Οικονομία

«Πράσινο» για τη δόση των 2,8 δισ.Ε

Εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group η εκταμίευση
Εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group η εκταμίευση

Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 2,8 δισ ευρώ από το Euroworking Group, ποσό που αντιστοιχεί στη δόση του Μαρτίου και που είχε μείνει ως εκκρεμότητα μέχρι και χτες.

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή -με 168 ψήφους υπέρ και 123 κατά- εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η τρόικα προκειμένου να χορηγήσει τη δόση και έτσι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εκταμίευση.

Όπως είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών «με τα 2,8 δισ. ευρώ θα  πληρωθούν μισθοί και συντάξεις».

Σημειώνεται πως στις 13 Μαΐου θα συνεδριάσει το Eurogroup για να εγκρίνει την δόση του πρώτου τριμήνου ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη Μαΐου αναμένεται και η έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί, ακόμη, πως η Ελλάδα στις 20 Μαΐου θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ ύψους 5,6 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να γίνει χωρίς πρόβλημα καθώς η εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ από τον EFSF θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της εν λόγω έκδοσης.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται: «Στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group εγκρίθηκε η δόση των 2,8 δισ. ευρώ και άνοιξε ο δρόμος για τα 6 δισ. της δόσης που αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup της 13ης Μαΐου. Έγινε θετική αποτίμηση της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος και υπήρξαν σαφείς αναφορές στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος».

Εν τω μεταξύ μείζον πρόβλημα στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εντοπίζει η ομάδα δράσης του Χορστ Ράϊχενμπαχ στην προγραμματισμένη έκθεσή της για την ελληνική οικονομία και χτυπά καμπανάκι για λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί πιθανή πιστωτική ασφυξία δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Task Force για την Ελλάδα οι τράπεζες δυσκολεύονται να χορηγήσουν ρευστότητα στο σύστημα εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής του (θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 2 μήνες), γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αθροιστικά με τη χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στέλεχος της Κομισιόν στην Αθήνα είπε ότι «παίζεται» η ίδια η επιβίωση πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το εντυπωσιακό είναι ότι κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ που μπορούν να κατευθυνθούν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω ευρωπαϊκών δανείων και εγγυήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία παραμενουν αδιάθετα.

Η ανάπτυξη και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να συνεχιστούν μέσω της βέλτιστης χρήσης των διαθέσιμων πόρων και τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων , είναι ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράϊχενμπαχ για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές έκαναν μεγαλύτερη χρήση της τεχνικής βοήθειας για να στηρίξουν μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η ολοκλήρωση της καταγραφής ιδιοκτησιών γης.

Η Ομάδα Δράσης υποστηρίζει  τώρα μία διευρυμένη σειρά από μεταρρυθμίσεις σε 12 βασικούς τομείς πολιτκής. Επιπλέον, έχει  ξεκινήσει την στήριξη τομέων όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός.

Η τεχνική βοήθεια που συντονίζεται από την Ομάδα Ράιχενμπαχ έχει αποδώσει καρπούς στο δημόσιο οικονομικό managment και στην φορολογική διαχείριση.

Πρόσφατα, καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις σχετικά με την πάταξη της διαφθοράς, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την  πρόσβαση σε νομικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Η αγαστή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ομάδα Δράσης αλλά και την μεγαλύτερη χρήση της τεχνικής βοήθειας είχε ως αποτέλεσμα , μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση της τεκμηρίωσης και του ελέγχου δύο σημαντικών αγροτικών εξαγώγιμων προϊόντων, των φρέσκων φρούτων και της φέτας την κατοχύρωση των οποίων θα επιχειρήσει να συντονίσει η ομάδα του Ράϊχενμπαχ.

Η έκθεση αναφέρει  ότι έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή των δομών σε όλα τα υπουργεία και στη δημόσια διοίκηση έτσι ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί και ειδικότερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που χρειάζεται η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση μειώθηκαν κατά 30 % οι γενικές διευθύνσεις και διάφορα άλλα νευραλγικά πόστα από τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30%.

Αντίστοιχη υποχρέωση έχει αναλάβει η Task Force να εκπονήσει σχέδιο μείωσης των δομών και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το