Τοπικά

Προς αποχή δικηγόρων με το νέο δικαστικό έτος

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Με αποχή των δικηγόρων φαίνεται πως θα αρχίσει το νέο δικαστικό έτος στις 17 Σεπτεμβρίου. Οι δικηγόροι θεωρούν «αιτία πολέμου» την μην υποχρεωτική παρουσία τους στα συμβόλαια ανεξαρτήτως ποσού που θα ισχύσει από την 1/1/2014. Αυτό στην ουσία θα σημαίνει περαιτέρω συρρίκνωση των εσόδων τους, καθώς μεγάλη μερίδα δικηγόρων επιβίωνε στην κυριολεξία από τις αμοιβές κατά την υπογραφή συμβολαίων.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων συνεδρίασε χθες και αποφάσισε να προτείνει σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας αποχή από τα καθήκοντα των μελών τους το διήμερο 17 και 18 Σεπτεμβρίου, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Η Συντονιστική Επιτροπή επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες.
Στη συνεδρίαση έγινε εκτίμηση της κατάστασης σχετικά με τα ανοιχτά ζητήματα που εξακολουθούν να υφίστανται ως προς τον υπό κατάθεση, συζήτηση και ψήφιση για το νέο Κώδικα Δικηγόρων, καθώς και με την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη.
Όσον αφορά στο νέο Κώδικα Δικηγόρων, στην ανακοίνωση τονίζεται πως «δεν μπορούμε να μην επιμείνουμε στην ανάγκη να επανακατοχυρωθεί το δικαίωμα των εμμίσθων συναδέλφων σε ελάχιστη αμοιβή και να διαφυλαχθεί ο τρόπος ποσοστιαίου υπολογισμού των κρατήσεων μέσω των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής».
Για την κατάσταση που επικρατεί στην απονομή της Δικαιοσύνης, οι δικηγόροι τονίζουν «την ανάγκη να αρθεί η πρόσφατη απομείωση του θεσμού της προσωρινής δικαστικής προστασίας, με απεξάρτηση της έκδοσης και της ισχύος της προσωρινής διαταγής από το χρόνο συζήτησης της σχετικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και, επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή μεταβολή της εργασιακής του κατάστασης, με απεξάρτηση της ισχύος των ασφαλιστικών μέτρων από το χρόνο συζήτησης της σχετικής αγωγής».
Τις αμέσως επόμενες μέρες θα λάβει αποφάσεις και ο τοπικός Δικηγορικός Σύλλογος για τη στάση που θα κρατήσει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το