Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

“Πράσινο” για μέτρα κατά της ρύπανσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου είπε «ναι» στα μέτρα για την αιθαλομίχλη

Ανοίγει πλέον ο δρόμος ταχύτερης προώθησης των διαδικασιών υπογραφής Προεδρικού Διατάγματος και δημοσίευσης στο ΦΕΚ της λήψης έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης που τον φετινό χειμώνα έχει πνίξει – στην κυριολεξία – το Βόλο. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου έδωσε το «πράσινο φως» στο κείμενο των μέτρων, που τώρα θα σταλεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και με ευθύνη του Περιφερειάρχη θα προωθηθεί στα αρμόδια υπουργεία για την υπογραφή και δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας Περιφέρεια και Δήμος Βόλου θα μπορούν να εφαρμόζουν έκτακτα μέτρα κάθε φορά που τα αιωρούμενα σωματίδια θα «κτυπούν» κόκκινο ξεπερνώντας τα επιτρεπόμενα όρια και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου κατά πλειοψηφία (με τις ψήφους της πλειοψηφίας και του συνδυασμού «Δρόμοι Συνεργασίας») ενέκρινε τις προτάσεις του Δήμου, συμπληρωματικά με εκείνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ώστε να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος και εν συνεχεία δημοσίευσής του στο ΦΕΚ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν προσέθεσε νέες προτάσεις στις προτάσεις που κατέθεσε ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μόσχος, ωστόσο αυτό που τονίστηκε με έμφαση είναι ότι τα δεδομένα ξεπερνούν τα συμπεράσματα της μελέτης του 2008 (είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά από εντολή της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας) που είχε καταδείξει τα αυτοκίνητα ως την βασική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο. Τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης αυτής της μελέτης και συνεχούς παρακολούθησης του φαινομένου. Η μείζονα αντιπολίτευση δεν ψήφισε τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, που αφορούν κυρίως στον περιορισμό κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, με το σκεπτικό (όπως το ανέπτυξε το κ. Μουλάς) ότι το πρόβλημα της αιθαλομίχλης οφείλεται τα τζάκια και όχι στα αυτοκίνητα και γι’ αυτά δεν προβλέπονται μέτρα. Αρνητική και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με το σκεπτικό ότι όλα αυτά τα μέτρα εντάσσονται στο πνεύμα της… πλουτοκρατίας.

Μέτρα σε τέσσερις μέρες συνεχούς ρύπανσης

Ζητείται από την Περιφέρεια να αναβαθμίσει άμεσα το επίπεδο του αναφερόμενου σταθμού μέτρησης και να συνδέσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε on line σύνδεση με ιστοσελίδα, στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης και φορέας». Το στάδιο ενημέρωσης να οριοθετηθεί στα 90mg/μ3 για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες αντί για 5 και το στάδιο έκτακτων μέτρων στα 110 mg/μ3 για τρεις συνεχόμενες ημέρες αντί για τέσσερις. Να καθιερωθεί ως ένα επιπλέον στάδιο τα 70mg/μ3 για 4 συνεχόμενες ημέρες, κατά το οποίο θα μπορούν να λαμβάνονται μέτρα που προβλέπονται στο στάδιο της ενημέρωσης εκτιμώμενων των συνθηκών.

Α. Στάδιο ενημέρωσης

Το στάδιο αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

α) Ενημέρωση των αρμόδιων δημοσίων αρχών και φορέων που έχουν σχέση με τη λήψη μέτρων των επομένων σταδίων για να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

β) Απαγόρευση κάθε ανοικτής υπαίθριας φωτιάς (φύλλα, χόρτα κ.λπ).

γ) Συστάσεις προς τους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση στερεών καυσίμων (ξύλων κ.λπ.) στα τζάκια και τις σόμπες.

Επισημαίνεται ότι, στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης απαγορεύεται η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων.

δ) Συστάσεις προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με Ι.Χ. και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.

ε) Αυστηρή απαγόρευση της παράνομης στάθμευσης. Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στην παράνομη στάθμευση και στην ταχύτητα των αυτοκινήτων.

στ) Καθαρισμός και διαβροχή των κεντρικών οδών από τις υπηρεσίες του Δήμου.

ζ) Εντατικοποίηση της διαβροχής των χύδην υλικών και καθαρισμός των χώρων του λιμένα από τον Ο.Λ.Β.

η) Εντατικοποίηση της διαβροχής και του καθαρισμού των αύλειων τσιμεντοστρωμένων χώρων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων με δική τους ευθύνη.

