Photo Gallery, Τοπικά

Προβλήματα από την απεργία στην Αγροτική Τράπεζα

Συνεχίζουν τις κυλιόμενες 24ωρες απεργίες οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα

 

Συνεχίζουν τις κυλιόμενες 24ωρες απεργίες οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, αντιδρώντας στην απορρόφησή της από την Πειραιώς. Η κινητοποίηση προκαλεί ήδη τις πρώτες αντιδράσεις, κυρίως από συνταξιούχους, που χθες 1η του μήνα, δεν μπόρεσαν να πληρωθούν τις συντάξεις τους.

Συνταξιούχοι στο υποκατάστημα της ΑΤΕ Ν. Ιωνίας, βρήκαν τα ρολά του υποκαταστήματος κλειστά και απευθύνθηκαν στο υποκατάστημα της Πειραιώς που απορρόφησε την ΑΤΕ, για να λάβουν την απάντηση ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο μέσω των ΑΤΜ της Τράπεζας, εφόσον διαθέτουν κάρτα αναλήψεων. Μάλιστα η ΑΤΕ χορηγούσε δωρεάν την κάρτα στους πελάτες της. Ωστόσο, όλοι οι συνταξιούχοι δεν διαθέτουν κάρτα, με αποτέλεσμα να απευθύνονται στα γκισέ της Τράπεζας κάθε μήνα, για να εξυπηρετηθούν.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία είναι σχεδόν καθολική και σε όλα τα υποκαταστήματα της ΑΤΕ από τη Δευτέρα, οπότε και ξεκίνησε η κινητοποίηση, εμφανίζονται μόνο οι διευθυντές…

Κάθε πρωί οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται έξω από το κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ στο Βόλο, στην οδό Ιάσονος και συζητούν για το μέλλον του αγώνα τους, ενώ εκφράζουν προβληματισμό για την τύχη των ασφαλιστικών τους ταμείων και των δικαιωμάτων τους. Πάντως από κάθε πλευρά δίδεται η διαβεβαίωση ότι δεν θα πειραχθεί τίποτα, ενώ υπάρχει σαφής δέσμευση και για τις θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που παραμένουν στο κράτος, επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση επ’ ουδενί σκοπεύει να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς και μάλιστα όλοι οι δανειολήπτες και της ΑΤΕ, πολλοί από τους οποίους αγρότες, καλύπτονται από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

Η απεργία ξεκίνησε τη Δευτέρα και συνεχίζεται, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Σωματείο Εργαζομένων στην Αθήνα, που πραγματοποιούν συνέλευση κάθε μέρα.
Όλα τα ληξιπρόθεσμα δάνεια από την ΑΤΕ, πάνω από τρεις μήνες (90 ημέρες), εκκαθαρίζονται. Σημειώνεται ότι δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα έχει λάβει μεγάλο ποσοστό αγροτών της Μαγνησίας, αλλά και αστικός πληθυσμός.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, στηρίζει τον απεργιακό αγώνα των εργαζόμενων της Αγροτικής Τράπεζας, «ενάντια στο ξεπούλημα του πιο κερδοφόρου και υγιούς τμήματός της στην Τράπεζα Πειραιώς, απόφαση που θίγει και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Το Ε.Κ. Βόλου υπενθυμίζει στην κυβέρνηση, ότι η Αγροτική Τράπεζα – η μόνη αμιγώς κρατική τράπεζα της χώρας – ιδρύθηκε για να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και ως τέτοια θα έπρεπε να παραμένει μέρος ενός ισχυρού δημόσιου πιστωτικού πυλώνα, για την ανάπτυξη της χώρας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων της, που δεν μπορούν να ανεχθούν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και τη μετατροπή της αγροτικής γης σε τσιφλίκι της τρόικας και των εγχώριων ιδιωτικών μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Η κυβερνητική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει, πέραν όλων των παραπάνω, απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις, και αυτό δεν μπορεί και δεν θα μείνει αναπάντητο».

Το Οικονομικό Επιμελητήριο

Το Παράρτημα Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής για την απορρόφηση της ΑΤΕ: «Η μεταβίβαση στην προβληματική Τράπεζα Πειραιώς του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας, την ίδια ώρα που το προβληματικό τμήμα της ΑΤΕ παραμένει στο Δημόσιο, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα, σε ό,τι αφορά στη σκοπιμότητά τους και στο ποιος αποκομίζει τελικά οφέλη και μάλιστα μόλις 40 ημέρες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού αλλά και των επικεφαλής των άλλων δύο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η ΑΤΕ θα παραμείνει δημόσια και θα ενισχυθεί, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να παραμείνει σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Η ΑΤΕ περιήλθε στα χέρια συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων με μεγάλη ευκολία και ταχύτητα, στερώντας από τη χώρα τη δυνατότητα άσκησης αγροτικής πίστης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αγροτικό τομέα και τη μικρή ατομική ιδιοκτησία, αλλά και μειώνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας ισχυρού δημόσιου βραχίονα στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ερωτηματικά επίσης δημιουργούνται σχετικά με το πώς μια ιδιωτική τράπεζα ενισχύεται με δημόσιο χρήμα, ώστε να αγοράσει το «υγιές» μέρος μιας δημόσιας τράπεζας. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Παράρτημα Θεσσαλίας θεωρεί ότι οι επιλογές που έγιναν, πέρα από τα άλλα ζητήματα που θέτουν, στερούν την κατεξοχήν αγροτική Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και τη χώρα από ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο, τη στιγμή ακριβώς που η χώρα και ο αγροτικός τομέας χρειάζονται αναπτυξιακή επανεκκίνηση».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το