Photo Gallery, Τοπικά

Πιο ακριβή από τη Δευτέρα η άδεια οδήγησης

Πιο ακριβή γίνεται από την ερχόμενη Δευτέρα η απόκτηση άδειας οδήγησης αυτοκινήτου ή δικύκλου, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο εναρμονίζεται η ελληνική με την κοινοτική νομοθεσία

 

Πιο ακριβή γίνεται από την ερχόμενη Δευτέρα η απόκτηση άδειας οδήγησης αυτοκινήτου ή δικύκλου, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο εναρμονίζεται η ελληνική με την κοινοτική νομοθεσία. Για την καλύτερη ενημέρωση των εξεταστών-εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών απ’ όλη τη Θεσσαλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τις 9 το πρωί στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας σεμινάριο, ενώ στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί επίδειξη στο χώρο του Πανθεσσαλικού Σταδίου.

Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Μαγνησίας κ. Γ. Κανάτας.

Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα εισάγονται 14 κατηγορίες αδειών οδήγησης, που αντιστοιχούν στην ιπποδύναμη των οχημάτων, αρχής γενομένης από τα δίκυκλα μέχρι 50 κυβικών, που περνούν πλέον στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών και όχι της Τροχαίας, όπως μέχρι σήμερα. Η έκδοση αδείας γίνεται πιο ακριβή, καθώς αυξάνουν οι ώρες πρακτικής άσκησης κατά 5 στα αυτοκίνητα και κατά 4 στα δίκυκλα, ενώ οι δικυκλιστές καλούνται να φορούν και ειδική προστατευτική στολή που κοστίζει μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Μέχρι 27 Απριλίου 2014 όλες οι άδειες οδήγησης δικύκλων της Τροχαίας θα πρέπει να αντικατασταθούν με καινούργιες, με την καταβολή παραβόλου 30 ευρώ, διαφορετικά παύουν να ισχύουν και θα έχουν ισχύ για 15 χρόνια, όπως και οι υπόλοιπες άδειες.

Από την ερχόμενη Δευτέρα αυξάνεται κατά πέντε ώρες ο αριθμός των υποχρεωτικών μαθημάτων, που σημαίνει ανάλογη οικονομική επιβάρυνση των υποψηφίων οδηγών, ενώ ορίζεται παράβολο 10 ευρώ για κάθε επανεξέταση του υποψήφιου οδηγού σε περίπτωση αποτυχίας.

Επίσης η ανανέωση του ερασιτεχνικού διπλώματος οδήγησης δεν θα γίνεται πλέον στα 65 χρόνια, αλλά κάθε 15ετία, με διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και αν διαπιστώνεται πρόβλημα υγείας, θα παραπέμπονται σε δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές, χωρίς ωστόσο να περνούν από πρακτικές ή θεωρητικές εξετάσεις.

Μετά την ηλικία των 65 χρόνων η ανανέωση της άδειας οδήγησης θα γίνεται κάθε τριετία.

«Οι τιμές για την εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών θα αυξηθούν 80-100 ευρώ, αφού έχουμε πέντε ώρες περισσότερες στην πρακτική. Από τα 100 ευρώ βέβαια τα 49 πάνε στην Εφορία», σημειώνει ο εκπαιδευτής κ. Ι. Παπουτσής.

Με το Προεδρικό Διάταγμα εισάγονται οι εξής κατηγορίες αδειών οδήγησης όσον αφορά στα βασικά τους χαρακτηριστικά:

-ΑΜ που αφορά δίκυκλο όχημα με μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα 45 χιλιόμετρα και κινητήρα με κυβισμό μέχρι 50 κ.εκ.

-Α1 που αφορά μοτοσικλέτα ελάχιστου κυβισμού 120 κ.εκ. με ταχύτητα τουλάχιστον 90 χλμ.

-Α2 μοτοσικλέτα ελάχιστου κυβισμού 4 κ.εκ.

-Α μοτοσικλέτα ελάχιστου κυβισμού 600 κ.εκ.

-Β τετράτροχο όχημα που αναπτύσσει ταχύτητα 100 χλμ.

-ΒΕ, όχημα της κατηγορίας Β και ρυμουλκούμενο μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας τουλάχιστον 1000 κιλών, που αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 100 χλμ.

-C όχημα μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας τουλάχιστον 12 τόνων, μήκους τουλάχιστον 8 μέτρων, ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 80 χλμ.

