Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Πλαστές συνταγές για υποκατάστατα

Προσκομίζουν οι χρήστες ναρκωτικών, όπως δηλώνουν φαρμακοποιοί

 

 

 

 

 

Επιφυλακτικοί έως αρνητικοί είναι οι φαρμακοποιοί στο Νομό Μαγνησίας σχετικά με το ενδεχόμενο της χορήγησης υποκατάστατων, όπως μεθαδόνη και βουπρενορφίνη, σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών, που εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, κάνουν λόγο ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι πλαστές ιατρικές συνταγές, που προσκομίζουν οι χρήστες για να προμηθευτούν χάπια.

 

 

Νέες συζητήσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση του υπουργείου Υγείας, να χορηγούνται υποκατάστατα σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών, από τα φαρμακεία τα οποία θα έχουν επιλεγεί.

Το Υπουργείο επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο, να καταπολεμήσει τις λίστες αναμονής, που δυστυχώς όλο και μεγαλώνουν.

Από την πλευρά τους όμως οι φαρμακοποιοί θέτουν οργανωτικά ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι αντί η κυβέρνηση να κλείνει τα μέτωπα, που έχει ανοίξει, προσπαθεί να δημιουργήσει και καινούρια.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα, η χορήγηση υποκατάστατων, όπως η μεθαδόνη και η βουπρενοφρίνη, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ΟΚΑΝΑ.

Πάντως στην Ευρώπη, υπάρχουν χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ισπανία, που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία χορήγησης υποκατάστατων από τα φαρμακεία.

Κάτι παρόμοιο πάει να γίνει και στην Ελλάδα. Σύμφωνα δε με δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Δημόπουλος, τόνισε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, για το πώς θα δημιουργηθεί και πώς θα λειτουργεί ένα πανελλαδικό δίκτυο ειδικά πιστοποιημένων φαρμακείων, στα σημεία που δεν υπάρχουν μονάδες υγείας, τα οποία θα εκτελούν τις συνταγές για τη φαρμακευτική υποστήριξη των θεραπευμένων χρηστών ναρκωτικών.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης υπογράμμισε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές οργανωτικές δομές στο χώρο της Υγείας, δεν είναι δυνατόν να χορηγούνται τα υποκατάστατα από τα φαρμακεία στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Γι’ αυτό και εκφράζουμε την έντονη επιφύλαξή μας. Το υπουργείο Υγείας με την πολιτική που ακολουθεί, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο χώρο της υγείας. Αντί λοιπόν να κλείσει τα μέτωπα που έχει ανοίξει, ξαφνικά ανοίγει και άλλα θέματα, στα οποία δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετάσχουμε. Γιατί εκτός των άλλων, εδώ δεν υπάρχουν γιατροί, για να γράψουν συνταγές για γενικότερες ασθένειες, θα βρεθούν γιατροί για να κάνουν τη συνταγογράφηση σε θέματα υποκατάστατων; Την ώρα μάλιστα που σε ένα μήνα περίπου μπαίνει και το θέμα του ΕΟΠΥΥ, όπου επίσης υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα;»

Μάλιστα, ο κ. Ματσιόλης υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του Υπουργείου, ενδεχομένως να δημιουργηθούν και άλλου είδους προβλήματα. Όπως για παράδειγμα το ζήτημα των «μαϊμού» ιατρικών συνταγών που προσκομίζονται από χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, το τελευταίο διάστημα τέτοιου είδους περιστατικά έχουν ενταθεί και οι φαρμακοποιοί στη Μαγνησία έρχονται συχνά-πυκνά αντιμέτωποι με πλαστές ιατρικές συνταγές, οι οποίες προφανώς δημιουργούνται με διάφορους τρόπους, ακόμη και με κλοπή της σφραγίδας.

Σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη για πολλούς ασθενείς εξαρτημένους στα «ναρκωτικά» (π.χ. ηρωίνη), η λύση της υποκατάστασης, δηλαδή η θεσμοθετημένη νόμιμη χορήγηση μεθαδόνης και βουπρενορφίνης, φαίνεται σαν η πιο εύκολη και άμεση προοπτική. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν υποδεχόμαστε τους εξαρτημένους, που ζητούν θεραπεία, δηλαδή απεξάρτηση και πλήρη αποχή από κάθε νόμιμη ή παράνομη ναρκωτική ουσία, λαμβάνοντας το ιστορικό τους βλέπουμε ότι σχεδόν πάντα έχουν πρώτα προσπαθήσει να διακόψουν τη χρήση, αγοράζοντας στη μαύρη αγορά ουσίες που λειτουργούν σαν υποκατάστατα της ηρωίνης (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη, έμπλαστρα μορφίνης κ.ά.). Είναι γνωστό στους περισσότερους ότι διακινούνται παράνομα στη μαύρη αγορά μεγάλες ποσότητες υποκατάστατων ουσιών, τόσο μεθαδόνης όσο και βουπρενορφίνης. Αυτό συμβαίνει, γιατί σχεδόν όλοι οι εθισμένοι στην ηρωίνη ασθενείς, κάνουν την πρώτη τους προσπάθεια διακοπής της χρήσης ουσιών πειραματιζόμενοι με τις ουσίες αυτές, αλλά εν συνεχεία συνειδητοποιούν, ότι η βάση του εθισμού δε βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στη σωματική στέρηση. Τελικά, πολλοί εξ αυτών, καταλήγουν ότι χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια από πρόγραμμα απεξάρτησης.

Φώτης Σπανός

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δολοφονήθηκε γιος πολιτικού – Ήταν υπεύθυνος σελίδας με ειδησεογραφικό περιεχόμενο

Ο υπεύθυνος σελίδας με ειδησεογραφικό περιεχόμενο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook βρέθηκε δολοφονημένος σε δρόμο…

30 Ιουνίου 2024

Η εορτή των Αγίων Αποστόλων στην Αγριά – Χειροθεσία Πνευματικού

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Αγριάς λειτούργησε σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πάντων, ο Σεβ.…

30 Ιουνίου 2024

Νορβηγία: Η υπουργός Πολιτισμού έδειξε το στήθος της πάνω στη σκηνή του Pride – Δείτε βίντεο

Στη Νορβηγία έγινε τις προηγούμενες ημέρες το Oslo Pride με πάμπολλες εκδηλώσεις στο κέντρο της…

30 Ιουνίου 2024

«Η Μάσα και ο Αρκούδος, μία μεγάλη γιορτή» στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

«Η Μάσα και ο Αρκούδος, μία μεγάλη γιορτή» η επίσημη θεατρική παράσταση, ζωντανεύει τον μαγικό…

30 Ιουνίου 2024

Ο «ευνουχισμός» της ελληνικής γλώσσας

  του Γ. Καπουρνιώτη Η ελληνική γλώσσα είναι ένα εκπληκτικό δημιούργημα των απώτερων προγόνων μας…

30 Ιουνίου 2024

Το Αόρατο Έγκλημα: Η Ανεξιχνίαστη Κακοποίηση Γυναικών στην Ελλάδα

    Της Ράνιας Γάτου Ποιήτριας, Δοκιμιογράφου, Εικαστικού  Η κακοποίηση γυναικών αποτελεί ένα σκοτεινό κεφάλαιο…

30 Ιουνίου 2024