Photo Gallery, Τοπικά

«Πράσινο φως» για συνέχιση των έργων στην Κάρλα

Κρατικούς πόρους για τη συνέχιση των έργων στην Κάρλα εξασφάλισε ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, σε συναντήσεις που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Σταύρο Καλογιάννη

Κρατικούς πόρους για τη συνέχιση των έργων στην Κάρλα, δηλαδή του υδρευτικού δικτύου για την ανόρυξη των γεωτρήσεων και του αρδευτικού δικτύου εξασφάλισε ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, σε συναντήσεις που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Σταύρο Καλογιάννη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα.

Σημειώνεται ότι το υδρευτικό έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 90%, ενώ χαμηλότερο είναι το ποσοστό εκτέλεσης των εργασιών στο αρδευτικό δίκτυο.

Η χρηματοδότηση των έργων, από κρατικούς πόρους, ήταν αναγκαία, καθώς σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, δεν μπορούσαν να αντλήσουν άλλη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

«Το έργο της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας έχει κυρίως περιβαλλοντικό χαρακτήρα και είναι το μεγαλύτερο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Με το έργο αυτό, που έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 65% με 70%,  πρόκειται να αντιμετωπισθούν σοβαρά προβλήματα των Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας, όπως η προστασία από πλημμύρες και η ρύπανση του Παγασητικού, η υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφορέων της ευρύτερης περιοχής, η άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων, που σήμερα αρδεύονται πλημμελώς, ενώ ταυτόχρονα θα αποκατασταθεί μερικώς το προϋπάρχον οικοσύστημα της Κάρλας και θα διασφαλισθεί στο μέλλον η «αειφορεία» στη διαχείριση των εδαφικών και υδατικών πόρων. Εμείς επιδιώκουμε να συνεχιστούν τα έργα που εκκρεμούν», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός

Ο περιφερειάρχης εξασφάλισε τις υπογραφές των αναπληρωτών υπουργών για τη συμπληρωματική χρηματοδότηση των έργων από εθνικούς πόρους, πέραν της εξασφαλισμένης κοινοτικής χρηματοδότησης, ενώ υπεγράφη και η παράταση της θητείας της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Επαναδημιουργίας Λίμνης Κάρλας (ΕΥΔΕ), η οποία επιβλέπει τα έργα τόσο στη λίμνη όσο και στον Περιφερειακό του Βόλου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Σε μια δύσκολη χρονική στιγμή για τη χώρα, με συντονισμένη προσπάθεια και συνεννόηση με όλους τους φορείς, πραγματοποιούμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συνεχιστούν οι εργολαβίες και να μην χαθούν τα περίπου 200 εκατ. ευρώ Κοινοτικών Πόρων, τα οποία θα κληθεί η χώρα μας να επιστρέψει στην Ε.Ε. αν το έργο απενταχθεί. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με συντονισμένη προσπάθεια, συνεχείς πιέσεις, παραστάσεις, συναντήσεις και επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ώστε να ξεμπλοκάρει το έργο και να αποδοθεί στο κοινωνικό σύνολο, προς όφελος και της εθνικής και αγροτικής οικονομίας. Παρότι τα έργα αυτά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της αιρετής Περιφέρειας, μέσα από τις συσκέψεις που έχουμε πραγματοποιήσει και τη συνεργασία με όλους του φορείς, εκπέμπουμε ένα μήνυμα αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας».

Να σημειωθεί ότι χθες ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός μετέβη στη λίμνη αλλά και στα αντλιοστάσια που κατευθύνουν το νερό στην Κάρλα, για να ενημερωθεί για τη στάθμη των υδάτων, μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις και τον κίνδυνο πλημμυρών που εγκυμονεί η μη ολοκλήρωση των έργων στην περιοχή.

Κ. Πουλάκης: Να μη «βαλτώσει» η Κάρλα

Με αφορμή την πρόσφατη επιστολή του ΤΕΕ Μαγνησίας, σχετικά με τον κίνδυνο να παγώσει και να απενταχθεί από την κοινοτική χρηματοδότηση το έργο της ανασύστασης της Κάρλας, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας Κώστας Πουλάκης, σε δήλωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η ανασύσταση της Κάρλας εξακολουθεί να περνάει από «σαράντα κύματα». Η κυβερνητική απόφαση – στο πλαίσιο της κατάργησης οργανισμών ελέω μνημονίων – να καταργηθεί ο Φορέας Διαχείρισής της, αλλά και το πάγωμα των εργολαβιών καθιστούν περισσότερο από ορατό τον κίνδυνο αυτό το σπουδαίο για την περιοχή μας περιβαλλοντικό έργο να «βαλτώσει»  και τελικά να καταλήξει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, σε μία νεκρή εστία μόλυνσης.

Η περίπτωση της Κάρλας, ενός έργου του οποίου η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από Κοινοτικούς Πόρους ώς το 2015, είναι μία ακόμα τρανταχτή απόδειξη του ότι, στην πραγματικότητα η ισοπεδωτική κυβερνητική πολιτική, με τις περικοπές δαπανών και τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με την εξοικονόμηση δαπανών και την εξυπηρέτηση του χρέους. Αντίθετα, το πάγωμα και η απένταξη του έργου από το ΠΑΑ «Μπαλτατζής» όχι μόνο θα στερήσει την περιοχή από μία σημαντική περιβαλλοντική ανάσα, αλλά επιπλέον θα επιβαρύνει το Δημόσιο με 200 εκ. ευρώ.

Θεωρούμε ότι – σε διάλογο πάντα με την τοπική κοινωνία – πρέπει να ληφθεί κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να διασφαλίσουμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του, ώστε να επιτελέσει την αποστολή του».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το