Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Πορείες στο Βόλο ενάντια στα μέτρα

Στους χώρους εργασίας μεταφέρει πλέον το ΠΑΜΕ Μαγνησίας τον αγώνα για την κατάργηση των νέων μέτρων που τέθηκαν προς έγκριση στη Βουλή και όπως τονίστηκε και χθες το απόγευμα στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο, τα μέτρα δεν θα περάσουν και θα καταργηθούν στην πράξη.

Μιλώντας στους συγκεντρωθέντες το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Μαγνησίας κ. Μιχ. Τσιώνας, τόνισε πως από το πρωί οι δυνάμεις του μετώπου περιοδεύουν σε χώρους εργασίας, βρίσκονται στους δρόμους ενημερώνοντας για τις αλλαγές που θα επιφέρει το νομοσχέδιο στη ζωή των Ελλήνων. «Εμείς ήμασταν για μια ακόμη φορά στην πρώτη γραμμή, όταν άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις υπονόμευαν την 48ωρη απεργία, καθώς δεν έκαναν τίποτα για την επιτυχία τους. Έλεγαν για τριήμερη απεργία, για απεργία διαρκείας, για συνεχή αγώνα και στη συνέχεια δεν υποστηρίζουν τίποτα. Εμείς στο ΠΑΜΕ, χαιρετίζουμε τους χιλιάδες απεργούς που με αποφασιστικότητα και ταξικό σθένος διαδήλωσαν και σήμερα. Η συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων από εκατοντάδες χώρους δουλειάς, αυτοαπασχολούμενων, νέων, ανέργων, μαθητών, φοιτητών, γυναικών, συνταξιούχων και μεταναστών κάτω από το σύνθημα «ή με τα μονοπώλια ή με τις ανάγκες του λαού», οι εντυπωσιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, αποτυπώνουν το δυνάμωμα του ταξικού ρεύματος στο εργατικό κίνημα, την εμπιστοσύνη στις ταξικές δυνάμεις.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, να συνεχίσουμε τη μάχη.

Μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Να σηματοδοτήσουμε με τους αγώνες μας νέες εξελίξεις, να σημάνει αντεπίθεση με σύγκρουση στους τόπους δουλείας, στα εργοστάσια. Να μη μείνουμε μόνο στο αίτημα της καταψήφισης των μέτρων, αλλά να σηματοδοτήσουμε την έναρξη νέας αγωνιστικής κλιμάκωσης που θα βάλει στο επίκεντρο την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, της τρόικας, των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.

Να πιστέψουμε στη δύναμή μας, να φέρουμε τα πάνω-κάτω. Nα μη δεχτούμε τη σύγχρονη σκλαβιά.

Δίνουμε τη μάχη να μην ψηφιστούν τα νέα βάρβαρα μέτρα που μας οδηγούν στην εξαθλίωση και τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Όσοι ψηφίσουν τα μέτρα θα έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντί μας και θα δώσουν λογαριασμό.

Για το ταξικό εργατικό κίνημα δεν υπάρχει άλλη προοπτική παρά μόνο ο αγώνας για άλλο δρόμο ανάπτυξης. Ανάπτυξη που ωφελεί το λαό και όχι τα μονοπώλια. Ανάπτυξη που θα αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας με το λαό αφέντη χωρίς τις δεσμεύσεις της ΕΕ με κοινωνικοποίηση των μεγάλων μονοπωλίων.

Ώς τότε θα δίνουμε τη μάχη, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, να μην περάσουν τα μέτρα. Η τύχη των αγώνων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντοχή μας και τη μαζικότητα των μαχών που δίνουμε και θα δώσουμε.

Με καλύτερους όρους δίνουμε τη μάχη να μην περάσουν τα μέτρα, όπως παλέψαμε ώς τα σήμερα να μην υλοποιηθούν αυτά που πέρασαν. Αυτό προϋποθέτει παλλαϊκό ξεσηκωμό, ταρακούνημα πραγματικό, αυτών που ετοιμάζονται να τα ψηφίσουν, αυτών που τα έχουν από καιρό σχεδιάσει και παραγγείλει περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία. Αν δεν περάσουν θα είναι μια σημαντική πρώτη νίκη, που όμως θα χαθεί, θα γίνει σύντομα ήττα, αν δεν μπολιαστεί ο αγώνας της εργατικής τάξης με τη συμμαχία της, με τους αυτοαπασχολουμένους, με τη φτωχή αγροτιά με το καθολικό αίτημα για αποδέσμευση από την ΕΕ, για μονομερή διαγραφή του χρέους.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα για να μη μείνει ο λαός απλώς παρακολουθητής των εξελίξεων, αλλά να τις δημιουργήσει».

 

Μικροεπεισόδια στη χθεσινή πορεία των κομματικών φορέων, κοινωνικών κινημάτων και συλλογικότητων

 

Την ανατροπή των μέτρων και των μνημονίων και την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ζήτησαν εκατοντάδες διαδηλωτές που πραγματοποίησαν χθες πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου με αφετηρία και κατάληξη το θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη διάρκεια της πορείας, στην οποία συμμετείχαν κομματικοί φορείς, κοινωνικά κινήματα και συλλογικότητες, σημειώθηκαν επεισόδια μικρής κλίμακας με ελάχιστες φθορές σε όψεις τραπεζικών υποκαταστημάτων στην οδό Ιάσονος (Πειραιώς και Eurobank) και ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις που άλλοτε υποχωρούσαν για εκτόνωση της κατάστασης και άλλοτε πραγματοποιούσαν ξαφνικές εμφανίσεις για να αποτρέψουν έκνομες συμπεριφορές, βανδαλισμούς κ.ά.

