Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Πληρώνουν 20 ευρώ έναντι για το φόρο

Οι φορολογούμενοι πληρώνουν έναντι, ακόμη και λίγα ευρώ, για τις δόσεις του φόρου εισοδήματος

Οριστικά λουκέτο βάζουν στις 30 Νοεμβρίου οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) Αλμυρού και Ν. Ιωνίας, όπως έγινε γνωστό χθες από έγκυρη ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων των Εφοριών της χώρας σε μεγαλύτερες και πολυδύναμες. Η συμμετοχή των εφοριακών στη στάση εργασίας χθες κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά ποσοστά, ενώ δεν λειτούργησε στη διάρκεια της στάσης το Τελωνείο Βόλου. Την ίδια ώρα, οι φορολογούμενοι πληρώνουν έναντι, ακόμη και λίγα ευρώ, για τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, δείγμα της οικονομικής τους αδυναμίας.

Κατεβάζουν οριστικά ρολά στις 30 Νοεμβρίου οι Εφορίες Ν. Ιωνίας και Αλμυρού, οι οποίες συγχωνεύονται πλέον με τη Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’).

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται να απομείνουν 75 Εφορίες σε όλη τη χώρα από τις 288 συνολικά που λειτουργούν σήμερα μέχρι το τέλος του 2012.

Σε 213 Εφορίες αναμένεται να μπει «λουκέτο», ενώ οι 75 που θα παραμείνουν, θα αναβαθμιστούν και θα μετεξελιχθούν σε υπηρεσίες, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Σ’ αυτές τις Εφορίες δεν θα διενεργούνται συναλλαγές με το κοινό, δηλαδή δεν θα υποβάλλονται πλέον δηλώσεις, ούτε θα εκδίδονται βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, ούτε θα διενεργούνται μεταβολές Μητρώου, ούτε καν θα εκδίδονται και θα πληρώνονται παράβολα.

Η διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων των φορολογούμενων θα γίνεται ηλεκτρονικά είτε μέσω του ΤΑΧΙSNET, είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, που υπάρχουν ήδη στους Δήμους, ενώ οι πληρωμές φόρων θα γίνονται αποκλειστικά μέσω των τραπεζών.

Όλοι οι υπάλληλοι των 213 Δ.Ο.Υ. που θα καταργηθούν, θα μεταφερθούν στις 75 Δ.Ο.Υ. που θα παραμείνουν σε λειτουργία. Συνολικά, εκτιμάται ότι ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ενισχυθεί με επιπλέον 2.000 άτομα, τουλάχιστον.

Όλοι οι υπάλληλοι των σηµερινών Δ.Ο.Υ. που συγχωνεύονται ή απορροφώνται, θα μεταφερθούν στις Δ.Ο.Υ. των πρωτευουσών των νοµών.

Στο Νομό Μαγνησίας θα λειτουργεί µία Δ.Ο.Υ. στο Βόλο, από τις έξι που λειτουργούν σήμερα, ενώ οι 55 υπάλληλοι των δύο Εφοριών που θα καταργηθούν, θα μεταφερθούν στη Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’). Οι Δ.Ο.Υ. Σκιάθου και Σκοπέλου θα λειτουργούν ως τμήματα.

Η χθεσινή στάση εργασίας

Σε ποσοστά που έφθασαν το 77% κυμάνθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων στις Εφορίες στη χθεσινή τετράωρη στάση εργασίας από τις 11.30 μέχρι τις 15.30. Το Τελωνείο Βόλου εξάλλου δεν λειτούργησε το ίδιο χρονικό διάστημα. Οι εφοριακοί και γενικότερα οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών διεκδικούν και επισημαίνουν:

-«Την απουσία ολοκληρωμένου και χρονικά προσδιορισμένου σχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής και τη μείωση της φοροαποφυγής. Οι πολιτικές ευθύνες για την υστέρηση των εσόδων και την περικοπή κοινωνικών δαπανών, ανήκουν ολοκληρωτικά στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία και όχι στους εφοριακούς.

-Την αναδιοργάνωση – εκσυγχρονισμό – μηχανοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών μετά από ουσιαστικό διάλογο και η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα τους.

-Τη μη αποδοχή απολύσεων μέσω εργασιακής εφεδρείας, προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας κ.λπ.

-Την υπεράσπιση των αποδοχών τους, από μειώσεις με οποιαδήποτε πρόσχημα, νόμο κ.λπ. Στη σημερινή στάση εργασίας συμμετέχουν ακόμη οι τελωνειακοί, καθώς και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, που αντιτίθενται «στις νέες μειώσεις αποδοχών, στις απολύσεις, στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και στην πολιτική των χαρατσιών και της φοροεπιδρομής».

Στις 28 Σεπτεμβρίου οι εφοριακοί προγραμματίζουν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Πληρώνουν έναντι

Μεγάλο είναι το ποσοστό των φορολογούμενων στην Εφορία του Βόλου, που πληρώνουν έναντι για τις δόσεις του φόρου εισοδήματός τους, σύμφωνα με στοιχεία εφοριακών. Μάλιστα, υπάρχει και περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’), που φορολογούμενος πλήρωσε 20 ευρώ έναντι για δόση φόρου… «Τους τα τρώει ο τόκος όμως, που είναι 1% το μήνα», πρόσθεσε το στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου, καθώς η υπόλοιπη οφειλή στη συνέχεια καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Πάντως, στην πρώην Α’ Δ.Ο.Υ. είναι περισσότερα τα διπλότυπα και λιγότερες οι εισπράξεις και στην πρώην Β’ λιγότερα τα διπλότυπα και περισσότερες οι εισπράξεις. Αυτό φυσικά οδηγεί σε νέα διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι στις 31 Αυγούστου έληξε η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης από τις επτά δόσεις του φόρου εισοδήματος, η οποία διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 250 ευρώ.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το