Photo Gallery, Τοπικά

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα φάρμακα

Από σήμερα αρχίζει πιθανότατα η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της πληρωμής των φαρμάκων
Από σήμερα αρχίζει πιθανότατα η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της πληρωμής των φαρμάκων

Από σήμερα αρχίζει πιθανότατα η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της πληρωμής των φαρμάκων. Όποιος ασφαλισμένος επιλέγει ένα φάρμακο που είναι ακριβότερο από την ασφαλιστική τιμή, θα υποχρεώνεται να βάζει και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να το αγοράσει. Ουσιαστικά οι ασφαλισμένοι ωθούνται να προτιμούν τα γενόσημα φάρμακα που καλύπτονται από την ασφαλιστική τιμή.

Χθες μέχρι τις 10 το πρωί επικράτησε στα φαρμακεία της πόλης σύγχυση, καθώς δεν είχε οριστικοποιηθεί ότι θα εφαρμοζόταν το νέο σύστημα. Ουσιαστικά οι φαρμακοποιοί γνώριζαν ότι από χθες θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται, αλλά μία δήλωση του υπουργού Υγείας ότι τελικά το νέο σύστημα θα αρχίσει από σήμερα, άλλαξε τα δεδομένα.

Σε γενικές γραμμές οι φαρμακοποιοί δείχνουν να μην έχουν ενημερωθεί επαρκώς για το νέο καθεστώς, κατάσταση που ίσως επιδεινώσει τη σύγχυση και στους ασφαλισμένους. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης σημείωσε πως με το νέο σύστημα που τελικά θα εφαρμόζεται από σήμερα Τρίτη, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει πρώτον τη συμμετοχή του που είναι 10% ή 25% επί της ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου. Δεύτερον, αν το φάρμακο που επιλέγει είναι ακριβότερο από την ασφαλιστική τιμή, τότε θα πληρώνει το 50% της διαφοράς που υπάρχει. Η νέα αυτή εξέλιξη ωθεί τον κόσμο να αγοράζει τα γενόσημα φάρμακα που ανταποκρίνονται στην ασφαλιστική τιμή, ενώ το πρωτότυπο έχει μεγαλύτερη τιμή. Η ασφαλιστική τιμή ενός σκευάσματος ανά θεραπευτική κατηγορία θα εφαρμόζεται σε όλα τα φάρμακα που είναι ενταγμένα στη «θετική λίστα» και αποζημιώνονται από τα Ταμεία.

Έτσι για παράδειγμα, αν η ασφαλιστική τιμή ενός σκευάσματος είναι έξι ευρώ και ο ασφαλισμένος αγοράσει ένα φάρμακο που έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί, αλλά είναι ακριβότερο, έχοντας τιμή δώδεκα ευρώ, τότε ο ίδιος θα πληρώσει πρώτον το 25% της συμμετοχής και δεύτερον θα καταβάλλει το 50% της διαφοράς της τιμής ανάμεσα στα έξι ευρώ που είναι ασφαλιστική τιμή και τα δώδεκα ευρώ που είναι η κανονική τιμή του σκευάσματος.

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι ασφαλισμένοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ ο κ. Ματσιόλης τονίζει πως συμβαίνουν αυτά τη στιγμή που ο ασφαλισμένος έχει κρατήσεις για την φαρμακευτική του περίθαλψη. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου πρόσθεσε πως χθες μέχρι τις 10 το πρωί τα φαρμακεία σε Μαγνησία και πανελλαδικά ήταν σε σύγχυση, καθώς δεν είχε οριστικοποιηθεί, πότε θα ξεκινούσε η εφαρμογή του νέου συστήματος. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες που έχουν οι φαρμακοποιοί, είναι ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η νέα «θετική λίστα», η οποία θα περιλαμβάνει λιγότερα σκευάσματα, καθώς θα βγουν εκτός λίστας γύρω στα 300 σκευάσματα. Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι η θετική λίστα όλο και μικραίνει, ενώ μεγαλώνει η αρνητική λίστα.

Στο μεταξύ οι φαρμακοποιοί αναμένουν να δουν, αν τελικά θα ισχύει η αναφορά του υπουργού Υγείας ότι οι καρκινοπαθείς με το νέο σύστημα πληρωμής των φαρμάκων δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά.

Εκδήλωση για το μέλλον του φαρμακείου

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, στην προσπάθεια αναζήτησης και ανάδειξης των πιθανών λύσεων, που θα επιτρέψουν στο ελληνικό φαρμακείο να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις των συνεχώς μεταβαλλόμενων και επιδεινούμενων συνθηκών, διοργανώνει το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 και ώρα 19.00 στο ξενοδοχείο Ξενία, στην οδό Πλαστήρα 1 στο Βόλο, ομιλία-συζήτηση με θέμα: «Αναζήτηση προσανατολισμού υπέρβασης της κρίσης του ελληνικού φαρμακείου, με οδηγό την ευρωπαϊκή εμπειρία».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο φαρμακοποιός Μαρίνος Λευτέρης, συγγραφέας, αρθρογράφος, μελετητής.

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Επίσης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι πρόεδροι και τα Διοικητικά Συμβούλια των Φαρμακευτικών Συλλογών Λαρίσης, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το