Τοπικά

Προς κινητοποιήσεις οι γιατροί στη Μαγνησία

Σ5-Φ2--ΥΓΕΙΑ

Σε κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί του Βόλου σε συνεργασία με τον ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της αργίας των νευροχειρουργών γιατρών, που ουσιαστικά έχει παραλύσει τον τομέα σε επίπεδο περιφέρειας Θεσσαλίας, με συνέπεια οι ασθενείς να πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.

Για το σκοπό αυτό σήμερα Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο .

Προχθές στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου,  Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και φορείς του τόπου ζήτησαν την άμεση σύγκληση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Υγείας για το θέμα των αργιών των νευροχειρουργών γιατρών

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Πάρις Μουτσινάς, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Απόστολος Παντσάς και εκπρόσωπος της βουλευτού των ΑΝΕΛ κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται και τα εξής: «Στα γραφεία του ΙΣΜ έγινε ευρεία σύσκεψη φορέων με θέμα τις αυτοδίκαιες αργίες και την εμπλοκή του συναδέλφου νευροχειρουργού Νίκου Χαυτούρα. Συμφωνήθηκαν ομόφωνα:

1) Να συγκληθούν άμεσα τα πειθαρχικά συμβούλια του ΕΣΥ για να πάψει η ομηρία και η διαπόμπευση των αθώων αλλά και ταυτόχρονα να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι. Οποιαδήποτε αναβολή του πειθαρχικού συμβουλίου γίνεται εκ του πονηρού ή για άλλους λόγους.

2) Ο συνάδελφός μας Νίκος Χαυτούρας με το κύρος του, την επιστημονική του επάρκεια και την ανιδιοτελή του συνεισφορά τόσα χρόνια έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του λαού της περιοχής μας. Ο συνδικαλιστής και αγωνιστής Νίκος Χαυτούρας από τη θέση του ως πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών και ως δημοτικός σύμβουλος Βόλου έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες για να σταθεί το Νοσοκομείο μας όρθιο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της μνημονιακής λαίλαπας. Απαιτούμε την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης για την ηθική αποκατάσταση ενός αποδεδειγμένα αθώου συναδέλφου.

3) Ο νόμος 4093/12 (περί αυτοδίκαιων αργιών) έχει καταργήσει το τεκμήριο της αθωότητας κρατώντας σε ομηρία αρκετούς αδίκως εμπλεκόμενους συναδέλφους. Ζητάμε την άμεση κατάργησή του».

Στο μεταξύ από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας επισημαίνεται για το θέμα ότι: Απειλείται άμεσα η δημόσια υγεία της Θεσσαλίας και όχι μόνον, καθόσον ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μένει ακάλυπτο και απροστάτευτο κατά την αναζήτηση ιδιαίτερα επειγόντων νευροχειρουργικών, αλλά και χειρουργικών υπηρεσιών.

Οι παλινωδίες του υπουργείου προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στους συμπολίτες μας, καθόσον εκτέθηκε το σύστημα, γεγονός που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την έγκαιρη ενημέρωση των συλλογικών μας οργάνων (ΠΙΣ, ΟΕΝΓΕ, τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι) πριν από την υπογραφή των συγκεκριμένων διαπιστωτικών πράξεων, ώστε να αποφεύγονταν αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα που, αφενός μεν αμαυρώνουν την εικόνα του υπουργείου Υγείας, αφετέρου δε απαξιώνουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και τους λειτουργούς του.

Αποδομείται η λειτουργία του Νοσοκομείου, ιδιαίτερα στο νευραλγικό τομέα της νευροχειρουργικής (υπηρετεί ακόμη ένας νευροχειρουργός) οπότε μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, από καθημερινό περιστατικό να εξελίσσεται σε εφιάλτη με δεδομένη τη δυσλειτουργία του αντιστοίχου τμήματος του ΠΝ Λάρισας, το οποίο κυριολεκτικά διαλύεται με ίδια διαδικασία.

Δεν αρνούμαστε το «πάρτι» που έγινε στην Υγεία, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, ούτε εκπροσωπούμε αποδεδειγμένα επίορκους συναδέλφους, αλλά ούτε και τους στηρίζουμε. Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, μέσα όμως από διαφανείς διαδικασίες, οι κεντρικές ευθύνες της διασφάλισης των οποίων βρίσκονται στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στο διοικητικό μηχανισμό.

Εκτιμούμε πως οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι του ΠΓΝΛ, και του Γ.Ν. Βόλου δεν αποδεικνύεται από τη μέχρι τώρα διαδικασία και στο βαθμό που είναι αυτή σε γνώση μας, ότι εμπίπτουν στο καθεστώς της «αυτοδίκαιης αργίας». Οι αντίστοιχοι συνάδελφοι του Ιπποκράτειου νοσοκομείου θεσσαλονίκης, που κατηγορούνταν για τα ίδια αδικήματα, αθωώθηκαν ομόφωνα πρόσφατα από συμβούλια μάλιστα όπου προεδρεύουν ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί».

 

Η ΠΟΕΔΗΝ

Σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων που οδηγεί, όπως αναφέρει, στο κλείσιμό τους και σε απολύσεις προσωπικού.
Σήμερα Δευτέρα προγραμματίζονται συγκεντρώσεις σε νοσοκομεία που επηρεάζονται, ενώ για την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας για τα Νοσοκομεία, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας από τις 11.00πμ έως 15.00.
Στις 11:30 πμ της ίδιας μέρας προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας ενώ για την περιφέρεια έξω από τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών.
Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου και οργανώνει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11:30 πμ, διαμαρτυρόμενη για «την συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Τομέα Ψυχικής Υγείας και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, την υποχρηματοδότηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και τις διαθεσιμότητες – απολύσεις των υγειονομικών».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το