θ) Σύσταση στις Βιομηχανίες που παράγουν σωματίδια κατά την παραγωγική τους διαδικασία να μειώσουν τις εκπομπές των σωματιδίων.

ι) Σύσταση στις βιομηχανίες για έλεγχο και περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμου στις εγκαταστάσεις τους. Εξαιρούνται οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν αέριο καύσιμο (φυσικό αέριο, υγροποιημένο αέριο και αέριο διυλιστηρίου).

ια) Σύσταση στις Δημόσιες Υπηρεσίες για περιορισμό των μετακινήσεων των υπαλλήλων με δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Χ.

ιβ) Σύσταση στους Δ/ντες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για περιορισμό μετακινήσεων μαθητών και γονέων.

ιγ) Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση της Υ.Α. ΥΠΕΚΑ 189533/7.11.2011 «ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού»

Β. Στάδιο εφαρμογής έκτακτων μέτρων

Τα μέτρα είναι δυνατό να λαμβάνονται μεμονωμένα ή σωρευτικά, ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια του επεισοδίου ρύπανσης.

α) Μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αυτοκινήτων (π.χ. εκ περιτροπής κυκλοφορία των ιδιωτικής χρήσεως επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων από 8.00 π.μ. έως 20.00 μ.μ. σε δακτύλιο δρόμων που θα υποδείξει η Δ/ση Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου

β) Απαγόρευση της κυκλοφορίας των Ι.Χ. πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων συμβατικής τεχνολογίας και όλων των οχημάτων που δεν είναι εφοδιασμένα με κάρτα ελέγχου καυσαερίων (έλεγχος και άμεση ακινητοποίησή τους).

Εξαιρούνται:

γ.1.) Τα ΙΧ επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα που φθάνουν στο λιμάνι του Βόλου με πλοίο, εφόσον οι κάτοχοί τους έχουν εφοδιασθεί από τη Λιμενική Αρχή με ειδικό σημείωμα κυκλοφορίας διάρκειας μίας ώρας από την έκδοσή του.

γ.2.) Αυτοκίνητα κρατικά, δημοτικά, οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα της Κρατικής Υπηρεσίας που ανήκουν.

γ.3.) Αυτοκίνητα γιατρών με μόνο επιβάτη τον ίδιο το γιατρό για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών. Αναπηρικά αυτοκίνητα, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους τους αναπήρους ή τους μεταφέρουν. Αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς κ.λπ.) ή άτομα με ειδικές ανάγκες, εφόσον μεταφέρουν τα ανωτέρω άτομα.

Λεωφορεία γενικά και σχολικά αυτοκίνητα, μεταφοράς φαρμάκων, υλικών, ειδικά διασκευασμένα αυτοκίνητα χρηματαποστολών τραπεζών, Πρακτορείων Εφημερίδων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του ΕΚΑΒ και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα.

Συνεχής και επανειλημμένη ενημέρωση του κοινού με έκτακτα δελτία για τα επίπεδα ρύπανσης και συστάσεις για τον περιορισμό των μετακινήσεων και να γίνεται χρήση των Μ.Μ.Μ. Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές για το κοινό, εξαιρουμένων αυτών που καλύπτουν έκτακτες ανάγκες και υπηρεσίες υγείας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν κλειστά. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα φροντιστήρια.

Επιβάλλεται το κλείσιμο των νυκτερινών κέντρων διασκέδασης.

Απαγόρευση καύσης σε εξωτερικούς χώρους.

Μέτρα περιορισμού στη βιομηχανία – βιοτεχνία. Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται μετά από ενημέρωση των υπευθύνων της βιομηχανίας τουλάχιστον 12 ώρες πριν.

Μέτρα περιορισμού της λειτουργίας του Λιμένα Βόλου. Mέτρα περιορισμού των εκπομπών σκόνης κατά την παραμονή στην προβλήτα, τη φορτοεκφόρτωση και τη μεταφορά των χύδην υλικών.

Απαγόρευση φορτοεκφόρτωσεων χύδην προϊόντων και σιδηρομεταλευμάτων (σκραπ) στο Λιμάνι του Βόλου.

Μέτρα περιορισμού εστιών καύσης κτιρίων. Περιορισμοί στη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων εκτός νοσοκομείων, κλινικών, βρεφονηπιακών σταθμών και γηροκομείων.

Εξαιρούνται τα κτίρια που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Μέτρα περιορισμού. Απαγόρευση εκτέλεσης εξορυκτικών και χωματουργικών εργασιών και διακίνησης με φορτηγά χύδην αδρανών υλικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το