Κατηγορίες: Τοπικά

Πραγματικότητα το Ιατρείο Αλληλεγγύης στο Βόλο

 

Το εσωτερικό του Ιατρείου Αλληλεγγύης που στεγάζεται στο Διαύλο. Στην ένθετη φωτογραφία οι πρωτεργάτες κ. Πηνελόπη Χρυσομάλλου, κ.κ. Χρήστος Πανάγος, Ματθαίος Δραμητινός και Τσιοβάννι Αλμπίνο

Ξεκίνησε χθες τη λειτουργία του το Ιατρείο Αλληλεγγύης του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας με τους γιατρούς να δέχονται εθελοντικά τους πρώτους ανασφάλιστους και μακροχρόνια άνεργους συμπολίτες για να τους εξετάσουν. Στην πρώτη ημέρα εξετάστηκαν από παθολόγους και χειρουργούς συνολικά περισσότερα από δεκαπέντε άτομα. Συνολικά 50 γιατροί συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα. Μάλιστα οι ίδιοι επισημαίνουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία με τους ανασφάλιστους συμπολίτες, που αδυνατούν να πληρώσουν την εξέτασή τους.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και την οποία βίωναν στα ιατρεία τους αλλά και στο Νοσοκομείο, οι γιατροί αποφάσισαν να αντιδράσουν με την πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου αλλά και τη συνδρομή του Δήμου Βόλου που παρεχώρησε το χώρο στο Δίαυλο.

Χθες έγινε η έναρξη του Ιατρείου και ήδη δεκαπέντε συμπολίτες μετέβησαν εκεί για να εξεταστούν.

Το Ιατρείο Αλληλεγγύης στεγάζεται στο Δίαυλο (Τοπάλη 54) με είσοδο από τη Σκενδεράνη στο ισόγειο του κτιρίου και θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα – Τετάρτη -Παρασκευή από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα και θα υπάρχουν οι ειδικότητες: Παθολόγου, γενικού ιατρού, παιδιάτρου και ειδικότητα χειρουργικού τομέα. Ακόμη θα λειτουργεί κάθε Πέμπτη από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα και θα υπάρχουν οι ειδικότητες: Καρδιολόγου και ψυχίατρου.

Στο Ιατρείο Αλληλεγγύης θα απευθύνονται: Ανασφάλιστοι συμπολίτες, μακροχρόνια άνεργοι και ανασφάλιστοι οικονομικοί μετανάστες.

Σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος συμπολίτης να εξετασθεί από γιατρό υποειδικότητας, όπως, ουρολόγο, ΩΡΛ, οφθαλμίατρο, καρδιολόγο, ρευματολόγο, δερματολόγο, γυναικολόγο, ενδοκρινολόγο κ.τ.λ. ή χρειαστεί να υποβληθεί σε παρακλινικό έλεγχο, ακτινογραφίες ή μικροβιολογικές εξετάσεις, θα παραπέμπεται από το γιατρό του Ιατρείου για εξέταση.

Το κτίριο που παραχωρήθηκε διαθέτει ένα χώρο υποδοχής και δύο χώρους για την εξέταση των ασθενών. Επίσης διαθέτουν και ιατρικό εξοπλισμό και αντίστοιχα μηχανήματα.

Το ιατρείο θα διαθέτει και γραμματειακή υποστήριξη αλλά και εθελοντές νοσηλευτές.

Βιώνουν το πρόβλημα

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Πανάγος, εκ των πρωτεργατών της όλης πρωτοβουλίας, σημείωσε πως «το Ιατρείο Αλληλεγγύης ήταν μια αναγκαιότητα για την τοπική κοινωνία, γι’ αυτό και δεν θα κουραστούμε να προσφέρουμε. Όλο το προηγούμενο διάστημα μετέβαιναν στα ιατρεία μας πολλοί ανασφάλιστοι συμπολίτες και βλέπαμε το πρόβλημα. Βέβαια δύσκολα ανοίγονταν, καθώς ο καθένας έχει αξιοπρέπεια. Πάντως οι νεόπτωχοι είναι πάρα πολλοί και πολλές οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο. Όλα αυτά δεν ήταν δυνατόν να μην μας αγγίξουν ως γιατρούς και να ενεργοποιηθούμε. Μάλιστα θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες. Αναφορικά με τη χορήγηση φαρμάκων βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Κοινωνικό Φαρμακείο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματθαίος Δραμητινός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του Ιατρείου λέγοντας πως «υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους ανασφάλιστους και τους μακροχρόνια άνεργους. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε, με τη σκληρή πολιτική που έχει καταστρέψει όλες τις δομές υγείας, πρέπει όλες οι ομάδες εργαζομένων και επιστημόνων να αυτοοργανωθούν ενάντια σε αυτό το πράγμα που προσπαθούν να μας καταντήσουν».

