Photo Gallery, Τοπικά

Πλειοψηφία καθηγητών υπέρ εκλογών

Πανεπιστήμιο: Αρνητικός σε ενδεχόμενη παράταση θητείας ο πρύτανης


Το 70% των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ηλεκτρονικές του δηλώσεις ζητεί να μην εμποδιστεί η διεξαγωγή των εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης, όποτε αυτές γίνουν. Την ίδια στιγμή ο πρύτανης κ. Κώστας Γουργουλιάνης τονίζει ότι πρέπει να επέλθει ηρεμία σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί παράταση της θητείας του ως πρύτανης.

Το μήνυμα ότι πρέπει να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο, προκειμένου να λειτουργήσει και το Ίδρυμα, επιχειρεί να στείλει πλέον η Πρυτανική Αρχή η οποία χθες δημοσιοποίησε τον αριθμό των μελών ΔΕΠ που επιθυμούν να μην δημιουργηθεί εμπλοκή με τη διεξαγωγή των εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Η πρωτοβουλία για την ηλεκτρονική δήλωση ξεκίνησε μάλλον αυθόρμητα από το Τμήμα Βιοχημείας και καθηγητές που αντέδρασαν στη μη πραγματοποίηση των εκλογών, ενώ επεκτάθηκε και σε άλλα Τμήματα στο πλαίσιο μιας διαδικτυακής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 270 μέλη ΔΕΠ από τα 400 που ήταν εγγεγραμμένα για να ψηφίσουν, τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν οι εκλογές ανεξαρτήτως αν διαφωνούν ή όχι με το νόμο.

Πρόκειται για ένα ποσοστό γύρω στο 70% το οποίο ο πρύτανης κ. Κώστας Γουργουλιάνης σχολίασε ως υψηλό και ενδεικτικό της τάσης που υπάρχει στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Στον απόηχο της πραγματοποίησης της Συνόδου πρυτάνεων στο Λαύριο προχθές Δευτέρα ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι «πρέπει να επικρατήσει το αίσθημα της ηρεμίας από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, γιατί όλες αυτές τις ημέρες η κατάσταση οδηγήθηκε στα άκρα».

Ο ίδιος υπογράμμισε την οικονομική αδυναμία του Πανεπιστημίου να λειτουργήσει προσθέτοντας πως είναι ανάγκη το υπουργείο Παιδείας να διαθέτει κάποια χρήματα, μολονότι δεν έγιναν οι εκλογές. «Το Πανεπιστήμιο διαθέτει ελάχιστα χρήματα πλέον από το 2011, ενώ για το 2012 το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει σε καμία χρηματοδότηση».

Η επικείμενη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών όμως, ίσως να οδηγήσει στην αναβολή και των εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην εκλογών των νέων διοικητικών οργάνων, πέρα από το οικονομικό αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί.

Γιατί, αν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν στα τέλη Απριλίου, μέχρι να οργανωθούν τα πράγματα θα έρθει το καλοκαίρι. Η θητεία της παρούσας Πρυτανικής Αρχής λήγει στις 31 Αυγούστου. Τι θα γίνει μετά, αν δεν έχει εκλεγεί νέος πρύτανης βάσει του νέου νόμου; Πώς ουσιαστικά θα διοικηθεί το Πανεπιστήμιο;

Ο κ. Γουργουλιάνης ξεκαθαρίζει στο σημείο αυτό λέγοντας πως: «Δεν θα δεχθώ ενδεχόμενη παράταση στη θητεία μου ως πρύτανης η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου του 2012».

Φώτης Σπανός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το