Κατηγορίες: Τοπικά

Πορεία του ΠΑΜΕ στο Βόλο

Δυναμική-μαχητική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησε στο Βόλο, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Πανεπιστημίου και ξεκίνησε με χαιρετισμό του  Αντώνη Δήμτσα μέλους της επιτροπής αγώνα του τμήματος  Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στελέχους του ΜΑΣ. Τόνισε ότι  ἡ διαλυτική κατάσταση στο Π.Θ. εδώ στο Βόλο φαίνεται ήδη από τις πρώτες ημέρες, ενώ αρκετοί επιτυχόντες δεν θα έρθουν να γραφθούν λόγω των οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών τους. Την ίδια στιγμή απολύονται χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι τινάζοντας στον αέρα μία σειρά λειτουργιών των ιδρυμάτων (φοιτητική μέριμνα, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γραμματείες, οικονομικές-διοικητικές υπηρεσίες). Με την εφαρμογή του νόμου πλαίσιου και του σχεδίου ἉΘΗΝΑ»και τις νέες όπως τις ονομάζουν διοικητικές μεταρρυθμίσεις, θέλουν να μετατρέψουν πλήρως τις σχολές σε επιχειρήσεις.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η η Εύη Καρυδάκη στέλεχος του ΠΑΜΕ Μαγνησίας που τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής :

«Όλες οι εξελίξεις στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο αποτελούν μέρος των γενικότερων αναδιαρθρώσεων. Προσαρμόζουν τον κρατικό μηχανισμό, στις ανάγκες ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Διαμορφώνουν μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο επιτελική, πιο στενά δεμένη με μηχανισμούς της ΕΕ, πιο επιθετική απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα, πιο αντιδραστική και αυταρχική που θα λειτουργεί αποκλειστικά για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου με φθηνούς, αναλώσιμους, κακοπληρωμένους, ανασφαλείς και φοβισμένους υπαλλήλους που θα δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο ιδιωτικοποιούν τομείς και υπηρεσίες, καταργούν διαδικασίες που “βαραίνουν” τους επιχειρηματίες, περιορίζουν την κρατική ευθύνη σε ένα «βασικό» – μίνιμουμ πακέτο για την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία.

Με εργαλεία όλες τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που αναφέραμε πιο πάνω στοχεύουν άμεσα μέχρι τέλος του χρόνου 5.000 με 6.000 & μέσα στο  2014 21.000. Μέχρι το 2015  είτε μέσω απολύσεων είτε μέσω αναγκαστικών συνταξιοδοτήσεων θα πετάξουν έξω από την εργασία  150.000 εργαζόμενους.

Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα ή κινητικότητα δε θα απορροφηθούν όλοι.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος της συνολικότερης πολιτικής που τσακίζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Συνδέονται άμεσα με το χτύπημα της σταθερής δουλειάς, την ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την κατάργηση των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού, τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την ένταση της φοροληστείας, το νέο κούρεμα που ετοιμάζουν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζουν

Οι δομές κοινωνικής πολιτικής των Δήμων όπως οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Βοήθεια στο Σπίτι είναι σε πορεία συρρίκνωσης ή και κατάργησης. Κυρίως όμως είναι σε πορεία ιδιωτικοποίησης μέσω των «κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων». Με την υποχρηματοδότηση των Δήμων, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς, χώρια αυτά που πετάνε έξω επειδή οι γονείς τους δε μπόρεσαν να πληρώσουν τα τροφεία της περσινής χρονιάς.

Η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων που μέχρι τώρα ήταν στην ευθύνη των Δήμων δίνεται ως μεγάλο φιλέτο στους επιχειρηματικούς ομίλους .

Ακόμη οι αλλαγές συνδέονται άμεσα και με τη δημιουργία του κατάλληλου όπως λένε “επενδυτικού κλίματος”, τη διαμόρφωση “φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις ιδιωτικές επενδύσεις” με διαδικασίες fast truck για να ξεπεράσουν οι καπιταλιστές τις δυσκολίες στην αναπαραγωγή των κεφαλαίων τους.

Η πάλη ενάντια στις απολύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις συνολικά στις αναδιαρθρώσεις που υλοποιούνται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στην δημόσια διοίκηση αλλά το σύνολο του εργατικού λαϊκού κινήματος. Σημαίνει πάλη για να έχουμε δημόσια και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Σημαίνει δημόσια δωρεάν παιδεία που θα μορφώνει τα παιδιά μας, υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και η ύδρευση που θα είναι φθηνές και όχι πεδίο κερδών για τα μονοπώλια. Σημαίνει ότι δε θα στεκόμαστε σε ατελείωτες ουρές έξω από τις υπηρεσίες».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία διά των κεντρικών δρόμων του Βόλου (Δημητριάδος-Ιάσονος-Κ. Καρτάλη—Ανθ. Γαζή-Ιωλκού-Δημητριάδος).

Το ραντεβού ανανεώθηκε για αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Πανεπιστημίου για την συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΜΑΣ ενάντια στην Χρυσή Αυγή.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Κιάρα Φεράνι μιλάει πρώτη φορά για τον χωρισμό με τον Φέντεζ: Είχαμε κι άλλες κρίσεις στον γάμο μας, αλλά αυτή είναι η χειρότερη

Την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη δημοσιοποίηση του χωρισμού της από τον Φέντεζ, παραχώρησε…

4 Μαρτίου 2024

Στη φυλακή 70χρονος στη Θεσσαλονίκη που θώπευσε ανήλικη με νοητική υστέρηση – Τη φίλησα σαν την κόρη μου, είπε

Ο εφιάλτης που έζησε ένα ανήλικο κορίτσι από χωριό της Βόρειας Ελλάδας, στα χέρια ενός…

4 Μαρτίου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Τέσσερις νέες υποψηφιότητες στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Με τέσσερα ακόμα ονόματα ενισχύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις…

4 Μαρτίου 2024

«Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου

Το 10ο Γυμνάσιο Βόλου, σε συνεργασία με Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών…

4 Μαρτίου 2024

Στέλιος Ρόκκος για τον χαμό του αδελφού του: Η θάλασσα έχει τελειώσει για μένα κι εγώ μαζί της

Στο τέλος του Δεκεμβρίου έφυγε από τη ζωή ο αδελφός του Στέλιου Ρόκκου, καθώς πνίγηκε…

4 Μαρτίου 2024

Λάρισα: Πόρτα έπεσε και τραυμάτισε τεχνολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Πόρτα έπεσε και τραυμάτισε τεχνολόγο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας το Σάββατο (2/3), όπως καταγγέλλει…

4 Μαρτίου 2024