Τοπικά

Προβλήματα από τη μέρα παρά μέρα εφημέρευση στο Πανεπιστημιακό

Πολλές κλίνες έχουν καλυφθεί από δευτεροβάθμια χρονίζοντα περιστατικά

Δωρεάν εξετάσεις τεστ-ΠΑΠ στο Νοσοκομείο Βόλου στα τέλη του μήνα

Από δευτεροβάθμια περιστατικά έχουν καλυφθεί πολλές κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όταν εκεί θα έπρεπε να νοσηλεύονται τριτοβάθμια περιστατικά, λόγω της εναλλάξ ανά μία ημέρα εφημέρευσης  του νομαρχιακού και πανεπιστημιακού νοσοκομείου στη Λάρισα. Δωρεάν εξετάσεις ΠΑΠ θα παρέχει το Νοσοκομείο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου στο πλαίσιο πανελλαδικού προγράμματος που υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας.

Από την 1η Ιανουαρίου εφαρμόζεται στη Λάρισα η εναλλάξ εφημέρευση μεταξύ του Πανεπιστημιακού και του νομαρχιακού Νοσοκομείου. Έτσι τη μια ημέρα εφημερεύει το ένα και την επόμενη το άλλο. Αυτή όμως η εξέλιξη που έρχεται μετά από υπουργική απόφαση, έχει προκαλέσει το εξής πρόβλημα: Πολλά δευτεροβάθμια περιστατικά από όλη τη Θεσσαλία που θα έπρεπε να εξυπηρετούνται από τα νομαρχιακά νοσοκομεία, νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που οφείλει να εξυπηρετήσει πιο βαριά και τριτοβάθμια περιστατικά.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης τόνισε την αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση σημειώνοντας ότι το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο θα πρέπει να νοσηλεύει τριτοβάθμια περιστατικά. Στις πρώτες δέκα ημέρες που εφαρμόζεται το νέο σύστημα, πολλές κλινικές του Νοσοκομείου έχουν γεμίσει με δευτεροβάθμια χρονίζοντα περιστατικά. Έτσι πιο σοβαρά περιστατικά θα πρέπει να διακομίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Πέτρος Τομάρας ανέφερε πως υπάρχουν προβλήματα, πρόσθεσε όμως ότι ο νόμος επιτρέπει στους γιατρούς του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου να παραπέμπουν τα δευτεροβάθμια χρονίζοντα περιστατικά σε νομαρχιακά νοσοκομεία, ώστε να εξυπηρετούνται τα τριτοβάθμια περιστατικά.

Οι εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου σημειώνουν πως η εναλλάξ εφημερία μεταξύ των δύο νοσοκομείων επιφέρει τη συνολική εργασιακή εξόντωση του προσωπικού του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου, την υποβάθμιση υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα και ξεπούλημα του δημόσιου αγαθού της υγείας στους ιδιώτες.

Ο υπεύθυνος του ΕΚΑΒ Βόλου κ. Κώστας Σταμνάς υπογράμμισε πως κάθε εβδομάδα περίπου 6-7 άτομα μεταφέρονται από το Νοσοκομείο Βόλου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Πρόκειται κυρίως για καρδιολογικά περιστατικά για να υποβληθούν σε κάποια στεφανιογραφία.

Δωρεάν

εξετάσεις

Σε δωρεάν εξετάσεις Τεστ-ΠΑΠ για τις γυναίκες θα προχωρήσει στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου το Νοσοκομείο Βόλου.

Όπως τόνισε ο κ. Τομάρας, τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας καθώς και το Νοσοκομείο Βόλου θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προαγωγής υγείας που ξεκίνησε από το Υπουργείο. Το πρόγραμμα αφορά διάφορα θέματα, όπως την καταπολέμηση του καρκίνου της μήτρας και του μαστού, την αντιμετώπιση του καπνίσματος, την απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών.

Σε πρώτη φάση το Υπουργείο δίνει τη δυνατότητα στα Νοσοκομεία να κάνουν για μία εβδομάδα δωρεάν εξετάσεις ΠΑΠ στις γυναίκες.

«Από τη Θεσσαλία θα συμμετάσχουν τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας και το Νοσοκομείο Βόλου. Οι εξετάσεις θα είναι εκτός σειράς και θα πραγματοποιηθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Επίσης και μετά τη διενέργεια των εξετάσεων θα υπάρχει παρακολούθηση των γυναικών που το επιθυμούν.

Επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η λειτουργία των τεσσάρων κινητών μονάδων πρόληψης που θα δραστηριοποιηθούν στην Θεσσαλία εκτός όμως των πόλεων. Πρόκειται για δύο ακτινολογικές και δύο αιματολογικές μονάδες.

Ο κ. Τομάρας υπογράμμισε πως η αρχική εκτίμηση ήταν ότι οι τέσσερις μονάδες θα έμπαιναν σε λειτουργία τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο λόγω των διαδικασιών, όπως διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, η αδειοδότηση, η επιμόρφωση του προσωπικού που θα είναι μόνιμο, υπήρξε μια καθυστέρηση. Πάντως  οι διαδικασίες προχωρούν και σύντομα θα αρχίσει η λειτουργία αυτών των μονάδων οι οποίες θα βρίσκονται δίπλα στον πληθυσμό της υπαίθρου.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το