Photo Gallery, Τοπικά

“Πράσινο φως” για την επένδυση στον Αλατά

Από την προώθηση της επένδυσης στον Αλατά αναμένονται πολλαπλά τα οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Εγκρίθηκε χθες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου σχετικά με την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στον Αλατά, τους οικονομικούς όρους της επένδυσης και τη μίσθωση της νησίδας στους Κύπριους επιχειρηματίες για 99 συνολικά χρόνια. Οι επενδυτές ενημέρωσαν αρχικά με έγγραφό τους τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου για την πλήρη αποδοχή των όρων, με το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει κατά πλειοψηφία σε πρόσφατη συνεδρίασή του σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Με την υλοποίηση της επένδυσης αναμένονται πολλαπλά τα οφέλη για τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου και την ευρύτερη περιοχή γενικότερα, καθώς σε περίοδο οικονομικής κρίσης θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα προκύψουν έσοδα και περαιτέρω ανάπτυξη και τόνωση του τουρισμού με την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια αναμονής, λόγω αντιδράσεων και προσφυγών από οικολογικές κυρίως οργανώσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δρομολογείται άμεσα η τουριστική επένδυση στη νησίδα του Αλατά στο Νότιο Πήλιο.

Η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος κ. Καλλιόπη Γερακούδη υπέγραψε χθες την έγκριση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου σχετικά με τους οικονομικούς όρους της επένδυσης και την παράταση της μίσθωσης της νησίδας στους Κύπριους επενδυτές για 99 συνολικά χρόνια, 85 ουσιαστικά, καθώς τα 14 έχουν ήδη παρέλθει.

Με έγγραφό τους προς τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, οι Κύπριοι επενδυτές ενημέρωσαν τον περασμένο Αύγουστο τη Δημοτική Αρχή ότι αποδέχονται πλήρως τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας, οι οποίοι επικυρώθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Κύπριων επενδυτών, στα πλάνα τους είναι η κατασκευή τριών παραδοσιακών οικισμών, μικρών χωριών όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στη Δημοτική Αρχή, πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής στη νησίδα του Αλατά για τουριστικούς σκοπούς.

Οι τρεις μικροί παραδοσιακοί οικισμοί θα αποτελούνται από μικρές κατοικίες – καταλύματα, στις οποίες θα διαμένουν τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Στις προθέσεις των Κύπριων επενδυτών είναι, με τη σύμφωνη πάντα γνώμη της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, οι εργασίες για την υλοποίηση της επένδυσης να ξεκινήσουν άμεσα.

Στην ίδια συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης η μίσθωση της νησίδας από τους Κύπριους επιχειρηματίες, με εκμετάλλευση για 99 συνολικά χρόνια, με τα οικονομικά οφέλη για τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου να προκύπτουν πολλαπλά.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επέκταση της μίσθωσης, καθώς η αρχική συμφωνία ήταν για 65 χρόνια, ωστόσο οι επενδυτές υπολογίζουν και τα 14 χρόνια που χάθηκαν ανεκμετάλλευτα λόγω των προσφυγών σε βάρος της επένδυσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας από οικολογικές οργανώσεις.

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, η τιμαριθμική προσαρμογή για τη συμμετοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου στα ακαθάριστα έσοδα της επένδυσης αυξάνεται από το 1% στο 1,5%, η ασφαλιστική δικλείδα για την πορεία του τιμάριθμου διαμορφώνεται από το 2% στο 3%, κάτι που σημαίνει πως αν ο τιμάριθμος υποχωρήσει κάτω από το 3% ο Δήμος είναι καλυμμένος, ενώ το ετήσιο μίσθωμα θα προσαρμόζεται ανάλογα με τα δεδομένα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών υφίσταται από το 1998, καταβάλλουν κανονικά το ετήσιο μίσθωμα ύψους 20.000 ευρώ, ενώ συνολικά εδώ και 14 χρόνια που έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση, μέχρι σήμερα οι επενδυτές υπολογίζεται ότι έχουν δαπανήσει περίπου 3.000.000 ευρώ, για την εκπόνηση των μελετών, τους φακέλους του έργου και τις παραστάσεις για την προσφυγή που έχει γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η επένδυση στον Αλατά θα είναι η μεγαλύτερη τουριστική στη Μαγνησία και σε ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα δημιουργηθεί θα είναι σύγχρονο, πολυτελούς κατασκευής και θα συνδυάζει απόλυτα την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική.

Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει τρεις οικισμούς δυναμικότητας 900 κλινών, ενώ συνολικά οι στεγασμένοι χώροι θα είναι 26.000 τετραγωνικά μέτρα.

Τα οικήματα θα είναι χαμηλού ύψους, μη ορατά από την ακτή της Μηλίνας, σε πηλιορείτικη αρχιτεκτονική.

Η προσέγγιση στον Αλατά θα γίνεται με υδροπτέρυγα, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στο πράσινο, με το οποίο θα φυτευτεί όλη η νησίδα.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης αναμένεται να φθάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, το συγκρότημα θα φιλοξενεί τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, ενώ θα συνεισφέρει πολλαπλά στην οικονομική ανάπτυξη του Πηλίου και της Μαγνησίας. Υπολογίζεται να απασχολεί 400 εργαζόμενους, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός όσων απασχοληθούν κατά την ανέγερση της μονάδας.

«Εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας», επισημαίνει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνας, «για την έγκριση από την κ. Καλλιόπη Γερακούδη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τους οικονομικούς όρους της επένδυσης στον Αλατά και την παράταση της μίσθωσης της νησίδας για 99 συνολικά χρόνια, 85 στην ουσία, καθώς τα 14 έχουν ήδη παρέλθει. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στην κ. Καλλιόπη Γερακούδη. Με την υλοποίηση της επένδυσης θα αλλάξει ολόκληρη η περιοχή του Νοτίου Πηλίου. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίζονται έσοδα για το Δήμο σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει η Κεντρική Διοίκηση να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που προκύπτουν από την οικονομική κρίση και να βοηθά στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, προκειμένου ο Δήμος να αναπληρώνει τα έσοδα που χάνει από την περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων που είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει το Κράτος. Η επένδυση καθυστέρησε αδικαιολόγητα και το Κράτος πρέπει να «τραβήξει το αυτί» σε όσους δημιούργησαν εμπόδια. Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης προέτρεψε τους επενδυτές να προχωρήσουν» καταλήγει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το