Photo Gallery, Τοπικά

Προβλήματα στην ύδρευση από Παναγιώτικο

Θολό νερό λόγω ζημιών σε αγωγούς, αλλά και ποσοτήτων που έχουν εισρεύσει στον ταμιευτήρα

Θολό νερό τρέχει τις τελευταίες ημέρες από τις βρύσες των σπιτιών σε περιοχές της Κορόπης και της Αφήσσου, λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί σε αγωγούς του δικτύου ύδρευσης από το Παναγιώτικο, αλλά και των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έχουν εισρεύσει στον ταμιευτήρα, με αποτέλεσμα να έχει θολώσει. Αγωγοί έχουν βγει – στην κυριολεξία – στον αέρα σε τέσσερα σημεία στον οικισμό Ραζή, καθώς και στην περιοχή Πλατανόρεμα, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Παναγιώτικου και Κορόπης. «Τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί λόγω κακοτεχνιών και απαιτούνται παρεμβάσεις για την αποκατάστασή τους με μηχανήματα του Δήμου, ωστόσο δεν υπάρχουν οδηγοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος ύδρευσης στο Δήμο Νοτίου Πηλίου κ. Κων. Λεγαντής. Στο μεταξύ, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των προηγουμένων ημερών και πλήρωσης του ταμιευτήρα, η διαρροή στο φράγμα Παναγιώτικο αυξήθηκε στα 120 κυβικά μέτρα νερού την ώρα.

Τα προβλήματα με τη θολότητα στο δίκτυο ύδρευσης παραθαλάσσιων οικισμών του Δήμου Νοτίου Πηλίου ξεκίνησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Λεγαντή, «από την ένταση των φαινομένων, σε αρκετούς παραλιακούς οικισμούς παρασύρθηκε μεγάλος όγκος φερτών υλών, με αποτέλεσμα να βγουν στον αέρα οι αγωγοί του δικτύου ύδρευσης σε αρκετά σημεία. Πρόκειται για κακοτεχνίες του παρελθόντος, για τις οποίες και στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί» προσέθεσε ο ίδιος.

Όπως προαναφέρθηκε, οι αγωγοί του δικτύου ύδρευσης από το Παναγιώτικο προς τους παραθαλάσσιους οικισμούς έχουν βγει στον αέρα σε τέσσερα σημεία στο Ραζή, καθώς στη θέση Πλατανόρεμα.

Για την αποκατάσταση των ζημιών απαιτείται η παρέμβαση μηχανημάτων του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Λεγαντής «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οδηγοί».

Αποτέλεσμα της προαναφερόμενης κατάστασης είναι να τρέχει θολό νερό στις βρύσες των σπιτιών στην Κορόπη και την Άφησσο.

Στην Κορόπη το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη θολότητα στο νερό παρουσιάστηκε την προηγούμενη Κυριακή, ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Λεγαντής, «προοδευτικά το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. Μέχρι και χθες θολό νερό στις βρύσες έτρεχε σε σπίτια της Αφήσσου και της παραλίας του Αμποβού. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την υγεία των καταναλωτών, καθώς το νερό επεξεργάζεται και χλωριώνεται. Απλά είναι αντιαισθητικό» ανέφερε ο κ. Λεγαντής, καθησυχάζοντας τους κάτοικους των προαναφερόμενων οικισμών.

Η έντονη βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου είχε ως αποτέλεσμα την πλήρωση του ταμιευτήρα στο φράγμα Παναγιώτικο, καθώς και την είσοδο σε αυτόν μεγάλου όγκου φερτών υλών από τις καμένες – πέριξ αυτού – εκτάσεις.

Τα προαναφερόμενα προβλήματα έφεραν για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το θέμα της κατασκευής των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων γύρω από το φράγμα. «Αν οι αρμόδιοι δεν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, τότε κάθε χειμώνα θα αντιμετωπίζουμε αυτού του είδους τα προβλήματα, με τις όποιες αρνητικές συνέπειες» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Λεγαντής.

Να αναφερθεί ότι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων περιμετρικά του φράγματος Παναγιώτικο και συγκεκριμένα στο κομμάτι που κάηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007.

«Με τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλες ποσότητες φερτών υλών παρασύρονται μέσα στη λίμνη του φράγματος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα», τόνισε ο κ. Λεγαντής για να συμπληρώσει: «Η μελέτη για την κατασκευή αναβαθμίδων περιμετρικά του φράγματος είναι έτοιμη και θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να φροντίσουν για την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Έχουμε στείλει όλα τα σχετικά έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και περιμένουμε απάντηση. Πρέπει το φράγμα να θωρακιστεί, καθώς το έργο θα αχρηστευτεί μέσα σε λίγα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του».

Να αναφερθεί ότι το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων, σύμφωνα με τη μελέτη, ανέρχεται στις 700.000 ευρώ περίπου.

Τέλος, λόγω της πλήρωσης του ταμιευτήρα από τις έντονες βροχοπτώσεις, αυξήθηκε και η διαρροή στο φράγμα Παναγιώτικο, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις φτάνει τα 120 κυβικά μέτρα νερού την ώρα.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το