Photo Gallery, Αθλητισμός

Ποια θα πάρει το τέταρτο τρόπαιο;

Από τρεις κατακτήσεις στον κορυφαίο διασυλλογικό θεσμό έχουν Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γ.

 

Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» απόψε στο «Γουέμπλεϊ» με φόντο τον τίτλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Αμφότερες έχουν από τρεις κατακτήσεις στο ενεργητικό τους και μένει να δούμε ποια θα κερδίσει το τέταρτο τρόπαιο στην ιστορία της. Πάντως οι «κόκκινοι διάβολοι» παρουσιάζονται πιο …εύστοχοι, αφού μετρούν τρία κύπελλα σε τέσσερις τελικούς, σε αντίθεση με τους Καταλανούς, οι οποίοι έχουν φτάσει στην «πηγή» έξι φορές, αλλά μόνο τις τρεις ήπιαν …νερό. Ας δούμε αναλυτικά τους τελικούς στους οποίους έχουν συμμετάσχει οι δύο σημερινοί φιναλίστ.

 

Στο «Γουέμπλεϊ» η Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ κατακτά το «παρθενικό» Τσάμπιονς Λιγκ το 1992

 

ΒΕΡΝΗ 1961
Μπενφίκα-Μπαρτσελόνα 3-2

Η Ρεάλ Μαδρίτης σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της κατακτώντας πέντε συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών και η Μπαρτσελόνα ζηλεύει το επίτευγμά της. Θέλει να αποδείξει ότι κι εκείνη είναι μεγάλο μέγεθος στην Ευρώπη και της δίνεται η πρώτη της ευκαιρία στις 31 Μαΐου 1961 στο «Βάνκντορφ» της Βέρνης. Και πώς να μην το πιστεύουν οι Καταλανοί όταν διέθεταν «αστέρια» όπως ο βιρτουόζος Λουίς Σουάρεθ, οι εξαιρετικοί Μαγυάροι Κότσις, Τσίμπορ και Κουμπάλα και ο Βραζιλιάνος Εβαρίστο. Ωστόσο μπροστά τους είχαν μια ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, την Μπενφίκα στην προ Εουσέμπιο εποχή, με προεξάρχοντες τους Άγκουας, Κολούνα και Σαντάνα, την οποία καθοδηγούσε ο Ούγγρος προπονητής Μπέλα Γκούτμαν.

Στο 20’ ο Κότσις ανοίγει το σκορ, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους «Αετούς» της Λισσαβόνας να φτερουγίσουν ψηλά και με γκολ των Άγκουας (30’), Ράμαγετς (32’ αυτογκόλ) και Κολούνα να ανατρέψουν την κατάσταση. Ο Τσίμπορ απλά μείωσε στο τελικό 3-2.

Διαιτητής: Ντινστ (Ελβετία)
ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Κόστα Περέιρα, Ζοάο, Ζερμάνο, Άντζελο, Νέτο, Κρουζ, Αουγκούστο, Σαντάνα, Άγκουας, Κολούνα, Κάβεμ.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ράμαγετς, Φόντσο, Τζινσάνα, Γκράθια, Βέρτζες, Γκαράι, Κουμπάλα, Κότσις, Εβαρίστο, Σουάρεθ, Τσίμπορ.

