Τοπικά

Προαναγγελία υποψηφιότητας για νέα θητεία από Π. Σκοτινιώτη

ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ

Δρόμος αντοχής απέναντι στο λαϊκισμό και τα προβλήματα ενός δήμου που έπρεπε να στηθεί από το μηδέν ήταν για τη δημοτική αρχή, η τριετία που κλείνει, σύμφωνα με  τον Πάνο Σκοτινιώτη που δήλωσε χθες στη συγκέντρωση του ψηφοδελτίου ότι η ευρεία, άτυπη, παράταξη που έχει δημιουργηθεί  στην τοπική κοινωνία- με βάση τη Δημοκρατική Συμπολιτεία- και  η οποία βρίσκεται απέναντι στην αδιαφάνεια, στη βία, στην κακοδιαχείριση, θα εκφραστεί και στις δημοτικές εκλογές. Ο Πάνος Σκοτινιώτης που αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα  την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση μιας νέας θητείας εκτίμησε χθες ότι η παράταξή του ωφέλησε τους δημότες γιατί ανταποκρίθηκε με πολιτική επάρκεια σε σοβαρές πολιτικές, κοινωνικές και διοικητικές  υποθέσεις. «Ούτως ή άλλως», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι αιχμές εναντίον πολιτικών του και μη αντιπάλων ήταν καθαρές.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που διαγκωνίζονται, σύμφωνα με τον ίδιο, μακριά από την κοινωνία για κομματικά χρίσματα αλλά και ο Α. Μπέος με τον Α. Παπατόλια, που φωτογραφήθηκαν ως πρόσωπα που θέλουν-από διαφορετικές αφετηρίες ο καθένας- να μετατρέψουν σε πρόβλημα της κοινωνίας τα προσωπικά τους αδιέξοδα, μπήκαν στο «στόχαστρο» του δημάρχου, που ζήτησε από τα μέλη της παράταξης να στηρίξουν στις εκλογές το έργο που έχει παραχθεί, ενώ ο ίδιος σύμφωνα με όσα μπορούν να εξαχθούν από την πολιτική του ομιλία, θα διεκδικήσει ως ανεξάρτητος υποψήφιος τις εκλογές.

Χαρακτήρισε, δε,  την παράταξή του ως τη μόνη δύναμη σταθερότητας, μεταρρυθμιστικής προοπτικής, ενότητας και συνοχής της τοπικής κοινωνίας.

 

«Ο λαϊκισμός και η βία

αντίπαλοί μας»

Μιλώντας στην κοπή της βασιλόπιτας των μελών του συνδυασμού της «Δημοκρατικής Συμπολιτείας» στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, αφού αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά του έργου της Δημοτικής Αρχής, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Αν παρακολουθήσει κανείς το πώς διαμορφώνεται τοπικά το σκηνικό ενόψει των επόμενων δημοτικών εκλογών, θα διαπιστώσει ένα διαγκωνισμό υποψηφίων, που είτε βυθισμένοι στον κομματικό τους μικρόκοσμο αναζητούν το πολυπόθητο χρίσμα μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, είτε θεωρούν ότι μπορούν να μετατρέψουν σε πρόβλημα της κοινωνίας τα δικά τους αδιέξοδα.

Οι ισοπεδωτικές αναφορές σε καμία περίπτωση δεν είναι στη δική μας αντίληψη. Αν, ωστόσο, σε όλα αυτά μπορεί να διακρίνει κανείς κάποιο κοινό χαρακτηριστικό, αυτό είναι ο λαϊκισμός, αφού, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, όλοι επενδύουν στο θυμό της κοινωνίας για να κρύψουν την έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης, αλλά και ο ετεροπροσδιορισμός  – κάποιων ακόμη και ημερολογιακός – σε σχέση με τη  Δημοτική Αρχή και τις πρωτοβουλίες της.

