Photo Gallery, Τοπικά

Προληπτική ιατρική και κακοποίηση

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου και παρευρέθηκαν δεκάδες γυναίκες που θέλησαν να ενημερωθούν για ζητήματα που αγγίζουν την καθημερινότητά τους
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου και παρευρέθηκαν δεκάδες γυναίκες που θέλησαν να ενημερωθούν για ζητήματα που αγγίζουν την καθημερινότητά τους

Σύγχρονα θέματα, όπως η προληπτική ιατρική, η κακοποίηση, αλλά και οι εργασιακές ευκαιρίες μέσα από τη γυναικεία και αγροτική επιχειρηματικότητα, αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου την περασμένη Παρασκευή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου και παρευρέθηκαν δεκάδες γυναίκες που θέλησαν να ενημερωθούν για ζητήματα που αγγίζουν την καθημερινότητά τους.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο γενικός οικογενειακός γιατρός του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου κ. Γιάννης Ριζοδήμος με θέμα «Προληπτική ιατρική στις γυναίκες», η ψυχολόγος-συμβουλευτική στην ειδική αγωγή στην υγεία και στην εκπαίδευση κ. Αικατερίνη Μούτου με θέμα «Ημέρα της γυναίκας και βία κατά των γυναικών», η M.Sc. Περιβαλλοντολόγος-Συμβουλευτική Επιχειρήσεων κ. Αγγελική Μύθη με θέμα «Επιδοτούμενα προγράμματα γυναικείας και αγροτικής επιχειρηματικότητας».

Στην εκδήλωση τονίστηκε η ανάγκη της διεξαγωγής προληπτικών ιατρικών εξετάσεων από τις γυναίκες για διάφορες παθήσεις, όπως ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, και τις δυνατότητες που προσφέρονται από τη σύγχρονη επιστήμη, ώστε αυτές να γίνονται ανώδυνα και πολύ σύντομα.

Αναφορικά με την κακοποίηση των γυναικών και των ψυχολογικών επιπτώσεων, τονίστηκε η έκταση του φαινομένου στη σημερινή εποχή, αλλά και πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γυναίκες για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους.

Στο ζήτημα της γυναικείας και αγροτικής επιχειρηματικότητας αναφέρθηκαν διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες για την εργασιακή ενεργοποίηση των γυναικών και την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή τις εισηγήσεις των ομιλητών, ενώ υπήρξε και διάλογος.

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε πως αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτήν την εκδήλωση αφενός για να τιμήσουμε την Ημέρα της Γυναίκας, αφετέρου να ενημερωθούν οι γυναίκες της περιοχής μας για διάφορα θέματα που τους απασχολούν, όπως η υγεία, οι ψυχικές σχέσεις, η εργασία. Το πάνελ των ομιλητών ήταν αξιόλογο και η ενημέρωση που έγινε, ιδιαίτερα κατατοπιστική. Η επιτυχία της εκδήλωσης που φάνηκε και από τη συμμετοχή του κόσμου, μας δίνει την ώθηση να συνεχίσουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες ενημέρωσης του κοινού σε σύγχρονα ευαίσθητα θέματα.

Στο χαιρετισμό της η δήμαρχος τόνισε αρχικά πως «η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έρχεται να αναδείξει το κρίσιμο ρόλο που έχει, ιδιαίτερα σήμερα που οι συνθήκες είναι αντίξοες. Η μητέρα, η σύζυγος και η εργαζόμενη γυναίκα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις, οι ευθύνες είναι μεγάλες και η στήριξη της πολιτείας πρέπει να ενταθεί για τη διασφάλιση των κεκτημένων δικαιωμάτων.

Η γυναίκα είναι αυτή που μπορεί να θεμελιώσει την κοινωνική συνοχή, την οικογενειακή γαλήνη, τη φροντίδα για το παιδί, το σύζυγο, τους συγγενείς. Με το ψυχικό σθένος, την υπομονή, την εργατικότητα που τη διακρίνουν, είναι η ήρεμη δύναμη μέσα στην κοινωνία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δράσεις υποστήριξης του γυναικείου ρόλου που υλοποιήθηκαν στο Δήμο επισημαίνοντας πως «προφυλάξαμε τις προνοιακές δομές, όπως τους Παιδικούς Σταθμούς κάνοντας δεκτές όλες τις αιτήσεις και πολλά παιδιά φοιτούν δωρεάν, λειτουργούμε για πρώτη φορά το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, όπου τα παιδιά βρίσκουν δημιουργική απασχόληση και οι γονείς μπορούν να διεκπεραιώσουν άλλες υποχρεώσεις, λειτουργούμε για πρώτη φορά το Κοινωνικό Παντοπωλείο, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εκτός από άπορες οικογένειες και μοναχικές γυναίκες, δημιουργούμε δομές για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσω της επιμόρφωσης των γυναικών, στηρίζουμε σε επίπεδο υποδομών τους τοπικούς γυναικείους συλλόγους. Παράλληλα σχεδιάζουμε να εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο τις δράσεις μας».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το