Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Πιέσεις για παραχώρηση έκτασης σε Ναυτικές Σχολές

Του υπουργείου Ναυτιλίας προς την ΕΤΑ αναμένει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου
Του υπουργείου Ναυτιλίας προς την ΕΤΑ αναμένει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου

Πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, προκειμένου να επισπεύσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την παραχώρηση από την πλευρά της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ΕΤΑ) της έκτασης στα Καλά Νερά για την ανέγερση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ασκεί η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου. Σύμφωνα με την ΕΤΑ, απαιτείται το αρμόδιο υπουργείο ως φορέας υλοποίησης του έργου να υποβάλει αίτημα για να περιέλθει στην ιδιοκτησία του η έκταση. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου υποστηρίζει ότι με την παραχώρηση της έκτασης στο υπουργείο ανοίγει ο δρόμος για την εκτέλεση του έργου, με δεδομένη τη δέσμευση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού σχετικά με την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

Επισπεύδονται από τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου οι διαδικασίες για τη δρομολόγηση του έργου ανέγερσης Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στα Καλά Νερά.

Κυρίαρχη, πλέον, προτεραιότητα είναι η παραχώρηση της έκτασης των Καλών Νερών από την ΕΤΑ προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, το οποίο είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου.

Αρχικά η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου με έγγραφό της προς την ΕΤΑ αιτούταν την παραχώρηση της έκτασης στη δική της ιδιοκτησία, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση των Ακαδημιών.

Ωστόσο, η ΕΤΑ από την πλευρά της απάντησε ότι το αίτημα πρέπει να υποβληθεί αρμοδίως από το φορέα υλοποίησης του έργου, που είναι το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, η πολιτική ηγεσία του οποίου έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά και δεσμεύτηκε στο Δήμο ότι θα υποβάλει αίτημα στην ΕΤΑ για την παραχώρηση της έκτασης.

Στην περίπτωση κατά την οποία υποβληθεί το αίτημα και με δεδομένη, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, τη βούληση της ΕΤΑ να παραχωρήσει την έκταση στο υπουργείο, ανοίγει ο δρόμος για την εκτέλεση του έργου, καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός δεσμεύτηκε στο δήμαρχο Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνα ότι με τη συγκέντρωση και την προσκόμιση όλων των στοιχείων του φακέλου θα καταβληθεί προσπάθεια σχετικά με την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου» επισημαίνει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνας «πρέπει να επισπεύσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου η έκταση στα Καλά Νερά να περιέλθει στην ιδιοκτησία της. Αναμένουμε να αποστείλει το συντομότερο το σχετικό αίτημα στην ΕΤΑ για την παραχώρηση της έκτασης. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, η πολιτική ηγεσία του οποίου είναι θετική στην προοπτική και θέλει τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στο Νότιο Πήλιο, συνεπώς πρέπει να αιτηθεί την παραχώρηση της έκτασης από την ΕΤΑ. Στην περίπτωση κατά την οποία το αίτημα ικανοποιηθεί και η έκταση παραχωρηθεί από την ΕΤΑ στο αρμόδιο υπουργείο, ανοίγει αυτομάτως ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου, με δεδομένη τη δέσμευση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού για χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ. Η ανέγερση Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στο Νότιο Πήλιο είναι έργο αναπτυξιακό και όχι αντίστοιχο κατασκευής σχολικών μονάδων. Επομένως, μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ» καταλήγει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το