Πορείες της οργής

 

Χιλιάδες στους δρόμους και στο Βόλο

Μεγάλη συμμετοχή και πληθώρα ομάδων διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων, ήταν τα χαρακτηριστικά της συγκέντρωσης και του συλλαλητήριου που πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο του Βόλου, στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας.

Η πλατεία Ελευθερίας και η ευρύτερη περιοχή μέχρι την προσυγκέντρωση μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη συμβολή των οδών Ερμού – Βενιζέλου, εκτιμάται ότι φιλοξένησε περισσότερες από δέκα διαφορετικές ομάδες οι οποίες αθροιστικά σχημάτισαν την εικόνας της ενιαίας μεγάλης συγκέντρωσης και της πορείας, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη επί της οδού Κ. Καρτάλη, είχε κορυφή στην οδό Γαλλίας και ουρά την οδό Δημητριάδος.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Βόλου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοβάθμια σωματεία, εκπαιδευτικοί, άνεργοι, η πρωτοβουλία για ανεξάρτητο κέντρο αγώνα εργατών, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, μέλη από την κατάληψη Ματσάγγου. Το ΕΠΑΜ πραγματοποίησε προσυγκέντρωση λίγο νωρίτερα στην πλ. Αγ. Νικολάου και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην πλ. Ελευθερίας, ενώ μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στη συμβολή των οδών Ερμού – Ιωλκού και στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στην πορεία. Το «παρών» στη συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας έδωσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξ. Μεϊκόπουλος και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε η οργανωμένη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση αγροτών, οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν εκφράσει την παρουσία τους και τη συμπαράστασή τους στους αγώνες των εργαζομένων.

 

Ομιλίες και ψηφίσματα

Στην ομιλία του ο οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΒ κ. Βαγ. Χαντζιάρας, ανέφερε ότι η σημερινή απεργία είναι ίσως η κρισιμότερη εκδήλωση δημοκρατικής οργής ενάντια στους νοσταλγούς της βίας, του αυταρχισμού, της στυγνής εκμετάλλευσης, του εκφασισμού της ζωής μας. Γιατί τώρα, όπως τόνισε, «δεν παλεύουμε μόνο για όλα αυτά που μας άρπαξαν και συνεχίζουν να μας αρπάζουν. Παλεύουμε και για το ίδιο μας το δικαίωμα να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Να ζούμε με αξιοπρέπεια, χωρίς εργοδοτικούς χαλκάδες και αλυσίδες γύρω από το λαιμό και τα χέρια μας. Παλεύουμε ενάντια στο επιχειρούμενο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα αλλοίωσης αυτού του ίδιου του πολιτεύματος, που η ισχυρή βάση του είναι το Σύνταγμα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αν «σταματήσουμε τώρα τον αγώνα μας, είναι σαν να υπογράφουμε την ίδια την καταδίκη μας. Η ενότητα και η συνέχιση της πάλης είναι μονόδρομος. Θα κάνουμε εμείς μπροστά, για να κάνουν εκείνοι πίσω».

Την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, Δημ. Κουτσούκος. Όπως δήλωσε «ο κόσμος σηκώθηκε από τον καναπέ. Πρέπει να καταλάβουν στην Αθήνα ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Ο κόσμος δεν αντέχει και θα αντιδράσει και ήδη φαίνονται τα πρώτα σημάδια». Ο κ. Κουτσούκος, επεσήμανε ότι, θα συνεχίσουνε τον αγώνα τους μέχρι να καταλάβουν στην Αθήνα, ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη και πρέπει να ανατραπεί.

