Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Πρεμιέρα εκπτώσεων με διερευνητική κίνηση

Διερευνητική η πρώτη ημέρα των εκπτώσεων

 

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις χθες στην εμπορική αγορά του Βόλου. Τα ποσοστά των εκπτώσεων φθάνουν ή και ξεπερνούν το 50%, ωστόσο αν και οι καταναλωτές εμφανίστηκαν χθες στην Ερμού, δεν προχώρησαν σε αγορές. Περιορίστηκαν οι περισσότεροι σε αναγνωριστικές έρευνες για τις τιμές ειδών ένδυσης και υπόδησης. Πάντως παρά την κρίση οι εμπορικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν το 2012 στη Μαγνησία…

Αυξημένη ήταν χθες η κίνηση στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Βόλου, ωστόσο ελάχιστοι καταναλωτές κρατούσαν σακούλες στα χέρια τους, δείγμα ότι προχώρησαν σε αγορές. Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα ήταν διερευνητική, όπως συνηθίζεται άλλωστε την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων, αν και τα ποσοστά τους κυμαίνονται μέχρι και 50%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα ξεπερνούν.

Οι μεγαλύτερες εκπτώσεις γίνονται στα είδη ένδυσης και υπόδησης, μικρότερες στα παιδικά, τα οικιακά είδη και τα είδη δώρων, καθώς και στις ηλεκτρικές συσκευές.

Οι καταναλωτές ψάχνουν για τις καλύτερες προσφορές, ενώ σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, δείχνουν να μένουν στο «κοιτάζω βιτρίνες, μα δεν αγοράζω».

Προκρατήσεις έχουν επίσης γίνει σε επώνυμα και σχετικά ακριβά είδη, ενώ απουσιάζει σχεδόν παντελώς από τις συναλλαγές η χρήση πιστωτικών καρτών.

Παράλληλα οι έμποροι συνεχίζουν τις διαφημιστικές τους ενέργειες, είτε με τη διανομή φυλλαδίων, είτε με μηνύματα στα ΜΜΕ.

«Η πρώτη ημέρα είναι αναγνωριστική, όπως συνήθως γίνεται. Οι προκρατήσεις είναι λίγες, ενώ τα ποσοστά των εκπτώσεων κυμαίνονται από 15% μέχρι 40%», επισημαίνει η γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Βάσω Κλεφτάκη.

«Ο καταναλωτής πρέπει να προβληματίζεται, όταν οι εκπτώσεις είναι σε μεγάλα ποσοστά 70%-80%», προσθέτει η κ. Κλεφτάκη.

Στην κάθοδο των καταναλωτών στην αγορά βοηθάει και ο καλός καιρός, σχεδόν ανοιξιάτικος, με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στα μέσα Ιανουαρίου. «Ο καιρός δεν παίζει ρόλο. Αν ο κόσμος έχει χρήμα, κατεβαίνει στην αγορά και με κακοκαιρία», σημειώνει η κ. Κλεφτάκη.

Πάντως παρά την κρίση στην εμπορική αγορά, απόρροια της οικονομικής, οι εμπορικές επιχειρήσεις που πρωτολειτούργησαν το 2012, ήταν περισσότερες στη Μαγνησία, από όσες έβαλαν λουκέτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου το 2012 διαγράφηκαν από τα μητρώα του 306 εμπορικές επιχειρήσεις και εγγράφηκαν 346, που σημαίνει ότι το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 40 επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι θετικό ήταν το ισοζύγιο στον εμπορικό τομέα και κατά το 2011, αφού είχαν εγγραφεί στα μητρώα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας 328 επιχειρήσεις και είχαν διαγραφεί 249 (79 επιπλέον).

«Σήμερα (σ.σ. χθες) έχει κίνηση στο δρόμο περισσότερη από τις προηγούμενες ημέρες. Μπαίνουν και ρωτάνε, αλλά δεν αγοράζουν ακόμη», δηλώνει το μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απ. Νάσιος.

