Photo Gallery, Τοπικά

Πολλαπλό πλήγμα η φυγή 2.500 φοιτητών για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» πραγματοποιήθηκε χθες συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ από τους προέδρους των τριών Παιδαγωγικών Τμημάτων, την κοσμήτορα και τον αντιπρύτανη κ. Ζουμπουλάκη

 

Την απόλυτη αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη μετακίνηση των Παιδαγωγικών  Τμημάτων από το Βόλο στη Λαμία εξέφρασε χθες σύσσωμη η τοπική πανεπιστημιακή κοινότητα των Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Προσχολικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, επισημαίνοντας τις διαλυτικές συνέπειες που θα επέφερε μια τέτοια εξέλιξη για τη συνοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την οικονομική κατάσταση των φοιτητών, που ως επί το πλείστον προέρχονται από το Βόλο και τη Θεσσαλία ευρύτερα, αλλά και τη διάρρηξη των σχέσεων με την τοπική κοινωνία του Βόλου, όπου έχουν αναπτυχθεί ουσιαστικές σχέσεις στην εκπαίδευση, την επιμόρφωση και τον πολιτισμό. Παράλληλα, θα υπήρχε πλήγμα και για την τοπική οικονομία από τη φυγή 2500 φοιτητών.

Στο αμφιθέατρο «Σαράτσης», όπου πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ από τους προέδρους των τριών Παιδαγωγικών Τμημάτων, την Κκσμήτορα και τον αντιπρύτανη κ. Ζουμπουλάκη, έδωσαν επίσης το «παρών» πολλοί καθηγητές, φοιτητές, εκπρόσωποι τοπικών πολιτικών και εκπαιδευτικών φορέων αλλά εκπρόσωποι του διοικητικού συλλόγου και άλλων συλλόγων του Ιδρύματος.

Η χθεσινή κινητοποίηση ήταν ουσιαστικά η συνέχεια των τελευταίων αντιδράσεων που έχουν προκληθεί, αναφορικά με την ενδεχόμενη μετακίνηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων από το Βόλο στη Λαμία, θέμα που προέκυψε από δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου που επικαλούνταν πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας, αλλά και από ερωτήσεις που δέχτηκε από συμβούλους του υπουργού Παιδείας η Πρυτανική Αρχή στην προ δεκαημέρου συνάντηση μαζί τους στο Υπουργείο.

Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας συγκλίνουν στο ότι δεν τίθεται ζήτημα μετακίνησης κάποιου τμήματος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λαμία. Βέβαια, μέχρι να υπάρξει η τελική ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» από το υπουργείο, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα, η αγωνία και ο προβληματισμός θα παραμένουν στα ύψη.

Πρώτα το λόγο στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πήρε η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου κ. Ελένη Ανδρέου που τόνισε «πως οποιαδήποτε μετακίνηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων από το Βόλο στη Λαμία θα ήταν καταστροφική για το Βόλο και το Πανεπιστήμιο και θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση».

Στη συνέχεια, ο αντιπρύτανης και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης τόνισε πως «το Πανεπιστήμιο έχει καταγραφεί στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη κάνοντας σπουδαία βήματα και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται καμία βαθμίδα του Πανεπιστημίου να συζητήσει οποιαδήποτε μετακίνηση Τμημάτων. Το Πανεπιστήμιο δεν τεμαχίζεται και δεν μπαίνει σε οποιαδήποτε κουβέντα κατάτμησής του. Πόσο μάλλον, όταν δεν υπάρχει και ουσιαστικός λόγος, καθώς εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες υποδομές και σε τρία χρόνια θα έχουν στεγαστεί σε δικούς τους χώρους όλα τα Τμήματα, όπως το Βιοχημείας και το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ. Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις για την ανάπτυξη του Ιδρύματος με νέα τμήματα και σχολές».

Σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» ανέφερε πως «αν το υπουργείο κλείσει το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποδεχθούμε τους φοιτητές και τους καθηγητές. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να επεκταθεί σε έξι πόλεις, αμφιβάλλω αν μπορεί να επεκταθεί και σε πέντε πόλεις. Αλλά, αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί με άλλο τρόπο, θα το συζητήσουμε σε βάθος, όταν έρθει η ώρα. Προς το παρόν δεν κάνουμε καμία επιθετική εξαγορά στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, όπως δεν θα θέλαμε να μας το κάνει αυτό ένα μεγαλύτερο πανεπιστήμιο, όπως το ΑΠΘ».

Υπογράμμισε δε ότι σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με το υπουργείο Παιδείας, αν δηλαδή τίθεται ζήτημα μετακίνησης τμημάτων από το Βόλο στη Λαμία, οι απαντήσεις που έλαβε, ήταν αρνητικές».

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Φίλιππος Βλάχος αναφέρθηκε στο ιστορικό της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Πανεπιστήμιο για τα Παιδαγωγικά Τμήματα λέγοντας πως «δεν εξυπηρετεί κανένα αναπτυξιακό, ακαδημαϊκό και δημοσιονομικό κριτήριο και σε οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη θα αντιδράσουμε δυναμικά».