ΛΟΝΔΙΝΟ 1968

Μάντσεστερ-Μπενφίκα 4-1

Επειδή η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια, η αρχή της μεγάλης πορείας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών έγινε με την ίδια αντίπαλο που αντιμετώπισε για πρώτη φορά σε τελικό και η Μπαρτσελόνα. Στις 29 Μαΐου 1968 στο Γουέμπλεϊ η Μπενφίκα ήθελε να πάρει το τρίτο της τρόπαιο με παρόντα τον θρυλικό Εουσέμπιο, αλλά οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν έπεσαν θύμα της όπως πριν επτά χρόνια η «Μπάρτσα». Πλέον τους είχαν προσάψει το προσωνύμιο «μπέμπηδες», καθώς η ομάδα αναγεννήθηκε εκ βάθρων μετά την αεροπορική τραγωδία του ‘58. Ο Σερ Ματ Μπάσμπι κατόρθωσε μέσα σε δέκα χρόνια να φέρει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κορυφή της Ευρώπης κερδίζοντας με 4-1 την Μπενφίκα. Πάντως η επικράτηση δεν ήταν τόσο εύκολη όσο δείχνει το τελικό αποτέλεσμα, καθώς ο νικητής αναδείχθηκε μετά από παράταση. Στο 55’ ο Μπόμπι Τσάρλτον έκανε το 1-0, ισοφάρισε στο 75’ ο Γκράσα, αλλά στην παράταση οι Άγγλοι πετούσαν …φωτιές και με τον Μπεστ να «οργιάζει» έφτασαν στη μεγάλη νίκη. Εκτός από τον σπουδαίο Βορειοϊρλανδό (94’) στην παράταση σκόραραν και οι Κιντ (93’) και Τσάρλτον (99’).

Διαιτητής: Λο Μπέλο (Ιταλία)
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Στέπνι, Μπρέναν, Στάιλς, Φουκς, Νταν, Κρίραντ, Τσάρλτον, Σάντλερ, Μπεστ, Κιντ, Άστον.
ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Ενρίκε, Αντόλφο, Ουμπέρτο, Γιασίντο, Κρουζ, Γκράσα, Κολούνα, Αουγκούστο, Εουσέμπιο, Τόρες, Σιμόες.

 

ΣΕΒΙΛΛΗ 1986

Στεάουα-Μπαρτσελόνα 0-0 (2-0 πεν.)

«Χρυσή» ευκαιρία να κατακτήσει το πρώτο της πρωταθλητριών είχε η Μπαρτσελόνα το 1986. Αφενός μεν στις τάξεις της είχε μεγάλα «αστέρια», όπως οι Σούστερ, Άρτσιμπαλντ, Καράσκο (στην ενδεκάδα βρισκόταν και ο αείμνηστος τεχνικός του Ηρακλή Άνχελ Πεντράθα), αφετέρου δε έπαιζε στη χώρα της (Σεβίλλη). Μάλιστα στον ημιτελικό η ομάδα του Τέρι Βέναμπλς είχε ανατρέψει το 0-3 του πρώτου αγώνα σε βάρος της φανταστικής τότε Γκέτεμποργκ, κερδίζοντας 5-4 στα πέναλτι. Ωστόσο στον τελικό έμελλε να την πληρώσει με το ίδιο νόμισμα η άσημη Στεάουα. Η ομάδα του Βουκουρεστίου με «γραμμή Μαζινό» κράτησε το 0-0 για 120 λεπτά, ενώ στα πέναλτι ανέλαβε δράση ο Ντουκαντάμ αποκρούοντας και τις τέσσερις εκτελέσεις των Καταλανών. Αντίθετα Λάκατους και Μπάλιντ βρήκαν στόχο και με σκορ 2-0 στα πέναλτι η Στεάουα επιτυγχάνει μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της διοργάνωσης.

Διαιτητής: Βοτρό (Γαλλία)
ΣΤΕΑΟΥΑ: Ντουκαντάμ, Γιόβαν, Μπελοντέντιτσι, Μπαμπέσκου, Μπαρμπουλέσκου, Μπάλιντ, Μπάλαν (72΄ Ιορντανέσκου), Μπόλονι, Μαγιάρου, Λάκατους, Πιτούρκα (107΄ Ράντου).
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ουρούτι, Χεράρδο, Μιγκέλι, Αλεσάνκο, Χούλιο Αλμπέρτο, Βίκτορ, Μάρκος, Σούστερ (85΄ Μορατάγια), Πεντράθα, Άρτσιμπαλντ (106΄ Αλόνσο), Καράσκο.

