Photo Gallery, Τοπικά

Προς επανεξέταση η λειτουργία Λυκείου Καναλίων

Θετικός εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας στη συνάντηση με τη δήμαρχο Ρήγα Φεραίου

 

Θετικός στη συνέχιση λειτουργίας του Γενικού Λυκείου Καναλίων εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, με τον οποίο συναντήθηκαν χθες η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου, μαζί με γονείς μαθητών του σχολείου, και άλλους φορείς, προκειμένου να του θέσουν το ζήτημα ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το σχολείο.

Η συνάντηση έγινε χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο και τον υφυπουργό Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου.

Στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων πριν δύο χρόνια η πρόταση της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ήταν το Γενικό Λύκειο Καναλίων να καταργηθεί.

Μετά από τις κινητοποιήσεις της Δημοτικής Αρχής και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας που ακολούθησαν, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην αναστολή για ένα χρόνο της απόφασης κατάργησης. Η απόφαση αφορούσε στη φετινή σχολική χρονιά 2012-2013.

Η αγωνία, όμως όλων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, είναι τι θα γίνει και την επόμενη χρονιά.

Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιοι φορείς έχουν ενεργοποιηθεί αποστέλλοντας σχετικά έγγραφα στο υπουργείο Παιδείας που ζητούν τη συνέχιση λειτουργίας του σχολείου.

Χθες όμως κορύφωσαν τις προσπάθειές τους πραγματοποιώντας συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, στον οποίο και επέδωσαν στοιχεία σχετικά με το μαθητικό δυναμικό, την κατάσταση του σχολείου και τις ανάγκες που εξυπηρετεί.

Ουσιαστικά τονίστηκε πως το σχολείο λειτουργεί σε ένα σύγχρονο διδακτήριο με επαρκές μαθητικό δυναμικό, το οποίο θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ εξυπηρετούνται μαθητές από ορεινές περιοχές.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατανόησε την κατάσταση και εμφανίστηκε θετικός στη συνέχιση λειτουργίας του σχολείου. Παράλληλα ζήτησε από τη δήμαρχο και τους γονείς να του αποστείλουν μια νέα τεκμηριωμένη πρόταση για να την εξετάσει και να αναιρέσει την απόφαση κατάργησης του Γενικού Λυκείου Καναλίων, ενώ τόνισε πως σχετική απόφαση υπέρ της συνέχισης λειτουργίας του Λυκείου θα πρέπει να υπάρχει και από την Περιφερειακή Εκπαίδευση Διεύθυνση Θεσσαλίας.

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου σημείωσε πως «η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Παρουσιάσαμε στον υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο και τον υφυπουργό κ. Παπαθεοδώρου τα δεδομένα που στοιχειοθετούν την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του Λυκείου και τα επόμενα χρόνια. Ο υπουργός μας τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για νέες συγχωνεύσεις σχολείων και μας ζήτησε να του αποστείλουμε ξανά τα στοιχεία για το σχολείο, ώστε να εξετάσει την προοπτική αναίρεσης προηγούμενης απόφασης του υπουργείου σύμφωνα με την οποία το Λύκειο καταργείται. Σε γενικές γραμμές θεωρούμε πως η συνάντηση είχε θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα θα απευθυνθούμε και στην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ζιάκα για να πάρουμε τη συγκατάθεσή της για να συνεχίζει να λειτουργεί το Λύκειο».

Σημειώνεται πως φέτος η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δεν πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας την κατάργηση ή συγχώνευση του Γενικού Λυκείου Καναλίων.

Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν ακόμη η γενική γραμματέας Ισότητας Φύλων κ. Ζέττα Μακρή, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Κίτσιος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καναλίων κ. Παπαϊωάννου. Ο κ. Κίτσιος σημείωσε ότι ο υπουργός κατανόησε τα αιτήματα που τους θέσαμε.

Η Ζ. Μακρή

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Ζέττα Μακρή επισήμανε, μεταξύ άλλων, για τη χθεσινή συνάντηση και το Λύκειο Καναλίων πως «η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζήτησε πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία και δεσμεύτηκε να αποφασίσει με γνώμονα τα δίκαια και εύλογα, όπως τα χαρακτήρισαν, αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. Η κ. Μακρή εξέφρασε τις ευχαριστίες της τόσο στον υπουργό, όσο και στον αρμόδιο υφυπουργό και δεσμεύτηκε στη δήμαρχο Ρήγα Φεραίου ότι θα είναι στο πλευρό τους, έως ότου ικανοποιηθούν τα τεκμηριωμένα εκπαιδευτικά τους αιτήματα».

Η αγωνία των γονιών 

Σε επιστολή τους οι γονείς εκφράζουν την έντονη αγωνία τους για το μέλλον του σχολείου λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Σε ό,τι αφορά στο Λύκειο, οι εξαγγελίες κατάργησης και προσωρινών αναστολών τα τελευταία 2 χρόνια, έχουν φέρει αναστάτωση στις οικογένειες των μαθητών που δεν μπορούν να προγραμματίσουν πια τίποτα. Επιπλέον, όσο για τους καθηγητές, δεν μπορούν να δηλώσουν το Λύκειο Καναλίων ως θέση, οργανική, απόσπαση, μετάθεση, ή θέση ευθύνης γιατί δεν εμφανίζεται στον πίνακα των σχολείων τα τελευταία 2 χρόνια για καμία θέση – έτσι, οι εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν αν το σχολείο είναι σε λειτουργία όταν χρειάζεται να δηλώσουν προτίμηση σχολείου. Βασιζόμαστε πάνω στην αυξητική τάση του μαθητικού δυναμικού και του ενεργού πληθυσμού για να καθησυχάσουμε τους γονείς εκείνους που, λόγω της κρίσης, γύρισαν πίσω και είναι επιφυλακτικοί και ανήσυχοι για το εκπαιδευτικό μέλλον των παιδιών τους, μη μπορώντας έτσι να κάνουν μακροχρόνια σχέδια. Θέλουμε να έχουμε όλοι μας στην περιοχή όραμα για μας και τα παιδιά μας, γιατί αν δεν υπάρχει Λύκειο ο τόπος μας θα ερημώσει και δεν θα υπάρχουν πια προοπτικές έστω και για αυτές τις αγροτικές εργασίες που προσφέρονται. Δεν θέλουμε μια δεύτερη «αποξήρανση» της περιοχής μας, που οδηγεί όπως είδαμε σε μαρασμό και απομόνωση – η λίμνη ξαναγύρισε και μαζί της πρέπει να ξαναγυρίσουν και οι κάτοικοί της. Έχουμε τη μαρτυρία των μαθητών οι οποίοι μέσα από προγράμματα  επαγγελματικού προσανατολισμού και νεανικής τηλεοπτικής συμμετοχής σχολείων δήλωσαν με στατιστικά στοιχεία ότι θέλουν να μείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους και τους αρέσει πολύ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το