Το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου και από τα παλαιότερα μέλη ΔΕΠ των Παιδαγωγικών κ. Δόμνα Κακανά τόνισε ότι «τα Παιδαγωγικά κλείνουν 25 χρόνια λειτουργίας με πολύ μεγάλη δυναμική ανάπτυξη, ενώ είναι τρίτα στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Παράλληλα, οι απόφοιτοι εμφανίζουν σημαντικά ποσοστά επιτυχίας στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Συγχρόνως, δημιουργήθηκε ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών, σεμιναρίων, εκδηλώσεων και ημερίδων, ώστε οι εκπαιδευτικοί να είναι εκπαιδευμένοι διδάσκοντας στην τάξη. Επίσης, λειτουργούν πέντε μεταπτυχιακά προγράμματα».

Κατέληξε δε λέγοντας πως κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι στα Παιδαγωγικά Τμήματα υπάρχει ένα δίκτυο που εργάζεται και είναι σε αγαστή συνεργασία με την τοπική κοινωνία του Βόλου «και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μείνουν εδώ».

Οι πιο πολλοί από τη Θεσσαλία

Η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαδοπούλου τόνισε πως στα Παιδαγωγικά Τμήματα υπηρετούν πάνω 60 μέλη ΔΕΠ, πάνω από 2.500 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, πάνω από 15 διοικητικοί υπάλληλοι και ισάριθμοι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Επίσης, λειτουργούν τρία μεγάλα εργαστήρια Πληροφορικής, καθώς και πέντε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Θέλοντας δε να υπογραμμίσει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα προκληθούν σε εκατοντάδες οικογένειες, αν τα Παιδαγωγικά Τμήματα μετακινηθούν στη Λαμία, σημείωσε πως ένα πολύ μεγάλο κομμάτι φοιτητών προέρχεται από τη Θεσσαλία και είτε μένουν στο Βόλο, είτε μετακινούνται καθημερινά από τις υπόλοιπες πόλεις, όπου έχουν μόνιμη κατοικία και πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη η πολιτεία, στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς που ζούμε.

Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης τόνισε πως «δεν μπορεί να βρει κανείς λογικά επιχειρήματα στο εγχείρημα αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας σε τρία ανεξάρτητα, εύρωστα, δυναμικά τμήματα, με 25 χρόνια ζωής και ανάπτυξης στην πόλη του Βόλου. Μόνο με καθαρά μικροκομματικά κριτήρια θα μπορούσε να δικαιολογήσει κανείς ένα τέτοιο σενάριο. Η μετακίνηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων στη Λαμία θα ήταν καταστροφική για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Η εύρωστη δυναμική τους πορεία θα ανακοπτόταν, από τη στιγμή που η αλληλεπίδραση με την κοινωνία του Βόλου θα σταματούσε, ενώ οι ισορροπίες με τις Σχολές του Πανεπιστημίου θα διαταράσσονταν. Επίσης, οι φοιτητές θα μετακινούνταν σε μια άλλη πόλη, 119,6 χιλιόμετρα πιο μακριά από το Βόλο με τεράστιο οικονομικό κόστος».

Αντίθετος και ο Σύλλογος Διδασκόντων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων, με αφορμή

δημοσιεύματα που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας και τα οποία κάνουν

λόγο για σχέδια μετακίνησης Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας από το Βόλο ή τη

Λάρισα σε άλλες πόλεις, εκτός Θεσσαλίας, δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του. «Μια

τέτοια «πρόταση» δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ούτε με ακαδημαϊκά, ούτε με

επιστημολογικά, ούτε με χωροταξικά, ούτε καν με οικονομικά κριτήρια. Η τυχόν

προσπάθεια υλοποίησης αυτών των φημών θα συναντήσει την σθεναρή αντίθεση του

Συλλόγου μας».

 

Ψήφισμα

Η συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην 19η /16-1-2013 συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα μεταξύ άλλων ότι:

«Η αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα («σχέδιο Αθηνά») έρχεται, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, να θεραπεύσει τον κατακερματισμό της ανώτατης εκπαίδευσης και να προχωρήσει σε συνενώσεις που θα δημιουργήσουν ισχυρούς εκπαιδευτικούς πόλους εκπαίδευσης και έρευνας. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει χωρίς ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά ή δημοσιονομικά κριτήρια.

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκτιμούν ότι οι οποίες επιλογές στο σχέδιο «Αθηνά» θα πρέπει να γίνουν με επιστημονικά, αναπτυξιακά κριτήρια και να μην υπακούουν σε πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές, για την υπεράσπιση τοπικιστικών προτεραιοτήτων, αυτών ακριβώς που μας έφεραν ώς εδώ και προσπαθούμε να θεραπεύσουμε.

Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την πιθανολογούμενη μετακίνηση εδρών τμημάτων του Πανεπιστημίου μας στη Λαμία (και πιο συγκεκριμένα των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Π.Θ.), στο πλαίσιο ισορροπιών, αν καταργηθεί το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας έχουμε να επισημάνουμε ότι: H φημολογούμενη μεταφορά των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Π.Θ. στη Λαμία αποκόπτει τα Παιδαγωγικά Τμήματα από το Πανεπιστήμιο και τα καταδικάζει στην απομόνωση, δεν εξυπηρετεί κανένα κριτήριο εξοικονόμησης πόρων, αντίθετα έρχεται σε αντίφαση με τα κριτήρια οργάνωσης του ακαδημαϊκού χάρτη σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά». Ταυτόχρονα δεν εξυπηρετεί κανένα κριτήριο επιστημονικό ή αναπτυξιακό, ακαδημαϊκής ανάγκης ή χωροταξικής δικαιοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας και ως εκ τούτου, τα μέλη της συνέλευσης του Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα αντιδράσουν δυναμικά».

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το