Photo Gallery, Τοπικά

Πηλιορείτικος Γάμος: Άρχισαν χθες οι εκδηλώσεις

Τσίπουρο και λουκούμι στο Δήμαρχο για το παραδοσιακό «κάλεσμα»

Με άλογα και ντυμένοι με παραδοσιακές πηλιορείτικες φορεσιές προσφέροντας τσίπουρο και λουκούμια κάλεσαν το Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, χθες το απόγευμα, οι διοργανωτές του Πηλιορείτικου Γάμου, στις τριήμερες εκδηλώσεις για την αναβίωση του εθίμου, που φέτος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί, στο πλαίσιο αναπαράστασης των παραδοσιακών εθίμων, θα τελεστεί ο πραγματικός γάμος, από το Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιο, ενός νέου ζευγαριού από το Βόλο, των Μάριου Σαχίνη και Ζωής Παπαπολύζου, οι οποίοι θα μετατρέψουν το δρώμενο σε πραγματικότητα μετά από 23 χρόνια, όταν νεαρό τότε ζευγάρι συμμετείχε με τον ίδιο τρόπο στην αναπαράσταση.

Ξεκινώντας από το Ηρώο, στην παραλία του Βόλου, και διασχίζοντας την οδό Αργοναυτών, μοιράζοντας στον κόσμο φυλλάδια με το πρόγραμμα του Πηλιορείτικου Γάμου αλλά και τσίπουρο και λουκούμια, όπως προστάζουν οι παραδόσεις, τα «μπρατίμια» (Μίτση Γρυπιώτου, Αφροδίτη Καραζαφίρη, Κλέαρχος Μακρυγιάννης και Μιχάλης Φυγετάκης) έφτασαν στο Δημαρχείο του Βόλου οπού τους περίμενε ο κ. Σκοτινιώτης. Εκεί ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δ. Βλαχούτσος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Συλλόγου «Ορμίνιο» Πορταριάς Ηρ. Καραγιάννη, κέρασαν το Δήμαρχο και του παρέδωσαν το επίσημο κάλεσμα καθώς και δύο βιβλία με τα έθιμα του Πηλιορείτικου Γάμου και τις παραδόσεις της περιοχής. Ο μπράτιμος Μιχάλης Φυγετάκης, που συμμετέχει στις εκδηλώσεις τα τελευταία 33 χρόνια, παρακάλεσε το Δήμαρχο Βόλου να «μην αφήσετε να χαθεί το έθιμο αυτό» ενώ εκείνος με τη σειρά του, αφού αποδέχθηκε την πρόσκληση κι ευχήθηκε «η ώρα η καλή» στους μελλόνυμφους, απάντησε πως «όχι μόνο δεν θα το αφήσουμε να χαθεί, αλλά αξιοποιώντας τη δύναμη του Δήμου θα το αναδείξουμε ακόμα περισσότερο».

Οι εκδηλώσεις για την 39η αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου θα είναι τριήμερες. Σήμερα, Παρασκευή 17 Αυγούστου, με αφορμή τη γαμήλια προετοιμασία, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο «Ορμίνιο» στην πλατεία της Πορταριάς. Η έναρξη αναπαράστασης των εθίμων θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου 18 Αυγούστου, με τα αρραβωνιάσματα και τα αλευρώματα. Την Κυριακή 19 Αυγούστου το πρωί, μετά την τέλεση της καθιερωμένης Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας υπέρ Υγείας των παραθεριστών της περιοχής στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Πορταριάς, θα πραγματοποιηθούν τα καλέσματα, η μεταφορά της προίκας με τα ζώα, το κόψιμο του νυφικού και το ξύρισμα του γαμπρού. Στις 19.00 το απόγευμα, θα γίνει το ξεκίνημα του ζευγαριού για την τέλεση του μυστηρίου του γάμου στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πορταριάς.

Το βράδυ, μετά την τέλεση του μυστηρίου του γάμου (στις 20.00), θα ακολουθήσει το γαμήλιο γλέντι με το κρέμασμα του γαμπρού, το σπάσιμο της στάμνας και το ψώνισμα – φόρτωμα του γαμπρού. Την παρουσίαση των εθίμων και όλο το τελετουργικό θα συνοδεύει μουσικά παραδοσιακή ορχήστρα. Η αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου τελείται, όπως πάντα, στην κεντρική πλατεία Πορταριάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το