 

ΛΟΝΔΙΝΟ 1992

Μπαρτσελόνα-Σαμπντόρια 1-0

Το νέο Τσάμπιονς Λιγκ κάνει την εμφάνισή του το 1992 αντικαθιστώντας την παλιά διοργάνωση του Πρωταθλητριών και η «κατάρα» των χαμένων τελικών για την Μπαρτσελόνα σταματά στο «Γουέμπλεϊ». Αυτή τη φορά στον πάγκο βρίσκεται ο «ιπτάμενος Ολλανδός» Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος στηρίζεται στην τριπλέτα Στόιτσκοφ, Λάουντρουπ, Σαλίνας. Ωστόσο τα βρίσκει σκούρα απέναντι στη «σταχτοπούτα» Σαμπντόρια, με το δίδυμο Βιάλι-Μαντσίνι να φέρνει σε δύσκολη θέση τον Θουμπιθαρέτα. Τελικά τη λύση δίνει ένας αμυντικός, ο Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος με «κεραυνό» στο 111’ λύνει τον γόρδιο δεσμό και οι «μπλαουγκράνα» στέφονται πρωταθλητές Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Παρών στον θρίαμβο και ο νυν τεχνικός της «Μπάρτσα», Πεπ Γκουαρντιόλα.

Διαιτητής: Σμιντχούπερ (Γερμανία)
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Θουμπιθαρέτα, Εουσέμπιο, Φερέρ, Κούμαν, Νάντο, Χουάν Κάρλος, Μπακέρο, Γκουαρντιόλα (113΄ Αλεσάνκο), Μικ. Λάουντρουπ, Σαλίνας (65΄ Γκοϊκοετσέα), Στόιτσκοφ.
ΣΑΜΠΝΤΟΡΙΑ: Παλιούκα, Μανίνι, Λάνα, Βιέρκοβουντ, Κάτανετς, Λομπάρντο, Πάρι, Σερέζο, Μπονέτι (73΄ Ινβερνίτσι), Βιάλι (101΄ Μπούζο), Μαντσίνι.

 

ΑΘΗΝΑ 1994

Μίλαν-Μπαρτσελόνα 4-0

Ο Γιόχαν Κρόιφ συνεχίζει να μεγαλουργεί στην Μπαρτσελόνα, που ετοιμάζεται να πανηγυρίσει έναν ακόμη τίτλο. Ωστόσο λογαριάζει χωρίς τον «ξενοδόχο» και συγκεκριμένα τη Μίλαν, που μπορεί να μη διαθέτει την «αρμάδα» των Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ, αλλά απέδειξε ότι σ’ έναν τελικό δεν χωρούν προγνωστικά. Η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο συνέτριψε 4-0 το μεγάλο φαβορί στο ΟΑΚΑ (22’ και 45+3’, Μασάρο, 47’ Σαβίσεβιτς, 59’ Ντεσαγί) κάνοντας τους Ρομάριο και Στόιτσκοφ να περνούν απαρατήρητοι. Έτσι ο αρχηγός Μάουρο Τασότι σήκωσε το κύπελλο στον ουρανό της Αθήνας αφήνοντας «στα κρύα του λουτρού» τους Καταλανούς.

Διαιτητής: Ντον (Αγγλία)
ΜΙΛΑΝ: Ρόσι, Τασότι, Πανούτσι, Αλμπερτίνι, Γκάλι, Μαλντίνι (83΄ Νάβα), Ντοναντόνι, Ντεσαγί, Μπόμπαν, Σαβίσεβιτς, Μασάρο.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Θουμπιθαρέτα, Φερέρ, Γκουαρντιόλα, Κούμαν, Ναδάλ, Μπακέρο, Σέρτζι (72΄ Εστερμπαράνθ), Στόιτσκοφ, Αμόρ, Ρομάριο, Μπεκιριστάιν (52΄ Εουσέμπιο).

