Photo Gallery, Κόσμος

Προελαύνουν προς την Τρίπολη οι εξεγερμένοι στη Λιβύη

Πόλεις-κλειδιά κατέλαβαν οι αντάρτες-Διαψεύδει η κυβέρνηση

 

Αποσκίρτησε πρώην συνεργάτης του Καντάφι

 


Τον πλήρη έλεγχο δύο στρατηγικής σημασίας πόλεων διακηρύττουν οι Λίβυοι εξεγερμένοι, που μάχονται τις δυνάμεις του καθεστώτος προελαύνοντας προς την Τρίπολη. Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει την πόλη Ζλιτάν, 160 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, αλλά και τη Ζαουίγια, που βρίσκεται 30 χλμ. δυτικά της Τρίπολης. Η κυβέρνηση, ωστόσο, διαψεύδει τους ισχυρισμούς, διαβεβαιώνοντας ότι διατηρεί τον έλεγχο των δύο περιοχών. Στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών προσχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός και άλλοτε δεξί χέρι του Μουαμάρ Καντάφι, Αμπντέλ Σαλάμ Τζαλούντ.
«Οι αντάρτες απελευθέρωσαν την πόλη Ζλιτάν και μάχονται στα δυτικά» δήλωσε στο Associated Press ο Μουνίρ Ραμζί, μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μιζουράτα. Ο ίδιος δήλωσε ότι στη διάρκεια συγκρούσεων για τον έλεγχο της πόλης έχασαν τη ζωή τους 31 αντικαθεστωτικοί και άλλοι 120 τραυματίστηκαν.
Παράλληλα, ο Χουσεΐν Αζουαΐκ από τις τάξεις των εξεγερμένων στη Ζαουίγια δήλωσε στο BBC ότι οι αντάρτες απώθησαν τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι. «Αυτή τη στιγμή πανηγυρίζουμε στο κέντρο της πόλης» είπε στο βρετανικό δίκτυο.

Η κυβέρνηση, πάντως, διά του εκπροσώπου Μούσα Ιμπραήμ, διαψεύδει τις παραπάνω αναφορές, επιμένοντας ότι οι δυνάμεις της διατηρούν τον έλεγχο και στις δύο πόλεις.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιβεβαίωσαν προόδους των εξεγερμένων στη Ζαουίγια, 40 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, αλλά δεν ήταν δυνατό να έχουν πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή για την Ζλιτάν, 150 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας.
Παράλληλα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε χθες 14 στρατιωτικούς στόχους στα περίχωρα της Τρίπολης.
Χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες διακοπές της ηλεκτροδότησης, προσπαθούν να διαφύγουν από το προπύργιο του καθεστώτος, το οποίο υφίσταται άνευ προηγουμένου πίεση μετά την κατάληψη της Ζαουίγια από τους εξεγερμένους, καθώς η Τρίπολη αποκλείεται έτσι από την κύρια οδό που την συνδέει με τον έξω κόσμο.
Εξάλλου η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιοωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε μια ομάδα στην Τρίπολη και στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς στη δυτική Λιβύη, για να επισκεφθεί “τοποθεσίες που έχουν βομβαρδιστεί από το ΝΑΤΟ και στις οποίες φέρεται ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι καθώς και δύο φυλακές στην Τρίπολη”.

Αποσκίρτησε πρώην

συνεργάτης του Καντάφι

 

Ο Αμπντελσαλάμ Τζάλουντ, πρώην σύντροφος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και επί σειρά ετών θεωρούμενος ως ο δεύτερος τη τάξει στο λιβυκό καθεστώς, προτού πέσει σε δυσμένεια στην διάρκεια της δεκαετίας του 1990, εγκατέλειψε χθες Παρασκευή την Τρίπολη και προσχώρησε στις δυνάμεις των εξεγερμένων, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές.
«Εγκατέλειψε την Τρίπολη, συνενώθηκε με την εξέγερση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων συνταγματάρχης Άχμεντ Όμαρ Μπάνι.
«Για λόγους ασφαλείας, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε πού βρίσκεται ακριβώς», πρόσθεσε ο συνταγματάρχης Μπάνι, ερωτηθείς σχετικά στη Βεγγάζη, την «πρωτεύουσα» των εξεγερμένων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
«Ο διοικητής Τζάλουντ κατάφερε να εγκαταλείψει την Τρίπολη μαζί με την οικογένειά του και έφθασε χθες στην πόλη Ζέντεν», η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους, ανέφερε μια άλλη πηγή στις τάξεις τους ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία της.
Η αποσκίρτηση του Τζάλουντ αναφέρθηκε το βράδυ από πολλά ΜΜΕ των εξεγερμένων. Ο Τζάλουντ φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό των εξεγερμένων Libya Awalam, ότι «το καθεστώς του Καντάφι είναι τελειωμένο».
Σύντροφος του Καντάφι από την πρώτη στιγμή που ο συνταγματάρχης κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία το 1969, ο Τζάλουντ θεωρείτο επί χρόνια δεύτερος τη τάξει στο καθεστώς, πριν σταδιακά αποσυρθεί την δεκαετία του 1990. Άσκησε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού από το 1972 ως το 1977. Είχε ασκήσει επίσης καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Οικονομικών και υπουργού Βιομηχανίας.
Λόγω των διαφορών του με τον Καντάφι, αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή. Παρέμενε ουσιαστικά υπό κατ’ οίκον κράτηση επί σειρά ετών.
Είναι ένα από τα πιο σημαίνοντα στελέχη της φυλής Μεγκάρχα, προπύργιο της οποίας είναι η Σέμπχα, στο κεντροδυτικό τμήμα της χώρας, όπως και της φυλής του Καντάφι. Παραμένει δημοφιλής μορφή στη Λιβύη.

Τυνησία: Μάχη στα σύνορα

με τη Λιβύη και την Αλγερία

 

Ένοπλες δυνάμεις της Τυνησίας συγκρούσθηκαν στη διάρκεια της νύκτας με άγνωστη ομάδα ενόπλων, πιθανόν Λιβύων, στα νοτιοδυτικά της χώρας κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη και την Αλγερία, δήλωσε σήμερα πηγή των τυνησιακών δυνάμεων ασφαλείας.
Η πηγή είπε ότι η ομάδα των ενόπλων επέβαινε σε οχήματα που έφεραν όπλα και αναχαιτίσθηκε στην έρημο τη νύκτα της Παρασκευής. Οι μάχες, οι οποίες συνεχίσθηκαν σήμερα, προκάλεσαν αρκετά θύματα.
Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι ένοπλοι ήταν Λίβυοι, οι οποίοι επέβαιναν σε 5 ως 8 οχήματα 4Χ4 και άνοιξαν πυρ εναντίον περιπόλου του τυνησιακού στρατού στην περιοχή Ντουζ. Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως “δεν υπάρχουν θύματα από την τυνησιακή πλευρά”.
Οι συγκρούσεις διήρκεσαν πολλές ώρες, αλλά οι επιτιθέμενοι δεν συνελήφθησαν και έρευνες για τον εντοπισμό τους διεξάγονται σήμερα με εναέρια και χερσαία μέσα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 
.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το