Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Προς δημοσιονομική επιτροπεία

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της αυριανής Συνόδου Κορυφής

 

 

Σοβαρότατες διαφωνίες Γερμανίας – Γαλλίας για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους

 

 

Το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa δημοσιεύει στον ιστότοπό του μερικά από τα κύρια σημεία του προσχεδίου συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Κυριακής.

 

Σύμφωνα με το Ansa, για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το σύνολο της βοήθειας και τις απώλειες των ιδιωτών που συμμετέχουν στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να αποφασίσει το Eurogoup. Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η επιλογή ανήκει στο Ecofin.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, πρόκειται επίσης να ζητήσει «μια επιπλέον προσπάθεια για την σταθεροποίηση της δημόσιας οικονομίας» από τις χώρες που δέχονται πιέσεις λόγω της κρίσης χρέους ενώ «εκτιμά θετικά τις δεσμεύσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας».

 

Σε ό,τι αφορά το μόνιμο ταμείο διάσωσης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ΕΜΣ) στα αποσπάσματα του προσχεδίου που δημοσιεύει το Ansa, τονίζεται ότι «η ουσιαστική του λειτουργία πρέπει να ξεκινήσει όσο πιο σύντομα γίνεται και, για το λόγο αυτό, η ΕΕ δίδει εντολή στους υπουργούς οικονομικών να λάβουν την σχετική οριστική απόφαση ως το τέλος Νοεμβρίου».

 

Στο προσχέδιο υπογραμμίζεται ότι «οι Βρυξέλλες θα μπορούν να εξετάζουν, πριν από τα εθνικά κοινοβούλια, τους προϋπολογισμούς και τα μέτρα των χωρών που υπόκεινται σε διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα και θα μπορούν να προχωρούν σε παρατηρήσεις και να ζητούν αλλαγές, οι οποίες θα υλοποιούνται εντός του κάθε έτους».

Εν τω μεταξύ μεγάλο παραμένει το χάσμα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους λίγες ώρες πριν τη σύνοδο Κορυφής της Κυριακής 23 Οκτωβρίου.

Οι μεγάλες διαφωνίες που έχουν Μέρκελ και Σαρκοζί βασίζονται σε τρεις άξονες: Αρχικά στο ύψος του τελικού haircut που θα πρέπει να επιβληθεί στο ελληνικό χρέος, αφού πλέον η συμφωνία του Ιουλίου για haircut 21% είναι πλέον ανεπαρκής και χρήζει άμεσης αναθεώρησης. Η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχθεί ένα μεγαλύτερο haircut στα ελληνικά ομόλογα, αφού οι τράπεζές της είναι σε θέση να το απορροφήσουν. Το ίδιο ωστόσο δεν ισχύει και για τη Γαλλία που δεν επιθυμεί ένα επιθετικό κούρεμα στο ελληνικό χρέος, καθώς θέτονται άμεσα σε κίνδυνο οι γαλλικές τράπεζες, λόγω της μεγάλης έκθεσής τους σε ελληνικό χρέος.

Αυτό το χάσμα θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν Μέρκελ και Σαρκοζί στην έκτακτη συνάντηση που θα έχουν το βράδυ του Σαββάτου (σήμερα) στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, οι διαφωνίες των δύο ηγετών δεν έχουν καμφθεί ούτε στο σκέλος της μόχλευσης του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF), με τη Γαλλία να επιμένει να επιθυμεί τη μετατροπή του σε τράπεζα, γεγονός στο οποίο αντιτίθενται Γερμανία και ΕΚΤ.

Τέλος σημαντικές είναι και οι διχογνωμίες μεταξύ των χωρών αναφορικά με το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Nα σημειωθεί ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100-120 δις ευρώ κεφάλαια που πρέπει να αντλήσουν οι ευρωπαικές τράπεζες ώστε να αντιμετωπίσουν τα haircut και την γενικότερη κρίση χρέους.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, χαρακτήρισε “σοβαρή” την κατάσταση στην ευρωζώνη αναφερόμενος στην κρίση χρέους και κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν “τις ευθύνες” τους απέναντι στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της, λαμβάνοντας αποφάσεις.

 

“Η κατάσταση είναι σοβαρή. Έχουμε μεγάλες ευθύνες, το ξέρει ο καθένας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες. “Έχουμε ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη, την ευρωζώνη, αλλά φυσικά και απέναντι στην παγκόσμια οικονομία”, πρόσθεσε.

 

“Γνωρίζουμε ότι πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στις Κάνες”, στη Γαλλία στις 2 και 3 Νοεμβρίου, επεσήμανε.

 

Πάντως ο γερμανός υπουργός διέψευσε για μία ακόμη φορά ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της χώρας του και της Γαλλίας. Οι συνομιλίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας δεν έχουν μπλοκαριστεί, υπογράμμισε ο υπουργός.

 

Ο Σόιμπλε διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η δεύτερη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη και στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους, συνδέεται με την “ανάγκη να υπάρχει η προηγούμενη συμφωνία του (γερμανικού) κοινοβουλίου” για τα μέτρα. “Αυτό δεν έχει καμία σχέση με μία διαμάχη με τη Γαλλία”, επεσήμανε.

 

Πάντως, η Γερμανία δεν συμφωνεί με τη γαλλική πρόταση να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) άδεια τραπεζικής δραστηριότητας και πρόσβαση στους πόρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Το Βερολίνο δεν συμφωνεί με αυτό το σχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. “Δεν τίθεται θέμα” πρότασης αυτού του σχεδίου, δήλωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το