Στην πορεία οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν «κατά των νέων βάρβαρων μέτρων που μετατρέπουν τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική «έρημο», «βιάζουν» τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια των πολιτών και αφαιρούν την ελπίδα από το λαό. «Μέτρα που μας οδηγούν πολλές δεκαετίες πίσω, χωρίς φάρμακα και δημόσια περίθαλψη, χωρίς σχολεία και πανεπιστήμια, χωρίς μέλλον, με ατελείωτες στρατιές ανέργων, αυτοχείρων και απελπισμένων.

Τα μέτρα των 11 δισ. του προϋπολογισμού του 2013 και το συνολικό «πακέτο» του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2013-2016, ύψους 18,9 δισ. ευρώ, «στάζουν αίμα»: «Ακρωτηριάζουν» μισθούς και συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και εργασιακά δικαιώματα, κατεδαφίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας και κορυφώνουν την κοινωνικά βάρβαρη φοροεπιδρομή σε βάρος του ελληνικού λαού, την ίδια στιγμή που αφήνουν στο απυρόβλητο τους «έχοντες και κατέχοντες».

Η τρικομματική, μνημονιακή συγκυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα, ετοιμάζεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική κοινωνία. Στο χέρι μας είναι να τους σταματήσουμε. Να ανατρέψουμε τις πολιτικές τους. Είναι όρος επιβίωσης για όλους και όλες μας».

Η πορεία που κινήθηκε αρχικά στην οδό Δημητριάδος, έκανε στάση στη συμβολή με Κ. Καρτάλη γύρω στις 6.30 μ.μ., ώστε να περάσει η πορεία του ΠΑΜΕ που ανηφόριζε από Ιάσονος την Κ. Καρτάλη κι εν συνεχεία, ακολούθησε την ίδια διαδρομή, δίχως να προκληθούν προβλήματα ανάμεσα στις δύο πορείες.

Στην πορεία που κυριαρχούσαν φοιτητές, οργανώσεις της Αριστεράς, αντιεξουσιαστές κ.ά., συμμετείχαν και μέλη του ΕΠΑΜ που μετέφεραν τη συγκέντρωσή τους από την πλατεία Ελευθερίας στο θόλο και τόνισαν πως «στο χέρι μας είναι το χτύπημα που θα δώσουμε με τις κινητοποιήσεις που έχουμε μπροστά μας, να είναι συντριπτικό και να οδηγήσει το καθεστώς στην τελειωτική κατάρρευσή του. Λίγα πράγματα χρειάζονται για να τα καταφέρουμε: Οργάνωση, συσπείρωση, πέρα από τεχνητούς, ή άκαιρους διαχωρισμούς σε «δεξιούς» κι «αριστερούς», πίστη στο δίκιο του αγώνα και μαζική συμμετοχή σ’ αυτόν. Κανείς δεν πρέπει να λείψει από αυτή τη μάχη και δεν θα λείψει».

Ένταση και μικροφθορές

Φωτεινές πινακίδες τραπεζών και εξωτερικές κάμερες υπέστηκαν ζημιές από κουκουλοφόρους διαδηλωτές στη διάρκεια της πορείας χθες το απόγευμα στο Βόλο. Για μισή περίπου ώρα επικράτησε ένταση επί της οδού Ιάσονος όταν διαδηλωτές από την πορεία των αριστεριστών και αναρχικών προκάλεσαν μικροζημιές σε τράπεζες και στη συνέχεια προσπάθησαν να εισβάλουν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής επί της οδού Σκενδεράνη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στις εισόδους της οδού Σκενδεράνη εμποδίζοντας τους διαδηλωτές, οι οποίοι περιορίστηκαν να φωνάζουν αντιφασιστικά συνθήματα.

Στην «κεφαλή» της πορείας βρίσκονταν διαδηλωτές με πλήρη εξοπλισμό, δηλαδή κράνη, κουκούλες, αντισφυξιογόνες μάσκες, ξύλινα κοντάρια. Είχαν δημιουργήσει «ασπίδα» προστασίας γύρω από την πορεία. Η πορεία ήταν μαζική και μαχητική. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 500 άτομα συμμετείχαν στην πορεία στο Βόλο, φωνάζοντας συνθήματα κατά των μέτρων, του ΔΝΤ, αλλά και της Αστυνομίας.

Αστυνομικοί με πλήρη εξάρτιση, ακολουθούσαν την πορεία σε μικρή σχετικά απόσταση. Οι διαδηλωτές, φώναζαν σε τακτά χρονικά διαστήματα συνθήματα κατά των αστυνομικών που ακολουθούσαν την πορεία τους.

Η μεγαλύτερη ένταση προκλήθηκε όταν η πορεία των αριστεριστών έφτασε στην Ιάσονος με Σκενδεράνη στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Προς στιγμήν εκσφενδονίστηκαν αντικείμενα, η παρέμβαση των αστυνομικών όμως δεν επέτρεψε να δοθεί συνέχεια. Οι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι την είσοδο του κτιρίου «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στη συνέχεια διαλύθηκαν.

Αντώνης Ε. Φωκίδης

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το