Δική μας, αντίθετα, σταθερή επιδίωξη είναι ο δικαιολογημένος θυμός της κοινωνίας, να μετατραπεί σε δύναμη δημιουργίας και ανανέωσης. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η μόνη δύναμη σταθερότητας, μεταρρυθμιστικής προοπτικής, ενότητας και συνοχής της τοπικής κοινωνίας είναι η αντίληψη που αντιπροσωπεύει η Δημοτική Αρχή και η ευρεία, άτυπη, παράταξη που έχει διαμορφωθεί στην τοπική κοινωνία, η οποία στηρίζει, έστω και με κριτικό τρόπο, την επίμονη προσπάθεια να ανατρέψουμε συνήθειες δεκαετιών, να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με νοσηρές καταστάσεις του παρελθόντος  και να αποτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση αιχμή της εθνικής ανασυγκρότησης», δήλωσε και τόνισε ότι η δημοτική αρχή δίνει καθημερινά μια μάχη όχι μόνο στα καθημερινά προβλήματα, αλλά απέναντι στη βία, το ρατσισμό και την ξενοφοβία».

 

Διακύβευμα

η σταθερή πορεία,

η διαφάνεια,

η εξυγίανση

Όπως ο ίδιος τόνισε, οι  καθημερινές ενέσεις κομματικού πατριωτισμού και η έκδηλη αγωνία των κομματικών μηχανισμών για το πώς θα περιχαρακώσουν κομματικά το εκλογικό σώμα, είναι βέβαιο πως φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

«Τροφοδοτούν και ενδυναμώνουν το κοινωνικό ρεύμα που αναζητά μια τοπική αυτοδιοίκηση χειραφετημένη από τα κόμματα και το κράτος και προσηλωμένη στην υπεράσπιση του κοινωνικού και συλλογικού συμφέροντος.

Η πραγματικότητα αυτή μας δημιουργεί την ευθύνη να κάνουμε κάθε τι το δυνατό, ώστε η ευρεία αυτή κοινωνική συμμαχία, το ισχυρό – πλειοψηφικό, πιστεύουμε – κοινωνικό ρεύμα που όλο και περισσότερο διαμορφώνεται στην τοπική κοινωνία, να βρει έκφραση στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ανεξάρτητα από πρόσωπα, διασφαλίζοντας ότι ο Δήμος θα παραμείνει σε τροχιά εξυγίανσης, ανάπτυξης και απαλλαγής από τον κομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις. Αυτά όμως είναι θέματα για τα οποία σύντομα θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα».

 

«Θα παρουσιάσουμε

 με ειλικρίνεια λάθη

και αδυναμίες»

Ο δήμαρχος τόνισε ότι την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο «Αχίλλειον» γίνει κατά τη διάρκεια του απολογισμού της τριετίας μια έντιμη και ειλικρινής παρουσίαση του συλλογικού έργου.

«Δεν θα κρύψουμε τις αδυναμίες και τα λάθη. Κατανοούμε και την κριτική που ασκείται από συμπολίτες μας, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου είναι υπερβολική και άδικη. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι η πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους πολίτες και είναι λογικό να μην έχουν την πολυτέλεια να διακρίνουν ποιος είναι κάθε φορά υπεύθυνος για τα προβλήματα που βιώνουν.

Ο απολογισμός δεν αποτελεί το άθροισμα των επιμέρους δημοτικών τομέων με βάση τον εσωτερικό καταμερισμό μας, αλλά μια νέα σύνθεση που αποτυπώνει τη συλλογική μας προσπάθεια και είναι ένας απολογισμός με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ούτως ή άλλως, η πρώτη σύντομη δημοτική περίοδος αποτελεί «γέφυρα» για την επόμενη πενταετία».

 

Οι επισημάνσεις

Οι υποψήφιοι και οι αιρετοί των τοπικών συμβουλίων ήταν εκείνοι που κυρίως έλαβαν το λόγιο στη χθεσινή συγκέντρωση του συνδυασμού. Τα προβλήματα της θητείας που επισημάνθηκαν αφορούσαν κυρίως την καθημερινότητα και το γεγονός ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι πολύπλοκες, με αποτέλεσμα τα τοπικά συμβούλια να μην μπορούν να διαχειριστούν τα χρήματα που τους διαθέτει ο κεντρικός δήμος.

Ζητήθηκε να δοθεί η μάχη της λακκούβας για την πόλη και επισημάνθηκε από το δήμαρχο ότι υπήρχαν πρόεδροι τοπικών συμβουλίων που έδωσαν εθελοντικά μάχη για την καθημερινότητα, ενώ εκφράσθηκαν παράπονα για τις συμπεριφορές υπαλλήλων και υπηρεσιών που έκαναν τη ζωή των πολιτών δύσκολη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το