Photo Gallery, Τοπικά

«Περπατάει» καλά ο Περιφερειακός

Στην εργολαβία που εξελίσσεται στο τμήμα Γορίτσα - Αγριά
Στην εργολαβία που εξελίσσεται στο τμήμα Γορίτσα – Αγριά

 

Κριτική στις κυβερνήσεις και τις τοπικές διοικήσεις,  που τις «χρυσές εποχές» για την Ελλάδα δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν το έργο του Περιφερειακού, άσκησε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός , που επισκέφθηκε μαζί με το δήμαρχο κ. Σκοτινιώτη την εργολαβία, η οποία εξελίσσεται στο τμήμα Γορίτσας-Αγριάς.

Η συγκεκριμένη εργολαβία,  που εξελίσσεται το τελευταίο τρίμηνο,  είναι η δυσκολότερη και, θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2014, καθώς περιλαμβάνει την κατασκευή της σήραγγας Γορίτσας μήκους 600 μέτρων, της κοιλαδογέφυρας μήκους 450 μέτρων και το τμήμα οδικής σύνδεσης με την παραλιακή οδό Βόλου – Αγριάς μήκους ενός χιλιομέτρου. Η ολοκλήρωση αυτής της εργολαβίας θα αποφορτίσει το ιδιαίτερα βεβαρημένο εσωτερικό οδικό δίκτυο της πόλης, απαλλάσσοντας, μεταξύ άλλων, την οδό Αλκίππης από την κίνηση των βαρέων οχημάτων που σήμερα υφίσταται.

Ωστόσο ο Περιφερειακός θα μείνει ανολοκλήρωτο έργο, από την ώρα που δεν θα υπάρξει εκτόνωση της κυκλοφορίας, με έξοδο από την Αγριά, προς το Βρύχωνα,

 

Για την πορεία της εργολαβίας του Περιφερειακού στο τμήμα από Γορίτσα μέχρι την έξοδο της αρτηρίας στην παραλιακή οδό Βόλου-Αγριάς, ενημερώθηκαν από κοινού χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσκεψη στο έργο και είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Αλεξόπουλο  και στελέχη της αναδόχου εταιρείας «Δομοτεχνική».

«Πρόκειται για ένα πολύπαθο έργο, το οποίο ήταν σταματημένο όταν αναλάβαμε εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Βόλου. Πιέσαμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς και πετύχαμε την επανεκκίνηση του έργου. Η επανεκκίνηση ήταν δύσκολη γιατί έπρεπε να γίνει εκκαθάριση της παλιάς εργολαβίας και επαναδημοπράτηση. Σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχει εγκατεστημένη εταιρεία και η εργολαβία προχωρεί κανονικά. Είναι ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και είναι σημαντικό ότι συνεχίζεται σε μια εποχή ρευστότητας και αβεβαιότητας. Τον Αύγουστο του 2014 πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο να δοθεί σε κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

Ο δήμαρχος Βόλου τόνισε από την πλευρά του τα εξής:

«Καταφέραμε τα δύο τελευταία χρόνια και μάλιστα σε περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, η Περιφέρεια, ο Δήμος και όλοι οι τοπικοί φορείς, να ξεμπλοκάρουμε ένα έργο που ήταν παγωμένο για πάρα πολύ καιρό. Είναι ένα έργο μείζονος κυκλοφοριακής και περιβαλλοντικής σημασίας,  το οποίο παράλληλα δίνει δουλειά σε δεκάδες συμπολίτες μας, σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει κυριολεκτικά την περιοχή. Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα και η εργολαβία θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα, καθώς αφενός η ανάδοχος εταιρεία έχει δείξει ότι είναι αξιόπιστη, αφετέρου η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ» είπε.

Όσον αφορά στην εργολαβία – «σκούπα» από Λαρίσης μέχρι Γορίτσα, είναι θέμα ημερών να ξεμπλοκαριστεί καθώς βρίσκεται στο στάδιο κρίσης ένστασης που έχει υποβληθεί από τη Δομοτεχνική, ενώ για την τρίτη εργολαβία που θα φθάσει μέχρι την Αγριά, στελέχη του υπουργείου Μεταφορών ενημέρωσαν τον κ. Σκοτινιώτη ότι σε δεκαπέντε ημέρες περίπου θα είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης.

«Υπάρχουν ωστόσο θέματα απαλλοτριώσεων και αλλά ζητήματα όπως η διασφάλιση της χρηματοδότησης που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στη συνέχεια, σε απόλυτη προτεραιότητα τίθεται η παράκαμψη της Αγριάς και η έξοδος του Περιφερειακού στο Βρύχωνα, ένα έργο το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του επόμενου ΕΣΠΑ. Είναι ένα έργο που θα βοηθήσει να ανασάνει κυκλοφοριακά η πόλη και ιδιαίτερα η Αγριά, ενώ θα υπάρξει και δραστική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της. Η μελέτη της Αγριάς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αυτό είναι σημαντικό διότι πρέπει να έχει ωριμότητα το έργο για να προταθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ» κατέληξε ο δήμαρχος.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στο θέμα των απαλλοτριώσεων και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν την εποχή που το στρέμμα δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ, να ορίζονται απαλλοτριώσεις από 12.000 έως και 18.000 ευρώ το στρέμμα.

Οι μηχανικοί της αναδόχου εταιρείας ενημέρωσαν χθες περιφερειάρχη και δήμαρχο για την εξέλιξη του έργου Γορίτσα – Αγριά  και σημείωσαν ότι σε  ένα χρόνο θα είναι έτοιμα όλα τα ηλεκτρομηχανολογικά και οι ασφαλτοστρώσεις. Σημειώνεται ότι στο έργο απασχολούνται 100 εργαζόμενοι και ο ιδιοκτήτης της Δομοτεχνικής δήλωσε ότι δεν αντιμετωπίζει ζητήματα με τη χρηματοδότηση γι’ αυτό και εκτιμά ότι το έργο θα παραδοθεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Ο ίδιος τόνισε πως η επιβλέπουσα αρχή, που είναι η ΕΥΔΕ Κάρλας, διαθέτει προσωπικό που γνωρίζει με ακρίβεια το έργο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το