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 1999

Μάντσεστερ-Μπάγερν 2-1

Ο τελικός του 1999 φιλοξενείται στο «Καμπ Νου», αλλά η Μπαρτσελόνα είναι απούσα. Αντίθετα το «παρών» δίνουν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπάγερν Μονάχου σε μια «τιτανομαχία» που θα μείνει στην ιστορία, όχι τόσο για το θέαμα, όσο για τις συγκινήσεις που προσέφερε στο φινάλε. Μόλις στο 6’ ο Μπάσλερ σκοράρει με φάουλ. Τα λεπτά κυλούσαν φέρνοντας τους Γερμανούς μια «ανάσα» από τη νίκη. Ωστόσο ένας αγώνας τελειώνει με το σφύριγμα της λήξης. Οι «χρυσές αλλαγές» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, Σέριγχαμ και Σόλσκιερ πετυχαίνουν από ένα γκολ στις …καθυστερήσεις (91’ και 93’) φέρνοντας τα πάνω-κάτω σ’ έναν απίστευτο τελικό. Οι «κόκκινοι διάβολοι» πανηγυρίζουν έξαλλα, τη στιγμή που οι κάμερες δείχνουν και το κοντράστ συναισθημάτων, με τον εμβληματικό αρχηγό της Μπάγερν, Λόταρ Ματέους, να φαίνεται σαστισμένος αλλά και απορημένος με την αδικαιολόγητη αντικατάστασή του, η οποία προκάλεσε πανικό στη γερμανική άμυνα.

Διαιτητής: Κολίνα (Ιταλία)
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Σμάιχελ, Γκ. Νέβιλ, Γιόνσεν, Σταμ, Έργουϊν, Μπέκαμ, Μπατ, Γκιγκς, Μπλόμκβιστ (67΄ Σέριγχαμ), Γιορκ, Κόουλ (81΄ Σόλσκιερ).
ΜΠΑΓΕΡΝ: Καν, Ματέους (80΄ Φινκ), Μπάμπελ, Λίνκε, Κουφούρ, Τάρνατ, Έφενμπεργκ, Γέρεμις, Μπάσλερ, Γιάνκερ, Τσίκλερ (71΄ Σολ).

ΠΑΡΙΣΙ 2006

Μπαρτσελόνα-Άρσεναλ 2-1

Επιστροφή στο «θρόνο» μετά από 14 χρόνια για την Μπαρτσελόνα. Η «ορχήστρα» του Φρανκ Ράικαρντ «μαγεύει» με τις εμφανίσεις της με «μαέστρο» τον Ροναλντίνιο και στο Παρίσι αντιμετωπίζει την «πρωτάρα» Άρσεναλ. Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ μένει με δέκα παίκτες μόλις στο 18’ λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Λέμαν, αλλά στο 37’ ο Κάμπελ της δίνει το προβάδισμα. Οι Άγγλοι, με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα στη σύνθεσή τους, δίνουν μεγάλη «μάχη» αλλά λυγίζουν στο τελευταίο τέταρτο. Τα τέρματα των Ετό (76’) και Μπελέτι (81΄) φέρνουν τους Καταλανούς «από την κόλαση στον παράδεισο» ανεβάζοντάς τους στην κορυφή της Ευρώπης.

Διαιτητής: Χάουγκε (Νορβηγία)
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βαλντές, Μάρκες, Πουγιόλ, Φαν Μπρόνκχορστ, Ολεγκέρ (71′ Μπελέτι), Εντμίλσον (46′ Ινιέστα), Φαν Μπόμελ (61′ Λάρσον), Ντέκο, Ζουλί, Ροναλντίνιο, Ετό.
ΑΡΣΕΝΑΛ: Λέμαν, Έμπουε, Α. Κόουλ, Κάμπελ, Τουρέ, Πιρές (18′ Αλμούνια), Χλεμπ (85′ Ρέγες), Φάμπρεγκας (74′ Φλαμινί), Ζιλμπέρτο, Λιούνγκμπεργκ, Ανρί.

