Ποδήλατο – κατάλυμα από φοιτητή

Το ποδήλατο-σκηνή

Το ποδήλατο-κατάλυμα κατασκεύασε ο απόφοιτος πλέον του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Δημήτρης Σπυρόπουλος στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας, ενώ την επίβλεψη της κατασκευής είχε ο καθηγητής κ. Ζήσης Κοτιώνης.

Στην αρχή υπήρχε ο προβληματισμός της μη προαγωγής υποδομών για την εύκολη μετακίνηση με το ποδήλατο στις σύγχρονες πόλεις της χώρας. Στη συνέχεια, όμως κυριάρχησε η ιδέα, πώς το ποδήλατο θα μπορούσε να αποκτήσει κάποιες από τις ποιότητες της πόλης, να γίνει δηλαδή και χώρος καταλύματος.

Η φαντασία συνδυάστηκε περίτεχνα με το μεράκι και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μια πρωτότυπη κατασκευή, όπως το ποδήλατο-κατάλυμα, γεννήθηκε με δημιουργό έναν απόφοιτο πλέον του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Ο Δημήτρης Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στην κατασκευή που υλοποίησε λέγοντας πως «πρόκειται για ένα ποδήλατο-κατάλυμα. Το όχημα έχει μια διττή έννοια τόσο ως μέσο μεταφοράς, όπως είναι το ποδήλατο που όλοι γνωρίζουμε, όσο και ως μέσο αναψυχής με την πιο απλή και πρωτόλεια έννοια, αυτή του καταλύματος».

Αναφερόμενος στο κίνητρο που τον οδήγησε στην απόφαση να υλοποιήσει το ποδήλατο-κατάλυμα τόνισε πως «με προβλημάτιζε εξαρχής, όσον αφορά στην επιλογή του θέματος της διπλωματικής εργασίας, η παρασιτική σχέση που έχει το ποδήλατο στην πόλη και αναζητούσα μια πλατφόρμα που θα αποτελούσε μια επίλυση. Η πρώτη προσέγγιση ήταν η ίδια η πόλη να αποκτήσει μια υποδοχή καλύτερη για τα ποδήλατα. Τελικά, η οριστική μας πρόταση επέλεξε τον αντίθετο δρόμο, που ήταν και πιο πρωτότυπος, δηλαδή το ίδιο το ποδήλατο να αποκτήσει κάποιες από τις ποιότητες της πόλης μέσα από την έννοια του καταλύματος».

Ποδήλατο-κατάλυμα

Ο Δημήτρης Σπυρόπουλος παρουσίασε τα χαρακτηριστικά της πρωτότυπης αυτής κατασκευής τονίζοντας πως «κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει την όλη κατασκευή αφενός ως μεταφορικό μέσο, αφετέρου ως σκηνή. Το κάθισμα είναι ευέλικτο, χρησιμοποιείται ως θέση οδήγησης και ως θέση ανάπαυσης, όπου δύναται κάποιος να κοιμηθεί, να ξεκουραστεί. Είναι αρκετό και έχει ενσωματωθεί με μαλακό υλικό, ώστε να μην χρειάζεται προσθήκη άλλης μαλακής επιφάνειας.

«Όσον αφορά στη λειτουργία της σκηνής επιλέξαμε να μην έχει μπανέλες και την παραδοασική δηλαδή διαδικασία στησίματος, αλλά να γίνεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Και αυτό κατορθώνεται μέσω μεταλλικών ελασμάτων, όπου τοποθετήσαμε μια αδιάβροχη επιφάνεια, κοινώς το καραβόπανο, και μέσω αυτής ανοίγει και κλείνει άνετα, σαν να πρόκειται για παραδοσιακή άμαξα. Οι διαστάσεις του οχήματος είναι 2,30 περίπου μέτρα, επί ένα μέτρο πλάτος και ύψος 1,60 μ., με κλειστή οροφή και 1,90 μ. με ανοικτή οροφή που είναι το ύψος του καθίσματος σε θέση οδήγησης» σημείωσε ο απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Ο ίδιος εργάστηκε για ένα διάστημα στην πόλη Μπράγκα της Πορτογαλίας και πιο συγκεκριμένα σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους και στο άμεσο μέλλον στοχεύει να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Θεωρεί ότι η Αρχιτεκτονική έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ως επιστήμη και προσθέτει πως πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η αγάπη προς αυτή για να προσφέρει κάποιος δημιουργικά.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τροχαίο στη Ν.Ιωνία

Τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στη Ν.Ιωνια στη Λεωφόρο Ειρήνης στο ύψος της Καραμπατζάκη. Σύμφωνα…

18 Μαρτίου 2024

Ανατροπή: Πίστευαν για 10 χρόνια ότι λάμβαναν «σήμα» από εξωγήινους αλλά τελικά ήταν φορτηγό!

Λύση στο μυστήριο που εξέταζαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδωσαν οι ίδιοι, καθώς…

18 Μαρτίου 2024

Λιώνουν στη Βραζιλία: Το αδιαχώρητο στις παραλίες, στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκρασία

Ο καύσωνας που πλήττει τη Λατινική Αμερική από τις αρχές του έτους έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ…

18 Μαρτίου 2024

Κέιτ Μίντλετον: Αμφιβολίες για την υγεία της παρά τη δημόσια εμφάνιση – «Δεν υπάρχουν φωτογραφίες»

Στην αρχή επικράτησε έκπληξη. Στη συνέχεια ενθουσιασμός. Και πλέον η αμφιβολία. Ο λόγος για την…

18 Μαρτίου 2024

Σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες

Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (17/3) στα Πυργιώτικα του Ναυπλίου. Η ένταση ήταν…

18 Μαρτίου 2024

Ζοφερή εκτίμηση ΟΗΕ: Λιμός έως το Μάιο στη Λωρίδα της Γάζας

Από τώρα έως τον Μάιο αναμένεται λιμός στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου 300.000 άνθρωποι…

18 Μαρτίου 2024