Ο παθολόγος κ. Τσιοβάννι Αλμπίνο τόνισε πως υπάρχουν συμπολίτες που αδυνατούν να μεταβούν στο γιατρό, γιατί δεν έχουν χρήματα. Γι’ αυτό λοιπόν, και εμείς, που έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε, θα πρέπει να το κάνουμε. Με το ιατρείο παρέχεται δωρεάν εξέταση, ενώ με το παραπεμπτικό από το γιατρό ο ασθενής μπορεί να απευθυνθεί στο Κοινωνικό Φαρμακείο.

Και εμβολιασμοί

Η παιδίατρος κ. Πηνελόπη Χρυσομάλλου τόνισε πως «στην εποχή της κρίσης η υγεία περνάει ακόμη μεγαλύτερη κρίση. Προσφέρουμε λίγο από το χρόνο μας και τις γνώσεις για το συνάνθρωπο. Είναι και δική μας ανάγκη. Γιατί βλέπουμε τα προβλήματα του κόσμου και στα ιδιωτικά μας ιατρεία αλλά και στη μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ. Πολύς κόσμος δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα διοργανώσουμε ακόμη καλύτερα το ιατρείο για να κάνουμε και εμβολιασμούς. Άλλωστε το κόστος των εμβολιασμών είναι πολύ μεγάλο για παιδιά από ανασφάλιστες οικογένειες».

 

Στο Νοσοκομείο

Ο παθολόγος του Νοσοκομείου κ. Μιχάλης Μεικόπουλο, που επίσης εργάστηκε σθεναρά για την οργάνωση του ιατρείου όντας μέλος της αρμόδιας επιτροπής, ήταν από τους πρώτους που εξέτασαν χθες ανασφάλιστους συμπολίτες.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «οι συνθήκες φτωχοποίησης των κοινωνικών στρωμάτων που επικρατούν στην Ελλάδα, έκριναν αναγκαία την όλη πρωτοβουλία με τη συγκεκριμένη δομή κοινωνικής αλληλεγγύης του Ιατρικού Συλλόγου, ώστε να καλυφθεί το κενό από την πολιτεία».

Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση στο Νοσοκομείο με τους ανασφάλιστους συμπολίτες λέγοντας πως οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Ο ανασφάλιστος που έρχεται στο Νοσοκομείο, θα εξεταστεί κανονικά, αλλά αποχωρώντας θα πρέπει να πληρώσει μέσα σε χρονικό διάστημα 20 ημερών, καθώς θα του έρθει μια ειδοποίηση. Πλέον σε κάθε εφημερία έχουμε και από έναν ανασφάλιστο συμπολίτη που κάνει εισαγωγή στο Νοσοκομείο. Επίσης και στα Επείγοντα έχουμε περιστατικά με μακροχρόνια άνεργους που καλούνται να πληρώσουν εξετάσεις και δεν έχουν χρήματα.

Χθες το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στο Ιατρείο Αλληλεγγύης δεκάδες γιατροί για να δουν τους χώρους και να γίνουν οι συνεννοήσεις για το πρόγραμμα δράσης και την οργανωτική κάλυψη των αναγκών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Το ντεμπούτο της ως ηθοποιός σε βρετανική σειρά έκανε η Malala Yousafzai

Υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Μαλάλα Γιουσαφζάι (Malala Yousafzai); Η βραβευμένη με…

3 Ιουνίου 2024

Αγωνία για την τύχη 43χρονου ψαροντουφεκά – Σε εξέλιξη έρευνες

Εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό ενός αγνοούμενου ψαροντουφεκά βρίσκονται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στα…

3 Ιουνίου 2024

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές! Γέμισε το καλάθι σου με προϊόντα βασικής…

3 Ιουνίου 2024

Ο Άκης Τσαρούχης νέος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, ημέρα Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 σε ενωτικό κλήμα οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Ξενοδόχων…

3 Ιουνίου 2024

Σε συναγερμό Αστυνομία και ΕΚΑΒ για βρέφος στο Βόλο

Συναγερμός σήμερα το απόγευμα σε Αστυνομία κι ΕΚΑΒ για βρέφος μέσα σε όχημα στο Βόλο.…

2 Ιουνίου 2024

Σύστημα αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ σε τέσσερις παραλίες της Σκιάθου

Φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά, τέσσερεις παραλίες του Δήμου μας μπορούν να φιλοξενήσουν ΑμεΑ και…

2 Ιουνίου 2024