 

ΜΟΣΧΑ 2008

Μάντσεστερ-Τσέλσι 1-1 (6-5 πεν.)

Το 2008 έχουμε για πρώτη φορά αγγλικό «εμφύλιο» σε τελικό. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι εκτός από την Πρέμιερσιπ διεκδικούν και το Τσάμπιονς Λιγκ στη βροχερή Μόσχα. Η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη και λήγει ισόπαλη 1-1 (Κρ. Ρονάλντο 26’ – Λάμπαρντ 45’) τόσο στα 90 λεπτά όσο και στην παράταση. Έτσι οι δύο «μονομάχοι» λύνουν τις διαφορές τους στη διαδικασία των πέναλτι. Οι «μπλε» έχουν την ευκαιρία να πάρουν το τρόπαιο, όταν ο Τέρι εκτελεί το τελευταίο πέναλτι. Ωστόσο ο αρχηγός της Τσέλσι γλιστρά στο βρεγμένο τερέν και στέλνει την μπάλα στο αριστερό δοκάρι. Οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο Γκιγκς ευστοχεί, ενώ ο Βαν Ντερ Σαρ αποκρούει την εκτέλεση του Ανελκά χαρίζοντας στη Γιουνάιτεντ το τρίτο της τρόπαιο.

Διαιτητής: Μίχελ (Σλοβακία)

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Βαν Ντερ Σαρ, Μπράουν (125’ Άντερσον), Εβρά, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Χάργκριβς, Σκόουλς (87’ Γκιγκς), Κάρικ, Κρ. Ρονάλντο, Ρούνεϊ (101’ Νάνι), Τέβες.

ΤΣΕΛΣΙ: Τσεχ, Εσιέν, Α. Κόουλ, Καρβάλιο, Τέρι, Μακελελέ (124’ Μπελέτι), Μπάλακ, Λάμπαρντ, Τζ. Κόουλ (99’ Ανελκά), Μαλουντά (92’ Καλού), Ντρογκμπά.

 

ΡΩΜΗ 2009

Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ 2-0

Μία και μοναδική φορά οι σημερινοί φιναλίστ βρέθηκαν αντιμέτωποι σε τελικό. Αυτό έγινε το 2009 στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, όπου πάλι η Μπαρτσελόνα θεωρείτο φαβορί καθοδηγούμενη από τον κορυφαίο Λιονέλ Μέσι. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκινά πιο δυναμικά στην προσπάθειά της να αιφνιδιάσει, αλλά τελικά …αιφνιδιάζεται η ίδια δεχόμενη γκολ στο 10’ από τον Ετό. Η συνέχεια ανήκει ολοκληρωτικά στην «αρμάδα» του Πεπ Γκουαρντιόλα, που κάνει ό,τι θέλει στο γήπεδο. Το 2-0 έρχεται από τον Μέσι στο 70’ και επισφραγίζει μια φανταστική χρονιά για τους «μπλαουγκράνα» που κατακτούν και τους έξι τίτλους που διεκδίκησαν εκείνη τη χρονιά. Αφοπλιστική η ατάκα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μετά τη λήξη, που σχολίασε για τους Καταλανούς: «Ήταν αδύνατον να νικήσουμε. Αυτοί μπορούσαν να κρατούν την μπάλα στα πόδια τους όλο το βράδυ».

Διαιτητής: Μπουζάκα (Ελβετία)

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βαλντές, Πουγιόλ, Σιλβίνιο, Τουρέ, Πικέ, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα (90’ Πέδρο), Μέσι, Ανρί (72’ Κεϊτά), Ετό.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Βαν Ντερ Σαρ, Ο’ Σέι, Εβρά, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Κάρικ, Άντερσον (46’ Τέβες), Παρκ (66’ Μπερμπάτοφ), Γκιγκς (75’ Σκόουλς), Κρ. Ρονάλντο, Ρούνεϊ.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το