Μεγάλα τμήματα της Ερμού, του κύριου εμπορικού δρόμου του Βόλου, έχουν γεμίσει από κλειστά καταστήματα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με άλλους εμπορικούς δρόμους, όπως η Σπυρίδη ή η Κ. Καρτάλη.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι, είναι τα υψηλά ενοίκια. Μεμονωμένοι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων έχουν προχωρήσει σε μείωση ενοικίων. Οι καταστηματάρχες ζητούν νομοθετική ρύθμιση, να ισχύσει δηλαδή ό,τι ισχύει και με τις μισθώσεις των ακινήτων του Δημοσίου, όπου έγινε μείωση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας (ΕΑΕΜ) τέσσερις στους 10 επιχειρηματίες θεωρούν το «λουκέτο» στην επιχείρησή τους πολύ ή αρκετά πιθανό, ενώ ένας στους δύο από αυτούς, προβλέπουν ότι αυτό θα συμβεί άμεσα, στο επόμενο τρίμηνο ή εξάμηνο. Επίσης η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και ευμετάβλητες στις μεταβολές του οικονομικού περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, ενώ οι μελλοντικές προοπτικές εμφανίζονται πολύ δυσοίωνες. Σχεδόν 8 στους 10 επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση της επιχείρησής τους κατά το 1ο εξάμηνο του 2012.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων πέφτει κατακόρυφα από το έτος 2009, το οποίο θεωρείται ως έτος έναρξης της κορύφωσης της κρίσης. Ο τζίρος των επιχειρήσεων κινείται σε πολύ χαμηλά ποσά, δεδομένου ότι το 60,8% των επιχειρηματιών ανέφερε ότι ο ετήσιος τζίρος των επιχειρήσεών τους είναι κάτω από 100.000 € (!!!). Ωστόσο, το 37,6% ανέφερε τζίρο πάνω από 100.000 €. Ο τζίρος των επιχειρήσεων επηρεάζει καθοριστικά τη σχέση τους με τις τράπεζες. Η χαμηλή ρευστότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των επιχειρήσεων. Πάνω από 4 στους 10 επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι ο μέσος  χρόνος είσπραξης των οφειλών από τους πελάτες τους έχει αυξηθεί. Είναι προφανές ότι τα «τεφτέρια» ξαναπαίζουν σημαντικό ρόλο στη «λειτουργία» της αγοράς. Όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματιών, 8 στους 10, αποδίδει την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει, στη γενικότερη ύφεση που επικρατεί. Ωστόσο, ένας ακόμη παράγοντας που επιβαρύνει την κατάσταση, είναι και ο χρόνος καταβολής των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Τέσσερις στους 10 επιχειρηματίες αναφέρουν ότι τους οφείλει το Δημόσιο, με καθυστέρηση μάλιστα πάνω από ένα έτος…

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι ισχύει με τις πληροφορίες για αγρότη που φέρεται να έλαβε 14 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση

Ένας αγρότης φέρεται να εισέπραξε τον περασμένο χρόνο 14 εκατομμύρια ευρώ ως ενίσχυση σύμφωνα με…

9 Ιουλίου 2024

Πακιστάν: Έκλεισε για θρησκευτικούς λόγους πριν καν λειτουργήσει η πρώτη τράπεζα μητρικού γάλακτος

Λίγο πριν αρχίσει κανονικά τη λειτουργία της, μια τράπεζα μητρικού γάλακτος στο Πακιστάν αναγκάστηκε να…

8 Ιουλίου 2024

Politico για Μακρόν: Ένα υπέροχο μυαλό που δεν ακούει κανέναν, έφερε διχασμό και χάος στη Γαλλία

Μια ημέρα μετά τον β' γύρο των γαλλικών εκλογών που ανέδειξαν τον συνασπισμό της Αριστεράς…

8 Ιουλίου 2024

Δολοφονία στο Ψυχικό: Το προφίλ του 44χρονου «όμορφου Τζορτζ» – Γιατί αποφυλακίστηκε το 2022

Πλούσιο ποινικό βιογραφικό έχει ο 44χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο…

8 Ιουλίου 2024

Νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό – Φέτος παρατηρείται διάχυση της τουριστικής κίνησης

Νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και εσόδων θα σημειώσει το 2024 η Ελλάδα, όπως τόνισε ο…

8 Ιουλίου 2024

Απρόσμενος επισκέπτης στα Γρεβενά: Αρκουδάκι έκανε βόλτες σε αυλή σπιτιού

Άναυδη έμεινε μια οικογένεια στο Περιβόλι Γρεβενών, όταν βρέθηκαν μπροστά στη θέα μιας αρκούδας στην…

8 Ιουλίου 2024