Αθλητισμός

Πιλάβιος: Ηθικό το δίκιο του Ολυμπιακού Β.

«Δεν θα πω σε ποια κατηγορία θα παίξουν Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα» τόνισε στην εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ» ο πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Σοφοκλής Πιλάβιος, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα που του έγινε από τον Κυριάκο Θωμαΐδη. Ανέφερε πως η αποκατάσταση των δύο ομάδων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ηθικό και όχι νομικό, καθώς όπως υποστήριξε δεν υπήρξε καταπάτηση του αυτοδιοίκητου.

Ρεπορτάζ: ΕΥΘΥΜΗΣ Δ. ΧΟΥΤΑΣ

Ο κ. Πιλάβιος, ωστόσο, ξέχασε να αναφέρει πως ο Ολυμπιακός δεν τιμωρήθηκε από αθλητικό δικαιοδοτικό όργανο, παρά μόνο υποστήριξε πως η ομάδα του Βόλου έχασε όλα τα δικαστήρια στην Ελλάδα, αλλά και στο CAS. Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική, από τη στιγμή που η ΠΑΕ απέσυρε τις προσφυγές στο CAS και στο Διαιτητικό Δικαστήριο, όταν άρχισαν οι απευθείας συνομιλίες με την ΕΠΟ, καθώς και δεν ήθελε να είναι αντίδικος με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Αυτό, άλλωστε, τονιζόταν σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει η ΠΑΕ στις 24 Απριλίου και στην οποία ανέφερε ότι «μετά τα νέα δεδομένα υποβολής φακέλου ενώπιον της ΕΕΑ και έναρξης των συζητήσεων με τη διοίκηση της ΕΠΟ, κάθε δικαστική αντιδικία ενώπιον των δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ, προς το παρόν, κρίνεται ανώφελη για την ομάδα του Ολυμπιακό Βόλου».

Ο  Κυριάκος Θωμαΐδης όταν έγινε αναφορά  στο ζήτημα του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας, απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΕΠΟ και του ζήτησε να τοποθετηθεί επί του θέματος, μετά και τη δέσμευσή του στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, πως οι δύο ομάδες θα αποκατασταθούν.

Ο κ. Πιλάβιος υποστήριξε πως ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα έχουν δίκιο ηθικό και όχι νομικό: «Το νομικό ήταν – καλώς ή κακώς – να μην αγωνιστούν οι δύο ομάδες στη Σούπερ Λιγκ. Νομικό δίκιο Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα δεν έχουν. Ούτε αυτά περί μη τήρησης του αυτοδιοικήτου ισχύουν.

Ο Βόλος έφτασε μέχρι το CAS – και αν δεν γνωρίζετε – έχει χάσει όλα τα δικαστήρια. Μάλιστα, όπως είπα και στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, χωρίς να πάρω κάποια έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο, επέστρεψα στον Ολυμπιακό Βόλου πίσω τα χρήματα που είχε δώσει στο CAS και αφορούσαν τα παράβολα και τη δικαστική αμοιβή.

Ωστόσο, Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα υπέστησαν το περασμένο καλοκαίρι πάρα πολύ μεγάλη ζημιά. Μ’ αυτή την έννοια λέω ότι η αποκατάστασή τους είναι θέμα ηθικό και όχι νομικό. Θα προβάλω το ηθικό σ’ αυτή την υπόθεση, αλλά θα πρέπει να βρούμε και τον τρόπο, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ομάδες.

Όταν ο κ. Πιλάβιος ρωτήθηκε σε ποια κατηγορία θα αγωνιστούν οι δύο ομάδες, απάντησε αρχικά: «Δεν το γνωρίζω. Η Καβάλα παίζει ήδη στην Δ’ Εθνική. Ο Ολυμπιακός δεν παίζει πουθενά. Αν βαδίζουμε βάσει νόμου – και έτσι πρέπει να κάνουμε – οφείλουμε να δούμε πως μπορούμε να βρούμε μία νόμιμη λύση.

Προσωπικά, δεν μπορώ να κρίνω αν καλώς ή κακώς οι δύο αυτές ομάδες δεν πήραν πέρυσι πιστοποιητικό από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού».

Ερωτηθείς εκ νέου ο κ. Πιλάβιος σε ποια κατηγορία θα παίξουν οι δύο ομάδες, στην περίπτωση που πάρουν την άδεια από την ΕΕΑ απάντησε: «Αν πάρουν άδεια, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα αποφασίσει, μαζί με τα διοικητικά συμβούλια των λιγκών».

Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μπραουδάκης, ανάφερε ως παράδειγμα την Γ’ Εθνική, την κατώτερη δηλαδή επαγγελματική κατηγορία, με τον κ. Πιλάβιο να αποφεύγει επιμελώς να πάρει θέση: «Εγώ δεν θα πω που θα παίξουν Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα. Την ερμηνεία του κανονισμού θα ήθελα να τη δώσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ».

Αναληθή και

ανακριβή τα όσα

δήλωσε ο Πιλάβιος

Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε πως τα περισσότερα απ’ όσα δήλωσε ο Σοφοκλής Πιλάβιος για την περίπτωση του Ολυμπιακού Βόλου ήταν ανακριβή και αναληθή.

