμα να τις επιλέξουν. Βέβαια οι Αστυνομικές Σχολές θα δεχθούν εισακτέους από την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016. Αυτό σημαίνει πως όσοι πετύχουν στις φετινές εξετάσεις του ερχόμενου Μαΐου, θα πρέπει να περιμένουν ένα χρόνο για να ξεκινήσουν τη σχολή.
Σημειώνεται πως στην πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τις αιτήσεις των υποψηφίων ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν αναφερόταν ότι οι Αστυνομικές Σχολές θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο.
Τελικά αντέδρασαν πολλοί υποψήφιοι, αλλά και η Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, με αποτέλεσμα το υπουργείο να εκδώσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται τελικά και οι Αστυνομικές Σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το