Τοπικά

Πρεμιέρα με περιβαλλοντικά ζητήματα για το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Ορκίστηκε χθες η πρώτη αιρετή Περιφερειακή Αρχή – Δηλώσεις Κων.

Αγοραστού


Τη δημιουργία Γραφείου Περιφερειάρχη στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας

(νομού) της Θεσσαλίας και πρεμιέρα των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το περιβάλλον εξήγγειλε στην ομιλία του χθες ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης κ. Κων. Αγοραστός κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Στην κατάμεστη από πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας αίθουσα του Ωδείου, ο κ. Κων. Αγοραστός έθεσε ως κεντρικό στόχο του «να καταστεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρότυπο ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης, δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας». Επισήμανε ότι «για πρώτη φορά μετά τον 4ο π.Χ. αιώνα όταν ιδρύθηκε το «Κοινό των Θεσσαλών», οι Θεσσαλοί συγκροτούν το αδιαίρετο και το ενιαίο του τόπου τους, μέσα από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση» και επισήμανε ότι η αιρετή περιφέρεια «δεν είναι η απλή, γραμμική μετεξέλιξη της κρατικής περιφέρειας, αλλά ούτε ένας θεσμός που προκύπτει από το απλό άθροισμα των τεσσάρων νομαρχιών. Πρόκειται για ένα νέο, πρωτόγνωρο θεσμό στα ελληνικά χρονικά, ένα θεσμό ο οποίος εμπεριέχει δυναμική, εμπεριέχει όμως και εγγενείς αδυναμίες».

Τόνισε ότι «η αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ, το βασικότερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα σήμερα στη χώρα μας, περνά στις αιρετές περιφέρειες όχι την 1η Ιανουαρίου 2011 αλλά με καθυστέρηση έξι μηνών, δηλαδή την 1η Ιουλίου». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «βεβαίως, υπάρχουν κι άλλα σημεία στο νομικό πλαίσιο που χρειάζονται αποσαφήνιση, βελτίωση ή αλλαγή, όπως υπάρχουν και εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με την εν γένει χρηματοδότηση των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων και μέσω αυτών τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Ο κ. Κων. Αγοραστός ανακοίνωσε τη σύσταση Γραφείου Περιφερειάρχη σε όλες τις περιφερειακές ενότητες (τους νομούς όπως τους γνωρίζαμε με τη διαφορά ότι οι Β. Σποράδες αποτελούν ξεχωριστή ενότητα από την υπόλοιπη Μαγνησία), με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για κίνηση που σηματοδοτεί τη βούλησή μου να είμαι Περιφερειάρχης όλων των Θεσσαλών και ταυτόχρονα καταδεικνύει την προτεραιότητα που δίνουμε στην ισόρροπη ανάπτυξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής».

Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι η πρώτη (μετά την εκλογή του προεδρείου) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας θα έχει ως θέμα το περιβάλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στη συνεδρίαση αυτή θέλουμε όλες οι παρατάξεις να κάνουμε μια πρώτη συζήτηση για όλα τα φλέγοντα θέματα της περιφέρειάς μας που άπτονται του περιβάλλοντος. Αναφέρω ενδεικτικά τους υδάτινους πόρους, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και ρύπανση αέρα, υδάτων και εδάφους, την αξιοποίηση αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, την προώθηση της φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολλά άλλα συναφή θέματα που θα επισημάνουν οι παρατάξεις. Με την επιλογή μας αυτή αποδεικνύουμε στην πράξη αφενός ότι δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στο περιβάλλον, το κοινό μας σπίτι κι αφετέρου ότι επιζητούμε τη συνεργασία και τη συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις στα θέματα που αφορούν, που «καίνε» θα έλεγα, την κοινωνία της Θεσσαλίας».

Ο Περιφερειάρχης τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης και της συνεργασίας με όλες τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, επισημαίνοντας πάντως ότι «η συνεργασία και η συνεννόηση δεν σημαίνουν ούτε συγκάλυψη ούτε σιωπή».

Ακολούθως έθεσε ως αδιαπραγμάτευτες τις ακόλουθες αρχές της αιρετής περιφέρειας Θεσσαλίας:

– Τη διαφάνεια. Διαφάνεια παντού, διαφάνεια για τα πάντα.

– Τη συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων και τον ευρύτατο διάλογο τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και στην κοινωνία. Η θέση μας συνοψίζεται στη φράση: Οι Θεσσαλοί αποφασίζουν για τη Θεσσαλία.

– Την αποτελεσματικότητα.

– Τη διεκδίκηση και τον ανυποχώρητο αγώνα για το συμφέρον του τόπου μας και των Θεσσαλών» όπως σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Δώσαμε σήμερα τον όρκο και από την 1η Ιανουαρίου 2011 ξεκινάμε τη θητεία μας με όρεξη για δουλειά, με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και παρουσιάσει διεξοδικά στους Θεσσαλούς. Ως ενωτικός συνδυασμός «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» παρουσιάσαμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα με σαφείς αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε αξιοποιώντας φυσικά ενδιαφέρουσες προτάσεις και καινοτόμες ιδέες όλων των συνδυασμών. Έχουμε καταστήσει σαφές, άλλωστε, ότι δεν διεκδικούμε ούτε το αλάθητο ούτε την απόλυτη γνώση», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Μετά το πέρας της τελετής, ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» Κώστας Πουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το πρώτο περιφερειακό συμβούλιο της Θεσσαλίας αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας και τους εργαζόμενους. Με τα τρία μνημόνια που η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπέγραψε με την τρόικα, με την ψήφιση του προϋπολογισμού σήμερα, όξυνε τα προβλήματα της κοινωνίας και των εργαζομένων, μετατρέποντας τη δημοσιονομική κρίση σε οικονομική, κοινωνική και πολιτική, κρίση διακυβέρνησης και αξιών, κυρίως όμως σε κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Γι’ αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη μαζικών και ενωτικών αγώνων για να ανατραπούν οι συνέπειες του μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Θα αγωνιστούμε για την Αριστερά στην πράξη, διότι δεν πρέπει να είναι «κανείς μόνος του στην κρίση». Όπως λέγαμε και σε όλη την προεκλογική περίοδο, το θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε για την αιρετή περιφέρεια η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον «Καλλικράτη», είναι ασφυκτικό και παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας και συλλογικής λειτουργίας. Η «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, θα είναι παρούσα όχι μόνο στο περιφερειακό συμβούλιο, όπου με τις προτάσεις της θα προσπαθήσει να διευρύνει τα όρια της δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού, αλλά και στα κινήματα των πολιτών και στους κοινωνικούς αγώνες για μια ανάπτυξη της Θεσσαλίας που θα προωθεί το ευρύτερο κοινωνικό όφελος, τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το