Οικονομία, Πολιτική

Πιέζει για απολύσεις στο Δημόσιο η τρόικα

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το πακέτο των περικοπών

 

Σε δύσκολους ατραπούς μπαίνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα παρά το καλό κλίμα στη συνάντηση με τον κ. Γ. Στουρνάρα. Κι’ αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, απαίτηση που ως γνωστόν απορρίπτεται από την ελληνική πλευρά γιατί εκτός των άλλων θα αυξηθεί και η ανεργία. Το σκληρό αυτό αίτημα της τρόικα αναμένεται να δοκιμάσει και τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού θα προκαλέσει δυσκολίες και τριβές στα εσωτερικό και των τριών κομμάτων και προπαντός στη ΔΗΜ.ΑΡ και το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα. Τις προθέσεις τους για σκληρή διαπραγμάτευση αλλά και αμφισβήτηση από την πρώτη στιγμή των μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν οι εκπρόσωποι της τρόικας, που επαναφέρουν το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση μέτρα 5,5 με 6 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 11,5 δισ.

Ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει τα εναλλακτικά σενάρια, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά ένα ή δύο χρόνια. Η κίτρινη κάρτα της τρόικας και η δυσκολία εξειδίκευσης των μέτρων από τους κυβερνητικούς εταίρους, φέρνει πίσω και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και του νομοσχεδίου με τις περικοπές, ωστόσο πρόθεση του Γ. Στουρνάρα που συμμετείχε στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με την τρόικα, είναι να παρουσιάσει στο Eurogroup της Παρασκευής ένα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο σχέδιο.

Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο Γ. Στουρνάρας, δήλωσε: «Εμείς όπως ξέρετε καταθέσαμε τα 11,5 δισ. στην τρόικα, υπάρχει μια συζήτηση, υπάρχει μια αξιολόγηση των μέτρων είναι μια συζήτηση δύσκολη γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα. Προσπαθούμε να τους πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας επιχειρημάτων».

Από τα προτεινόμενα μέτρα για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, αμφισβητείται κυρίως το σχέδιο μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που ξαναφέρνει στο τραπέζι τις απευθείας απολύσεις υπαλλήλων. Συν τοις άλλοις ενστάσεις υπάρχουν και για τη δυνατότητα μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 750 εκατ. ευρώ.

Στο πεδίο της Υγείας, αμφισβητείται το σχέδιο μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 911 εκατ. ευρώ και είναι ενδεικτικό ότι ήδη εκτιμάται υπέρβαση του σχετικού στόχου για το 2012 κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η τρόικα απαιτεί κλείσιμο νοσοκομείων χαρακτηρίζοντας λίγες τις 661 συγχωνεύσεις κλινικών. Όσον αφορά στο «πακέτο» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η τρόικα εστιάζει τη κριτική της στο ότι σχεδιάζεται μετάθεση πληρωμών 437 εκατ. ευρώ και όχι περικοπές, ενώ υπό αμφισβήτηση είναι και ο στόχος είσπραξης 3,2 δισ ευρώ από το μέτωπο της φοροδιαφυγής.

Μετά από τη κίτρινη κάρτα της τρόικας, ο Αντ. Σαμαράς κάλεσε τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας και τους ζήτησε να επανεξετάσουν τον σχεδιασμό τους και να συγκεντρώσουν τα αναγκαία στοιχεία με τα οποία θα πείσουν τους επικεφαλής της τρόικας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη στο υπουργείο Υγείας ετοιμάζουν νέα λίστα φαρμάκων.

Οι δυσκολίες στην εξειδίκευση των μέτρων αποτυπώθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα ξανασυναντηθούν το απόγευμα της Τετάρτης. Τόσο, ο Ε. Βενιζέλος που συναντήθηκε τη Τρίτη με την τρόικα, όσο και ο Φ. Κουβέλης έθεσαν θέμα αντοχής των πολιτών. Πληροφορίες μετά τις συναντήσεις Σαμαρά και Βενιζέλου με την τρόικα αναφέρουν ότι ιδιαίτερα ο Πολ Τόμσεν έδειξε σχεδόν βέβαιος για την επιμήκυνση που ζητά η χώρα μας ωστόσο παραμένει ασαφής η χρονική της διάρκεια.

Σταυρόλεξο το Δημόσιο

Το σχέδιο των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών για την αποφυγή των απολύσεων στο Δημόσιο προβλέπει η πλειοψηφία των 35.000 – 40.000 υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν να προέλθει μέσω της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης», δηλαδή προτείνεται να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για 2-3 χρόνια, όσοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2016 και το 2017, λαμβάνοντας το 60% των αποδοχών τους, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο να συνταξιοδοτηθούν άμεσα με την δυνατότητα αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων, ή και της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας όχι μόνο αμφισβητούν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας δεν θα αποδώσει επειδή όπως σχεδιάστηκε είναι ακριβό αλλά ανεβάζουν και τον πήχυ των προσδοκώμενων εσόδων από τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης πιέζοντας για απολύσεις ζητώντας μάλιστα οι απολύσεις να ξεκινήσουν από τους οργανισμούς που θα καταργηθούν.

Όσο για τον στόχο της συρρίκνωσης του δημοσίου κατά 150.000 υπάλληλους ως το 2015 σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα στοιχεία που ετοίμασαν οι υπηρεσίες του φαίνεται ότι θα πιαστεί και με το παραπάνω και οι αποχωρήσεις μέσω συνταξιοδοτήσεων, μη ανανέωση συμβάσεων, την αξιολόγηση του προσωπικού με γραπτές εξετάσεις, την κατάργηση φορέων του δημοσίου και την υιοθέτηση του μέτρου της διαθεσιμότητας θα φτάσουν τις 154.000.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μέσα στο 2012 είχαν υπολογιστεί 14.000 αποχωρήσεις μέχρι τώρα αποχώρησαν 19.000 υπάλληλοι και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα φτάσουν τις 30.000. Κινητοποίηση και σιωπηρή πορεία προς την Βουλή θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη το μεσημέρι εν ενεργεία αξιωματικοί και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις αποδοχές τους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το