Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Προληπτικές εξετάσεις σε 1.000 κατοίκους

 

Σε Σκιάθο και Σκόπελο από την Κινητή Μονάδα Υγείας
Σε Σκιάθο και Σκόπελο από την Κινητή Μονάδα Υγείας

Περισσότερα από 1.000 άτομα συμμετείχαν στις προληπτικές εξετάσεις μαστογραφίας, οστεοπόρωσης και σπιρομέτρησης που πραγματοποιήθηκαν στη Σκιάθο και τη Σκόπελο από την Κινητή Μονάδα Υγείας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η ύπαρξη πολλών ατόμων που κάπνιζαν, ήταν ένα από τα κύρια συμπεράσματα των εξετάσεων.

Στα νησιά των Βορείων Σποράδων επεκτάθηκε το πρόγραμμα προληπτικής υγείας που υλοποιεί η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας μέσω των δύο κινητών εξοπλισμένων με εργαστήρια μονάδων που διαθέτει.

Η Κινητή Μονάδα Υγείας βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σκόπελο και την τρέχουσα εβδομάδα βρίσκεται στη Σκιάθο. Το ενδιαφέρον των πολιτών να συμμετάσχουν στις εξετάσεις είναι μεγάλο, καθώς τους δίνεται μια ευκαιρία να κάνουν προληπτικές εξετάσεις σε ευαίσθητα ιατρικά ζητήματα. Εξάλλου λόγω της γεωγραφικής θέσης των νησιών είναι δύσκολο για πολλούς από τους κατοίκους να μεταβαίνουν στο Βόλο και να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης.

Επικεφαλής του κλιμακίου της Κινητής Μονάδας Υγείας ήταν ο συνταξιούχος γιατρός με ειδίκευση στην παθολογία κ. Θανάσης Μπαντούλης, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά. Μαζί του βρέθηκαν δύο επισκέπτριες υγείας, δύο χειριστές-εμφανιστές, μία μαία και ένας οδηγός.

Οι πολίτες υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις, όπως μαστογραφίας, σπιρομέτρησης και οστεοπόρωσης. Στη Σκιάθο μέχρι και χθες είχαν πραγματοποιηθεί γύρω στις 800 προληπτικές εξετάσεις. Από αυτές οι 150 έγιναν στην κατηγορία της μαστογραφίας, οι 350 στην οστεοπόρωση και οι 300 περίπου στη σπιρομέτρηση. Εκτιμάται ότι συνολικά 1.000 άτομα από τη Σκόπελο και από τη Σκιάθο συμμετείχαν στις εξετάσεις. Παράλληλα στους εξεταζόμενους δίνονταν και συστάσεις για το πώς μπορούν να βελτιώσουν την υγιεινή τους σε διάφορα ζητήματα.

Ο γιατρός και επικεφαλής του κλιμακίου σημείωσε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου να εξεταστεί ήταν πολύ μεγάλο, που δείχνει ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για την προληπτική ιατρική. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε πρώτον στις μαστογραφίες, όπου όπως είναι γνωστό ένα ποσοστό 8%-10% των γυναικών παγκοσμίως έχουν νοσήσει από τον καρκίνο του μαστού και για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Στις εξετάσεις μαστογραφίας μπορούσαν να συμμετάσχουν γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονταν και οι άλλες ηλικίες. Σε λίγο καιρό θα αποσταλούν από το αρμόδιο εργαστήριο του Νοσοκομείου Λάρισας τα αποτελέσματα των μαστογραφιών στη Σκιάθο και τη Σκόπελο με ειδικά σημειώματα για κάθε γυναίκα. Παράλληλα έγιναν και προληπτικές εξετάσεις στην οστεοπόρωση από την οποία ταλαιπωρούνται πολλά άτομα. Μάλιστα στην οστεοπόρωση αποδίδονται και πολλές πτώσεις. Τέλος πραγματοποιήθηκαν στον πληθυσμό και πολλές σπιρομετρήσεις, όπου διαπιστώθηκε ότι στα δύο αυτά νησιά υπάρχουν πολλοί καπνιστές.

Σήμερα το κλιμάκιο της Κινητής Μονάδας θα συναντηθεί με τους τοπικούς φορείς του νησιού.

Πάντως, όπως επισημαίνεται από τους γιατρούς, οι προληπτικές εξετάσεις εκτός από την ενεργοποίηση του πληθυσμού στην κατεύθυνση της πρόληψης, συμβάλλουν και στη συγκέντρωση σημαντικών ποιοτικών στοιχείων, τα οποία η επιστημονική κοινότητα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στο επίπεδο της έρευνας.

Είναι άγνωστο αν η Κινητή Μονάδα Υγείας θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας. Σημειώνεται πως η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέτει ακόμη μία Κινητή Μονάδα Υγείας με βιοχημικό και μικροβιολογικό εργαστήριο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το