Ο Ολυμπιακός Βόλου δεν έχασε κανένα αθλητικό δικαστήριο στην Ελλάδα, ενώ απέσυρε την προσφυγή από το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, όταν άρχισαν οι

απευθείας συνομιλίες με την Ομοσπονδία. Όσον αφορά την προσφυγή στο CAS ο Ολυμπιακός Βόλου δεν έχασε την υπόθεση, γιατί απλά αυτή δεν εκδικάστηκε ποτέ. Τα δικαστικά παράβολα επιστράφηκαν και σε καμία περίπτωση τα χρήματα αυτά δεν τα έδωσε στον Ολυμπιακό Βόλου η ΕΠΟ, όπως υποστήριξε ο κ. Πιλάβιος.

Όσον αφορά την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο, αυτή αναβλήθηκε αρχικά για τις 14 Ιουνίου και πήρε νέα αναβολή, λόγω των εκλογών της 17ης Ιουνίου (τα δικαστήρια θα παραμείνουν κλειστά από τις 14 έως τις 19 Ιουνίου).

Κανείς από τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στη συζήτηση δεν αναφέρθηκε στην απόφαση που ανώτατου δικαιοδοτικού αθλητικού οργάνου, της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ της 10ης Αυγούστου 2011, όπου ο Ολυμπιακός Βόλου παρέμεινε στη Σούπερ Λιγκ με -10 βαθμούς.

Ο κ. Πιλάβιος υποστήριξε πως τηρήθηκε το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου από την ΕΠΟ, ωστόσο, κανείς από τους παρευρισκομένους στο πάνελ δεν του υπενθύμισε πως άλλα ανέφερε η επιστολή που είχε στείλει η ΦΙΦΑ στην ΕΠΟ στις 6 Οκτωβρίου και την οποία υπέγραφε ο γενικός γραμματέας Μάρκους Κάτνερ. Συγκεκριμένα, η ΦΙΦΑ ζητούσε από την ΕΠΟ να εφαρμόσει την απόφαση των δικαιοδοτικών της οργάνων, όσον αφορά την αδειοδότηση του Ολυμπιακού Βόλου και όχι την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Πράγμα που δεν έκανε φυσικά.

Επίσης, όταν είχε ξεσπάσει η διαμάχη ανάμεσα στην Πολιτεία και στην ΕΠΟ, με την πρώτη να προσπαθεί – τότε- να ισχυροποιήσει την ΕΕΑ, έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες, ο νομικός εκπρόσωπος της ΕΠΟ, κ. Θεόδωρος Κουρίδης είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Επειδή ακούγεται κατά καιρούς τι έκανε η ΕΠΟ το καλοκαίρι για Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα, σας απαντώ πως τιμώρησε και τις δύο ομάδες. Αυτά έγιναν γνωστά στη ΦΙΦΑ και ήρθαν και μας είπαν ότι δεν μπορεί κανένα μη ποδοσφαιρικό όργανο να λέει ότι αυτή η ομάδα συμμετέχει και η άλλη όχι. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε αυτή την οδηγία»

Φυσικά αυτή η οδηγία δεν εφαρμόστηκε ποτέ και η ΕΠΟ δεν τήρησε σε καμία περίπτωση το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κατά τα άλλα ο κ. Πιλάβιος επιμένει πως το θέμα της αποκατάστασης του Ολυμπιακού Βόλου είναι ηθικό και όχι νομικό.

Τη μετοχική

σύνθεση εξετάζει την

Πέμπτη η ΕΕΑ

Την προσεχή Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει εμβόλιμα η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις υποθέσεις του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας.

Η ΕΕΑ, από το σύνολο των δικαιολογητικών που υπάρχουν στον φάκελο που έχουν καταθέσει οι δύο ομάδες, θα εξετάσει μόνο τη μετοχική τους σύνθεση και θα αποφανθεί αναλόγως. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου ευελπιστεί πως δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα με το μετοχολόγιο και θα πάρει την έγκριση. Θυμίζουμε, ωστόσο, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΑΕ, κ. Παναγιώτης Μποτσιβάλης, εκκρεμεί η άδεια μετόχου, την οποία και περιμένει να πάρει από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού την Πέμπτη.

«Έχω καταθέσει αίτηση για την άδεια μετόχου από τον περασμένο Αύγουστο. Το αίτημα δεν έχει απορριφθεί, ούτε μου έχουν ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά» ανέφερε την προηγούμενη Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μποτσιβάλης, θεωρώντας πως το θέμα είναι τυπικό.

Στην περίπτωση που όλα πάνε καλά για τον Ολυμπιακό Βόλου και πάρει την άδεια από την ΕΕΑ, στη συνέχεια θα κληθεί να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ – αλλά και τα διοικητικά συμβούλια των λιγκών – σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί τη νέα χρονιά η βολιώτικη ομάδα.

Το πρώτο εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός Βόλου είναι αυτό της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Εφόσον αυτό ξεπεραστεί, ο Ολυμπιακός θα σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του, που έχουν να κάνουν με την ΕΠΟ.

Εκεί η ΠΑΕ θα χρειαστεί τη στήριξη όλων των φορέων της Μαγνησίας, οι οποίοι θα πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα και να δώσουν το «παρών», όταν συνεδριάσει το Δ.Σ. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στηρίζοντας την προσπάθεια της ομάδας να επιστρέψει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Πάντως, αν κρίνουμε από τη στάση που κράτησε ο κ. Πιλάβιος στην εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ», η επιστροφή του Ολυμπιακού στη Σούπερ Λιγκ φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της ΠΑΕ με την ΕΠΟ (αλλά και με τις λίγκες) αναμένεται να είναι σκληρές τις αμέσως προσεχείς μέρες, όπου και θα κριθεί το μέλλον της ομάδας του Βόλου.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το