Photo Gallery, Τοπικά

Πλήρης εγκατάλειψη του «Ξενία» Τσαγκαράδας

Καθώς κλοπές σημειώνονται καθημερινά, την ιδιοκτησία του διεκδικεί ο Δήμος
Κλοπές σημειώνονται καθημερινά, την ιδιοκτησία του διεκδικεί ο Δήμος

Την έντονη αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου προκαλούν η πλήρης εγκατάλειψη στην οποία έχει περιέλθει με ευθύνη της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ» το «Ξενία» Τσαγκαράδας, καθώς και οι κλοπές που σημειώνονται καθημερινά από επιτήδειους στις εγκαταστάσεις του. Η υποδομή δεν φυλάσσεται, με συνέπεια άγνωστοι να αφαιρούν διάφορα αντικείμενα από μέταλλο και σίδηρο, ακόμη και αντίστοιχα αξίας. Επιπλέον, οι κατεστραμμένες υποδομές αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων. Η Δημοτική Αρχή ζητεί πρωτίστως από την ΕΤΑ τη φύλαξη της εγκατάστασης και διεκδικεί να περιέλθει στην ιδιοκτησία της, με στόχο να την αξιοποιήσει σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή, μέσω του προγράμματος περί Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Στο έλεος των επιτήδειων βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το «Ξενία» Τσαγκαράδας, ιδιοκτησίας της ΕΤΑ, το οποίο δεν λειτουργεί και παραμένει αναξιοποίητο.

Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου φυλάσσονταν από ιδιωτική εταιρείας ασφαλείας μέχρι και πριν τέσσερα χρόνια, όταν με πρωτοβουλία της ΕΤΑ διακόπηκε η συνεργασία των δύο πλευρών.

Συνέπεια είναι το κτίριο να παρουσιάζει πια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, ενώ σε καθημερινή πλέον βάση σημειώνονται κλοπές στο βασικό εξοπλισμό του, από αντικείμενα αποτελούμενα από μέταλλο και σίδηρο, ακόμη και αντίστοιχα αξίας, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Ένα ακόμη περιστατικό κλοπής σημειώθηκε προχθές, όταν πολίτες εντόπισαν στο εσωτερικό της εγκατάστασης αθίγγανους να αποπειρώνται να αφαιρέσουν χαλκό και άλλα αντικείμενα από την υποδομή, ενημερώνοντας αμέσως τη Δημοτική Αρχή.

Χθες το μεσημέρι κλιμάκιο του Δήμου με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Μουρεσίου κ. Θ. Μπρίζη πραγματοποίησε αυτοψία στην εγκατάσταση, διαπιστώνοντας για ακόμη μία φορά την τραγική, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της εγκατάλειψης.

Επιπλέον, από το Δήμο σημειώνεται ότι οι κατεστραμμένες υποδομές του «Ξενία» Τσαγκαράδας αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων για όσους κινούνται στον περιβάλλοντα κυρίως χώρο του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δίπλα λειτουργούν το Δημοτικό Σχολείο, καθώς και το Γυμνάσιο – Λύκειο του χωριού.

Όπως επισημαίνεται από τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, επιτήδειοι αφαιρούν σε καθημερινή σχεδόν βάση κιγκλιδώματα, σωληνώσεις υδροδότησης και θέρμανσης, γεννήτριες και γενικότερα κάθε αντικείμενο αποτελούμενο από μέταλλο και σίδηρο, ακόμη και αντίστοιχα αξίας.

Παράλληλα, τα σπασμένα τζάμια στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες και γενικότερα ο κατεστραμμένος εξοπλισμός αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων για όσους κινούνται στο χώρο του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου.

«Επιτέλους» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου κ. Θ. Μπρίζης «η ΕΤΑ, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει το «Ξενία» Τσαγκαράδας, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με τη φύλαξη του κτιρίου. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το «Ξενία» είναι τραγική, πλήρους εγκατάλειψης. Σε καθημερινή βάση επιτήδειοι αφαιρούν αντικείμενα από μέταλλο και σίδηρο, ακόμη και αντίστοιχα αξίας. Δεν έχουν αφήσει τίποτα, από σωληνώσεις υδροδότησης και θέρμανσης, γεννήτριες, μέχρι και αντικείμενα αξίας. Μόλις προχθές πολίτες εντόπισαν αθίγγανους να αποπειρώνται να αφαιρέσουν αντικείμενα από χαλκό. Οι αθίγγανοι μόλις έγιναν αντιληπτοί τράπηκαν σε φυγή και οι πολίτες ειδοποίησαν το Δήμο. Επίσης, ο κατεστραμμένος εξοπλισμός και κυρίως τα σπασμένα τζάμια στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων. Δίπλα από το «Ξενία» λειτουργούν το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Μπορεί να τραυματιστούν παιδιά, άνθρωποι γενικότερα και μάλιστα σοβαρά. Μέχρι και πριν από τέσσερα χρόνια το «Ξενία» φυλασσόταν από ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, αλλά η ΕΤΑ διέκοψε τη συνεργασία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Ζητούμε από την ΕΤΑ να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου.

Παραχώρηση

Η Δημοτική Αρχή διεκδικεί από την ΕΤΑ την παραχώρηση του «Ξενία», προκειμένου να το αξιοποιήσει σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή.

«Αν η ΕΤΑ» τονίζει ο κ. Μπρίζης «αδυνατεί να φυλάξει και να αξιοποιήσει το «Ξενία», ως Δημοτική Αρχή διεκδικούμε να μας το παραχωρήσει, προκειμένου να το αξιοποιήσουμε σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή, μέσω του ΣΔΙΤ. Μπορούμε ως Δήμος να βρούμε λύση. Είναι κρίμα το ξενοδοχείο να μένει αναξιοποίητο. Ας το δώσουν σε ιδιώτες ή στο Δήμο. Δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι, να μπαίνει μέσα ο καθένας και να κάνει ό,τι θέλει. Το «Ξενία» ήταν κάποτε το κόσμημα της Τσαγκαράδας και έτσι θέλουμε να ξαναγίνει. Πρέπει να τονιστεί ότι από την πλευρά μας τουλάχιστον δεν έχουμε την παραμικρή έστω ενημέρωση από την ΕΤΑ σχετικά με το «Ξενία» Τσαγκαράδας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο εμπαιγμός από την πλευρά της ΕΤΑ. Η Εταιρεία οφείλει αρχικά να μεριμνήσει για τη φύλαξη του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου, να το κλείσει. Επίσης, να επισπεύσει τη δημοπράτησή του για ανάθεση σε ιδιώτη. Σε διαφορετική περίπτωση, διεκδικούμε από την ΕΤΑ την παραχώρησή του στο Δήμο. Μας ενδιαφέρει η προοπτική. Θα το αξιοποιήσουμε μέσω ΣΔΙΤ σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή. Το ζήτημα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα» καταλήγει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το