-CE αρθρωτό όχημα, είτε συνδυασμός οχήματος της κατηγορίας C και ρυμουλκούμενου τουλάχιστον 7,5 μέτρων μήκους και μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα και των δύο 20 τόνους.

– C1 με μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα τουλάχιστον 4 τόνους, μήκους τουλάχιστον 5 μέτρα, ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα 80 χλμ.

– C1Ε συνδυασμός αποτελούμενος από όχημα κατηγορίας C1 και ρυμουλκούμενο μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας τουλάχιστον 1250 κιλών, με μήκος 8 μέτρων και ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 80 χλμ.

-D όχημα τουλάχιστον 10 μέτρων, ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 80 χλμ.

– DΕ όχημα της κατηγορίας D με ρυμουλκούμενο μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας τουλάχιστον 1250 κιλών, ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 80 χλμ.

– D1 όχημα μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας 4 τόνων, ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 80 χλμ.

– D1Ε όχημα τύπου D1 με ρυμουλκούμενο μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας τουλάχιστον 1250 κιλά και ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 80 χλμ.

Οι παλιές άδειες για τα δίκυκλα και τα ερασιτεχνικά διπλώματα, αλλά και όσες εκδοθούν από εξετάσεις που θα ολοκληρωθούν μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουν να ισχύουν είτε μέχρι τα 65 χρόνια του κατόχου τους, είτε μέχρι το 2033.

Οι νέες άδειες οδήγησης των κατηγοριών ΑΜ, Α1, Α2, Α και Β  θα ισχύουν για 15 χρόνια, ενώ μέχρι τώρα ίσχυαν μέχρι τα 65.

Για την απόκτηση ερασιτεχνικής αδείας οδήγησης θα απαιτούνται 20 ώρες θεωρητικά μαθήματα και 25 ώρες πρακτικά, ενώ για την απόκτηση αδείας οδήγησης μοτοσικλέτας, 30 ώρες θεωρητική εκπαίδευση και 14 ώρες πρακτική. Για τις ιατρικές εξετάσεις το παράβολο θα κοστίζει 90 ευρώ  και για την άδεια 30 ευρώ. Οι κατηγορίες αδειών C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E και DE (πρώην επαγγελματικές) θα έχουν ισχύ για πέντε χρόνια. «Με τη λήξη ισχύος των επαγγελματικών αδειών θα τίθενται αυτόματα σε ισχύ οι ερασιτεχνικές, με την προϋπόθεση ότι ο οδηγός δεν θα είναι άνω των 65 χρόνων», σημειώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Μαγνησίας κ. Κανάτας.

Όλες οι άδειες αντικαθίστανται μέχρι το 2033 με νέου τύπου, που εκτυπώνονται από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

 

Στολή κατάλληλη

Οι υποψήφιοι οδηγοί μοτοσικλετών θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι με το νέο Προεδρικό Διάταγμα στις εξετάσεις που θα δώσουν, θα πρέπει να φορούν εκτός του προστατευτικού κράνους κλειστού τύπου και το αντανακλαστικό γιλέκο, που χορηγούν οι σχολές οδηγών και προστατευτικό ρουχισμό και συγκεκριμένα μπουφάν, παντελόνι, γάντια και μπότες μοτοσικλέτας.

Ο έμπορος ειδών μοτοσικλέτας κ. Δ. Μαραγκουδάκης σημειώνει ότι ένα μπουφάν μοτοσικλέτας με επιαγκωνίδες κοστίζει από 100 ευρώ, ένα κράνος προδιαγραφών από 50 ευρώ, οι μπότες από 50-60 ευρώ, ένα παντελόνι με επιγονατίδες 85-90 ευρώ, τα γάντια από 20 ευρώ και συνολικά μια πλήρης εξάρτηση από 300 ευρώ. Πάντως οι σχολές οδηγών αναμένεται να χορηγούν τις στολές εξέτασης, επιβάλλοντας φυσικά και ένα ανάλογο τίμημα.

Παράλληλα γίνονται πιο δύσκολες οι πρακτικές εξετάσεις για τους δικυκλιστές με αποφυγή εμποδίων με ταχύτητα 50 χλμ. και πέδηση έκτακτης ανάγκης σε συγκεκριμένο χρόνο και απόσταση, που θα εφαρμοστούν ωστόσο από τις 7 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι άδεια οδήγησης δικύκλου κατηγορίας ΑΜ μπορεί να λάβει και ανήλικος 16 χρόνων με τη συγκατάθεση του γονέα ή του κηδεμόνα.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το