Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Προβλήματα από το κυπριακό «μπλακ άουτ»

 

Ανοίγουν σήμερα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και στο Βόλο
Ανοίγουν σήμερα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και στο Βόλο

Σήμερα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και στο Βόλο, ύστερα από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας απορρόφησής τους από την Τράπεζα Πειραιώς σε όλη την ελληνική επικράτεια. Τα προβλήματα πάντως από την πολυήμερη αναστολή λειτουργίας των εν λόγω υποκαταστημάτων έχουν συσσωρευτεί, ενώ πολλά είναι τα ερωτήματα που θέτουν καταθέτες, αλλά και δανειολήπτες των τριών τραπεζών.

Σήμερα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και στο Βόλο, μετά την οριστικοποίηση χθες της συμφωνίας για την απορρόφησή τους στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως έγινε γνωστό, στο πακέτο της συμφωνίας εντάχθηκε τελικώς και το δίκτυο της Ελληνικής Τράπεζας.

Πάντως οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί πελατών των κυπριακών τραπεζών στο Βόλο πληθαίνουν.

Πελάτης της Τράπεζας Κύπρου, διαχειριστής πολυκατοικιών, σημειώνει ότι λόγω μπλοκαρίσματος των χρημάτων του στην εν λόγω τράπεζα, αδυνατεί να εξοφλήσει λογαριασμούς κατανάλωσης φυσικού αερίου, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ορισμένοι μάλιστα από τους οποίους έχουν λήξει, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διακοπής των συνδέσεων.

Επίσης λόγω μειωμένου ορίου αναλήψεων μέχρι χθες (150 ευρώ), ήταν αδύνατη η εξυπηρέτηση των πελατών μέσω των Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών (ΑΤΜ).

Από σήμερα πάντως, με την απόκτηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στο Βόλο από την Πειραιώς, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που είχε προκύψει με τις επιταγές και με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας.

Άλλος Βολιώτης, που είχε πάγια εντολή μέσω της Τράπεζας Κύπρου για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, έμεινε ακάλυπτος και αναγκάστηκε να πληρώσει το λογαριασμό ΔΕΗ με άλλα χρήματα, γιατί έληξε. Προβλήματα επίσης υπάρχουν με την καταβολή του ΦΠΑ ή με πάγιες εντολές για πληρωμές δόσεων ασφαλιστικών εισφορών ή λογαριασμών άλλων ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη της Πειραιώς:

– Από σήμερα που θα ανοίξουν τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών, που έχουν ενταχθεί στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, οι καταθέτες δεν θα έχουν κανέναν απολύτως περιορισμό στα όρια των αναλήψεων για το τι θα κάνουν με τα χρήματά τους. Αντίστοιχα, κανένας ειδικός περιορισμός δεν θα υπάρχει ούτε στις αναλήψεις χρημάτων από ΑΤΜ, εκτός από τα ήδη υπάρχοντα όρια, που έχουν βάλει όλες οι τράπεζες στους πελάτες τους.

-Όλες οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα  είναι ασφαλείς, εντάσσονται πλέον όμως στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς και οι κάτοχοί τους είναι πελάτες της. Οι κάτοχοί τους θα έχουν πρόσβαση σε αυτά μέσα από το δίκτυο της Τράπεζας Πειραιώς.

-Στην Πειραιώς μεταφέρονται και όλα τα δάνεια στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Όλα τα δάνεια – στεγαστικά και καταναλωτικά – και οι οφειλές σε πιστωτικές κάρτες περνούν στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτό σημαίνει ότι για τους δανειολήπτες δεν προκύπτει κάποια αλλαγή ή διαφορά, καθώς από εδώ και στο εξής θα πληρώνουν στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς τις οφειλές τους δίχως, στην αρχή τουλάχιστον, να αλλάξουν τα δεδομένα ως προς το επιτόκιο ή τη διάρκεια της αποπληρωμής.

-Από σήμερα λύνεται αυτόματα και το πρόβλημα που υπήρχε με την εκκαθάριση των μισθοδοσιών και την καταβολή των συντάξεων. Οι μισθοδοσίες και οι συντάξεις θα καταβληθούν στην ώρα τους.

-Οι επιταγές των κυπριακών τραπεζών θα εξαργυρωθούν κανονικά. Από την ώρα που τα καταστήματα ενσωματώνονται στον όμιλο της Πειραιώς, μπορεί να γίνει ο έλεγχος για τα υπόλοιπα των λογαριασμών εκείνων που έχουν εκδώσει τις επιταγές και έτσι να προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισής τους. Συνεπώς, όσοι έχουν εκδώσει τις επιταγές αυτές, δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να θεωρηθούν ακάλυπτες, ενώ όσοι τις έχουν στα χέρια τους, θα μπορέσουν χωρίς πρόβλημα να εισπράξουν τα χρήματά τους.

-Τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα σε υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, δεν κουρεύονται, αλλά υπόκεινται στους περιορισμούς περί κίνησης κεφαλαίων, που θα εφαρμοστούν. Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες δεν χάνουν χρήματα από τις οικονομίες τους, δεν μπορούν όμως άμεσα να τις μεταφέρουν ξανά στην Ελλάδα ή σε όποια άλλη χώρα επιθυμούν.

Σημειώνεται ότι με βάση τη χθεσινή συμφωνία, όλοι εργαζόμενοι στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, περιέρχονται στην Πειραιώς. Αυτό σημαίνει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του μέσα από τη διαδικασία αυτή. Αλλαγές ενδέχεται όμως να υπάρξουν σε μισθολογικό επίπεδο, καθώς θα ισχύσουν οι συμβάσεις εργασίας της Πειραιώς και όχι τα οικονομικά δεδομένα που υπήρχαν στο παρελθόν.

Για οποιαδήποτε ερωτήματα οι πελάτες και καταθέτες μπορούν να απευθύνονται στο κατάστημα εξυπηρέτησής τους του ομίλου Πειραιώς και των κυπριακών τραπεζών στο Βόλο ή στο τηλέφωνο 182838 και στο 210 32 88000.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το