Photo Gallery, Τοπικά

Πρεμιέρα χθες στο ΚΕΦ Αλμυρού

Πρεμιέρα χθες για το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) του Αλμυρού, που λειτουργεί σε δημοτικό κατάστημα στο Κρόκιο και μάλιστα η κίνηση ήταν αυξημένη από φορολογούμενους, που έσπευσαν να καταθέσουν αιτήσεις και να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι ιερείς πληρώνονται και αυτόν τον μήνα μέσω των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.), καθώς δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Παράλληλα με το νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, που αντικατέστησε τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, απαλλάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τη θεώρηση τιμολογίων.

Με αυξημένη προσέλευση φορολογουμένων έκανε χθες πρεμιέρα το ΚΕΦ Αλμυρού, που υποκατέστησε τη Δ.Ο.Υ. της περιοχής, που συγχωνεύθηκε με τη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας. Στο ΚΕΦ απασχολούνται δύο εργαζόμενοι, ενώ ο αριθμός τηλεφώνου και φαξ για όσους ενδιαφέρονται είναι 2422021181.

Μέσω του ΚΕΦ οι φορολογούμενοι μπορούν να εξυπηρετηθούν, για όσες υπηρεσίες δεν παρέχονται ηλεκτρονικά ή δεν διεκπεραιώνονται μέσω τραπεζών. Το γραφείο αυτό έχει τις εξής ενδεικτικές αρμοδιότητες:

-Χορήγηση φορολογικών εντύπων, παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για τη συμπλήρωσή τους και τη συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών κ.λπ.

-Αποδοχή φορολογικών αιτημάτων και επίλυσή τους, καθώς και διαβίβασή τους στις Δ.Ο.Υ. και την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, όπου απαιτείται.

-Προσωρινή παραλαβή δηλώσεων, υπό την προϋπόθεση να μη συνοδεύεται από άμεση καταβολή φόρου.

-Αιτήσεις για χορήγηση παντός είδους πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων.

Από τον Ιούνιο υποχρεωτικά όλοι οι φόροι θα πληρώνονται μόνο σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.

Η μισθοδοσία των ιερέων

Κανονικά όπως γινόταν μέχρι σήμερα, από τις Εφορίες (Δ.Ο.Υ.) στις οποίες υπάγονται, πληρώνονται και τον τρέχοντα μήνα οι ιερείς της Μητρόπολης Δημητριάδος, καθώς ακόμη δεν έχει αλλάξει το σύστημα, προκειμένου να ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Ακόμη η σχετική διαδικασία δεν έχει προχωρήσει, προκειμένου οι ιερείς να πληρώνονται μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, αντί των εφοριών που πληρώνονται σήμερα μέσω της Μητρόπολης. Σημειώνεται ότι και στους μισθούς των κληρικών έχει γίνει «κούρεμα» λόγω μνημονίου, που ξεπερνά πολλές φορές και το 30%.

Σήμερα η μισθοδοσία των ιερέων γίνεται μέσω ειδικού λογαριασμού, που τηρεί η Μητρόπολη Δημητριάδος και η κάθε Μητρόπολη σε τράπεζα και στον οποίο κατατίθενται χρήματα μέσω των Εφοριών.

Μη θεώρηση στοιχείων

Αλλαγές στο σύστημα της θεώρησης για τα περισσότερα τιμολόγια και φορολογικά βιβλία επιφέρει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, ο οποίος αντικατέστησε τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Με το νέο Κώδικα, ο οποίος ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2013, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στις συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών. Ουσιαστικά, όλα τα φορολογικά στοιχεία που επέχουν θέση τιμολόγιου, μπορούν πλέον να εκδίδονται αθεώρητα ή χωρίς ηλεκτρονική σήμανση.

Ειδικότερα:

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εκδίδουν πλέον αθεώρητα τιμολόγια, αντί για θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, για τις αμοιβές που εισπράττουν από επιχειρήσεις, επιτηδευματίες ή άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, όχι όμως και για τις αμοιβές που εισπράττουν από ιδιώτες. Αθεώρητα τιμολόγια θα εκδίδουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», οι οποίοι είναι επί της ουσίας μισθωτοί, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες, καθώς και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι, εφόσον εκδίδουν χειρόγραφα τα φορολογικά τους στοιχεία, δεν έχουν πλέον παρά να αγοράσουν ένα απλό μπλοκ τιμολογίων, να το αριθμήσουν και να σφραγίσουν την κάθε σελίδα του με τη σφραγίδα που περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητάς τους (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, τηλέφωνο και αρμόδια ΔΟΥ). Από το μπλοκ αυτό μπορούν πλέον να εκδίδουν τιμολόγια για τις υπηρεσίες που παρέχουν προς επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες καθώς επίσης και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Λογιστές επισημαίνουν ακόμα ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν στο δελτίο παροχής υπηρεσιών τους κενά φύλλα, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κανονικά και στη συνέχεια να αγοράσουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών. Όσον αφορά στην παρακράτηση φόρου, δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή και κατά την πληρωμή παρακρατείται ποσοστό 20%, ενώ δεν αλλάζει τίποτα και ως προς τους υπόχρεους σε ΦΠΑ. Επίσης, όσοι εκδίδουν μηχανογραφικά, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα τιμολόγιά τους, δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να τα υποβάλλουν σε σήμανση με ειδικούς ηλεκτρονικούς φορολογικούς μηχανισμούς (ΕΑΦΔΣΣ).

-Θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών θα συνεχίσουν να εκδίδουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιώτες μη υπόχρεους τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων για τις αμοιβές που εισπράττουν.

-Αθεώρητα τιμολόγια ή τιμολόγια χωρίς σήμανση από ειδικούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς μπορούν πλέον να εκδίδουν και οι επιχειρήσεις πώλησης αγαθών για πωλήσεις που πραγματοποιούν προς άλλες επιχειρήσεις.

-Τα δελτία αποστολής καθώς και τα τιμολόγια που εκδίδονται συνενωμένα με δελτία αποστολής θα πρέπει να είναι θεωρημένα ή να φέρουν σήμανση από ειδικό ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό.

-Οι αποδείξεις λιανικής πώλησης για την πώληση ή την παροχή υπηρεσιών εκδίδονται υποχρεωτικά με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών ή μηχανογραφικά με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και με σήμανση από φορολογικό μηχανισμό.

-Αθεώρητα θα είναι στο εξής το βιβλίο εσόδων – εξόδων (απλογραφικά) που τηρείται χειρόγραφα ή μηχανογραφικά, το βιβλίο απογραφών ή καταστάσεις απογραφής, το μητρώο πάγιων περιουσιακών στοιχείων (διπλογραφικά), βιβλίο απογραφών και ισολογισμών (διπλογραφικά) που τηρείται χειρόγραφα ή μηχανογραφικά και το ημερολόγιο μεταφορά χειρόγραφο ή μηχανογραφικό.

– Θεωρημένα θα πρέπει να είναι τα πρώην πρόσθετα βιβλία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το