Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτισμός

Πολιτιστικές δράσεις του Οδηγισμού στο Βόλο

Σειρά εκδηλώσεων ολοκληρώνεται το σαββατοκύριακο

 

Το Σάββατο 9/4/11 ο Κλάδος των Αστεριών του Τοπικού Τμήματος Βόλου προσκάλεσε τα Αστέρια του Τοπικού Τμήματος Νέας Ιωνίας, καθώς και του Τοπικού Τμήματος Αγριάς στην Εστία του Ι. Καρτάλη 26 στο Βόλο σε ημερήσια συνάντηση από τις 11:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα.

Θέμα της συνάντησης ήταν τα παιδιά, σαν μικροί καλλιτέχνες, να συνδυάσουν τη μάθηση με το παιγνίδι των σχεδίων και των χρωμάτων. Όλα τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά καθ’ όλη τη διάρκειας της εκδήλωσης. Η ζωγραφική ενθουσιάζει τα παιδιά και τα διδάσκει, ενώ παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να εκτονωθούν και μέσω της ιχνογραφίας ουσιαστικά να αποτυπώσουν στο χαρτί την ίδια την ψυχοσύνθεσή τους.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση γονέων όλων των τμημάτων, κατά την οποία παρουσιάστηκε η πρόοδος των Αστεριών, (παιδιών 5-7 ετών), ανά τρίμηνο και ενημερώθηκαν οι γονείς για το χαρούμενο ταξίδι των Αστεριών (φετινή κατασκήνωση).

Επίσης, την ίδια ημέρα το 4ο Σμήνος Πουλιών Βόλου πραγματοποίησε επίσκεψη στο χώρο του μουσείου του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου. Η συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου στεγάζεται στον άνω όροφο ενός διατηρητέου κτηρίου, που αποτελεί μοναδικό αντιπροσωπευτικό δείγμα αστικής κατοικίας και αρχιτεκτονικής του Βόλου της περιόδου τέλους 19ου – αρχών 20ου αιώνα. Το κτήριο αυτό είναι δωρεά του ζεύγους Κων/νου και Αμαλίας Ρήγα, που έγινε το 1932.

Στο μουσείο αυτό εκτίθενται παραδοσιακές αυθεντικές γυναικείες και αντρικές φορεσιές, καθώς επίσης κοσμήματα και υφαντά του Νομού Μαγνησίας και της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας. Ο χώρος κοσμείται από έπιπλα αστικών σπιτιών του Βόλου από την περίοδο του μεσοπολέμου και προέρχονται από δωρεές προς το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.

Με τη βοήθεια της μουσειοπαιδαγωγού κ. Αποστολίας τα Πουλιά και τα Στελέχη ξεναγήθηκαν και εξοικειώθηκαν με το χώρο του μουσείου, ενημερώθηκαν για την ιστορία του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, γνώρισαν τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας και γύρισαν για λίγο στο παρελθόν φορώντας παραδοσιακές φορεσιές της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το οίκημα αλλά και από την έκθεση με τις φορεσιές, καθώς συνειδητοποίησαν ότι με τέτοια ρούχα ντύνονταν κάποτε οι γυναίκες και οι άντρες του τόπου μας. Ακόμη, τους έκαναν εντύπωση τα διαφορετικά μορφολογικά στοιχεία της ελληνικής φορεσιάς, συνδυασμοί ρούχων, υφασμάτων, χρωμάτων καθώς και οι περίεργες ονομασίες των επιμέρους στοιχείων της εκάστοτε φορεσιάς. Κατάλαβαν ότι είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάσσουμε και να διατηρούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και παράδοση.

Για το Σαββατοκύριακο (16 – 17/04) όλα τα Σμήνη των Πουλιών θα πραγματοποιήσουν διανυκτέρευση στην Εστία του Τοπικού Τμήματος Βόλου (Ι.Καρτάλη 26) με στόχο την γνωριμία των παιδιών με το θέατρο.

Μία άλλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από 9 – 10 Απριλίου στο πλαίσιο της τριήμερης Πανελλήνιας Συνάντησης Ενωμοτιών Κλάδου Οδηγών, που θα γίνει από 29/4 έως 1/5/2011 στον εκπαιδευτικό και κατασκηνωτικό χώρο του ΣΕΟ «Κονάκια» στην Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης Αττικής με Κεντρική Ιδέα «ΔΕΝΩμοτίες 2011». Κατά την εκδήλωση αυτή έγινε διανυκτέρευση του Κλάδου Οδηγών των Τοπικών Τμημάτων Βόλου και Αγριάς στην Εστία του Τοπικού Τμήματος Βόλου. Ήταν δύο μέρες γεμάτες προετοιμασία, συνεργασία, κατασκηνωτικές γνώσεις,  διασκέδαση και καινούργιες φιλίες. Οι Οδηγοί έφτασαν σε ένα σημείο που παράλληλα με τις δραστηριότητες που τους προσφέρει η Ομάδα, είχαν να διαλέξουν με τι θα ήθελαν να ασχοληθούν ατομικά ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους και τις ικανότητες τους. Οι δραστηριότητες αυτές ονομάζονται «μονοπάτια» και τα παιδιά ασχολήθηκαν με αυτά, τα προετοίμασαν, τα παρουσίασαν και τα αξιολόγησαν. Επιπλέον οι Οδηγοί έπαιξαν ένα Μεγάλο Παιχνίδι, μέσα από το οποίο έμαθαν να στήνουν σκηνές, να μαγειρεύουν στο ύπαιθρο, να ανάβουν λάμπες, να κάνουν συνδέσεις με σχοινί και διάφορες άλλες κατασκευές. Οι Ενωμοτίες δούλεψαν μόνες τους για όλο το πρόγραμμα του διημέρου και τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά. Στο τέλος με χαρά και ενθουσιασμό όλοι έδωσαν ραντεβού για τις « ΔΕΝΩμοτίες 2011», γιατί… οι Ενωμοτίες ξέρουν να «δένονται» μεταξύ τους αλλά και να δένουν!

Δήμητρα Σάββα (για τον Κλάδο Αστεριών)

Ασημένια Άνθη (για τον Κλάδο Πουλιών)

Αμάντα Στάμου (για τον Κλάδο Οδηγών)

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η δράση «Αναπλάθοντας τη φύση» στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Εικαστικών και για τον εξωραϊσμό της αυλής του σχολείου πραγματοποιήθηκε…

28 Μαΐου 2024

Τρεις συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στο επιβατικό λιμάνι του Βόλου

Κατόπιν διενεργηθέντος νομότυπων ελέγχων οργάνων Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου το διήμερο…

28 Μαΐου 2024

Αυτονόητο

Αυτονόητο χαρακτηρίζεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κάθε πολίτη. Ως εκ τούτου αυτονόητο ήταν η…

28 Μαΐου 2024

Απαράδεκτη

Απαράδεκτη η κίνηση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Άρης Θοδ. Καρυπίδη, να κινείται απειλητικά και στην…

28 Μαΐου 2024

Κατάργηση

Η έκθεση καταγραφής και απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του καταργούμενου ΝΠΔΔ με την…

28 Μαΐου 2024

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε η 8χρονη που χάθηκε σε σχολική εκδρομή

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της εξαφάνισης μια 8χρονης μαθήτριας Β’ Δημοτικού στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα…

28 Μαΐου 2024