Δριμύ κατηγορώ, κατά της ΓΣΕΒΕ που δεν έλαβε απόφαση να κλείσουν οι επιχειρήσεις, εξαπέλυσε, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Κ. Κόγιας. Μάλιστα ανέφερε ότι, αύριο θα μεταβεί ο ίδιος στην Ομοσπονδία και θα πιέσει για κλιμάκωση αγώνα και 24ωρη απεργία, ώστε να μην μπει στα ταμεία του κράτους ούτε ένα ευρώ.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες, σε ψήφισμά τους προς τον πρωθυπουργό, ζητούν πάγωμα των οφειλών για δύο χρόνια, εγκύκλιου για ήπιες ρυθμίσεις, οφειλών, χωρίς προκαταβολή και εξόφληση σε 120 μηνιαίες δόσεις, συνταξιοδοτικές παροχές του ΟΑΕΕ όχι κάτω των 1.500 ευρώ, θεώρηση όλων των βιβλίων και ένταξη των μεταναστών στην επίσημη αγορά εργασίας. Παράλληλα, ζητούν να σταματήσει, η υποθήκευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαγγελματιών, να σταματήσουν οι κατασχετήριες εκθέσεις και οι πλειστηριασμοί, ουσιαστικά μέτρα και αυστηρότερος έλεγχος για την πάταξη του λαθρεμπόριου και του παραεμπόριου, μείωση της φορολογίας για τις μικρές επιχειρήσεις και δυνατότητα διευθέτησης ακάλυπτων και μεταχρονολογημένων επιταγών. Τέλος, ζητούν πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, μείωση κατά δύο μονάδες των ειδικών φόρων σε τσιγάρα, καύσιμα και ποτά, φορολογικά κίνητρα για ανάπτυξη διευκόλυνση χρηματοδότησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 17% και από 13% σε 9%.

Στο μεταξύ ικανοποιητικά σχετικά, κρίθηκαν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, από διάφορους εργασιακούς χώρους. Ο πρόεδρος του ΕΚΒ κ. Θαν. Παπαδημόπουλος, επεσήμανε ότι στα εργοστάσια με οργανωμένα σωματεία, η συμμετοχή στην απεργία, κυμάνθηκε στο 70%, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος, τόνισε ότι το ποσοστό απεργίας στο δημόσιο τομέα κυμάνθηκε στο 50%. Ωστόσο πολύ χαμηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ η συμμετοχή των εκπαιδευτικών κυμάνθηκε στο 17%.

 

Εκδήλωση την Παρασκευή

Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Γενική απεργία διαρκείας: Είναι τελικά το επόμενο βήμα; Το ζήτημα σύνδεση των αγωνιζόμενων υποκειμένων. Οι εσωτερικές αντιφάσεις τους. Η ετοιμότητα του κινήματος» οργανώνεται αύριο Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. στην κατάληψη Ματσάγγου.

Σε ανακοίνωση που διανεμήθηκε χθες στην απεργιακή συγκέντρωση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «επιτάξεις, αστυνομική βία, φυλακίσεις και δίκες αγωνιστών, λασπολογία και τρομοκρατία από τα ΜΜΕ, ανεργία, ποινικοποίηση των απεργιών, φτώχεια, αυτοκτονίες και η ΓΣΕΕ δίνει άλλη μια απεργιακή τουφεκιά ως απάντηση. Οι μαζικοί αυτοοργανωμένοι αγώνες είναι οι μόνοι που θα τους τρίξουν τα δόντια. Τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται με αγώνες…».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τέμπη: Νέα δικογραφία στη Βουλή κατά του Καραμανλή

Νέα δικογραφία κατά του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή και του υφυπουργού…

13 Ιουνίου 2024

Καύσωνας: Στα ύψη οι θερμοκρασίες στην Αθήνα – Θερμική κάμερα κατέγραψε 96,2 βαθμούς στην Ομόνοια

Στην κορύφωσή του φτάνει σήμερα ο καύσωνας, καθώς σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης…

13 Ιουνίου 2024

Βρήκαν χασισοφυτεία με 1.714 δενδρύλλια

Περισσότερα από 2.000.000 ευρώ θα αποκόμιζαν οι άγνωστοι, μέχρι στιγμής, καλλιεργητές μιας τεράστιας χασισοφυτείας με…

13 Ιουνίου 2024

Πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο: «Εφαρμογή Παρεμβάσεων για την Αντιμετώπιση των Συμπεριφορικών & Συναισθηματικών Δυσκολιών των Μαθητών στη Σχολική Τάξη»

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Εφαρμοσμένης &…

13 Ιουνίου 2024

Σάλος στη ΝΔ από τις δηλώσεις Λοβέρδου για «τενεκέδες» – «Άδειασμα» από Μαρινάκη

Γκρίνια και… αδειάσματα έχει φέρει και στη Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η επιστολή…

13 Ιουνίου 2024

Εμπορικός Σύλλογος Βόλου: “Αισχροκερδείς πρακτικές από τις εταιρείες -παρόχους ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων & αύξηση 3.000% στο κόστος λειτουργίας έκδοσης αποδείξεων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Ανάπτυξης και τον Διοικητή της…

13 Ιουνίου 2024