Photo Gallery, Πολιτισμός

Προοπτικές από τη συνάντηση πολιτισμού και τουρισμού

Τα συμπεράσματα χθεσινής ημερίδας με αφορμή την Ημέρα Μουσείων

 

 

 

Ο πολιτισμός και ο τουρισμός πρέπει να ταυτιστούν για να δημιουργηθούν αναπτυξιακές προοπτικές, ενώ πολιτιστικές διαδρομές, συνδέσεις μουσείων και προσφορές εναλλακτικές μπορούν να δημιουργήσουν ένα «πακέτο» που θα εκτιμηθεί από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι θα αναγνωρίσουν το Βόλο ως «τρίτο πόλο», μετά το Πήλιο και τα Μετέωρα.

Οι επισημάνσεις έγιναν σε χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, με την διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου κ. Βάσω Αδρύμη να επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου για τα μουσεία του ενιαίου Δήμου Βόλου, που θα έχει ως πυρήνα το «Αθανασάκειο» και τη διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς κ. Ασπασία Λούβη να τονίζει τη σπουδαιότητα ανάδειξης πολλών δυνατοτήτων της πόλης, όπως η κατεύθυνση των τουριστών στα βιομηχανικά κτίρια.

Η κ. Αδρύμη πρότεινε να λειτουργήσει το Αθανασάκειο ως κόμβος και τα υπόλοιπα μουσεία ως δορυφόροι, με κοινά φυλλάδια ίσως και κοινά ημερήσια εισιτήρια εισόδου, που θα δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να ακολουθούν μια πολιτιστική διαδρομή μέσα στην πόλη.

Έδωσε βαρύτητα στο συντονισμό όλων των δυνάμεων που πρέπει να υπάρξουν για να δημιουργηθούν info kiosk σε κάθε σημείο της πόλης, από το λιμάνι και το αεροδρόμιο, μέχρι το κέντρο του Βόλου και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Η κ. Ασπασία Λούβη, Βυζαντινολόγος και Γενική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς πρότεινε, την ενίσχυση της πολιτιστικής διαδρομής του Βόλου, με επισκέψεις στα βιομηχανικά κτίρια που σήμερα εξυπηρετούν άλλες χρήσεις, προσδίδουν ωστόσο την ταυτότητα της πόλης κατά τον 20ό αιώνα.

Τον καθοριστικό ρόλο της τοπικής κοινωνίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη πολιτιστικών προγραμμάτων, υπογράμμισε από την πλευρά της η μουσειολόγος και διδάσκουσα στο ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νόρα Πάντζου.

«Η σύζευξη πολιτισμού και τουρισμού θα δημιουργήσει τις βάσεις για ποιοτικό τουριστικό προϊόν που δεν θα είναι συγκυριακό», είπε εξάλλου η πρόεδρος Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Βόλου Σούλα Μπαρτζιώκα, αναφερόμενη στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να συγκροτήσει την ενιαία τουριστική ταυτότητα του νέου Δήμου Βόλου, με όχημα τον τουρισμό.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού, πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ τα ονομαστήρια του μουσείου.  Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού μετονομάστηκε σε «Γιαννοπούλειο», τιμώντας με τον τρόπο αυτό τη μνήμη του Αρχαιολόγου Ν. Ι. Γιαννόπουλου, ο οποίος ίδρυσε την «Εν Αλμυρώ Φιλάρχαιο Εταιρεία «Όρθρυς» και στη συνέχεια με ενέργειές του κατασκευάστηκε το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το