Τοπικά

Περιφερειακός: Κόλλησε η εργολαβία – «σκούπα» στο Ελεγκτικό Συνέδριο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ

Νέο εμπόδιο στο πολύπαθο έργο του περιφερειακού δρόμου του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Βόλου, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο στον απαιτούμενο προσυμβατικό έλεγχο των δικαιολογητικών για την ανάδειξη του αναδόχου της εργολαβίας – «σκούπα».

Την ενημέρωση είχε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου, μετά από επικοινωνία με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Εδώ και ένα χρόνο έχει διενεργηθεί η δημοπρασία για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει την ολοκλήρωση της εργολαβίας – «σκούπα», που αφορά στο έργο του περιφερειακού δρόμου του Βόλου και η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου ελεγχόταν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις λίγες ημέρες πριν, υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι ο έλεγχος βρισκόταν στην τελική ευθεία και το έργο θα ξεμπλοκάριζε, μετά από χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο επέστρεψε το φάκελο του διαγωνισμού στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να είναι δυνατή η πληροφόρηση για τις παρατηρήσεις που μπορεί να εμπεριέχει.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου, «η εξέλιξη φαίνεται δυσμενής για την εργολαβία – «σκούπα» του τμήματος Α/Κ Λαρίσης-Γορίτσα και πρέπει να υπάρξει πίεση των εμπλεκομένων φορέων προς την πλευρά του υπουργείου, ώστε να μην επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, που απεύχομαι, τότε θα υπολογίζουμε νέα καθυστέρηση που θα ξεπεράσει τον ένα, με ενάμιση χρόνο», πρόσθεσε.

Με την εργολαβία – «σκούπα», η οποία είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με προϋπολογισμό 6,8 εκ. ευρώ, αντιμετωπίζονται οι σοβαρότατες ελλείψεις του τμήματος Α/Κ Λαρίσης – Γορίτσα, ώστε ο αυτοκινητόδρομος να καταστεί επιτέλους ασφαλής και λειτουργικός για τους χρήστες του.

Αντικείμενο της εν λόγω εργολαβίας (όπως αυτό περιγράφεται αναλυτικά στην τεχνική περιγραφή και τους λοιπούς όρους δημοπράτησης), είναι η τοποθέτηση αντιολισθηρής στρώσης στο τμήμα του έργου από τον ανισόπεδο κόμβο Λάρισας μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Αγ. Βαρβάρας, κατασκευή της οδού σύνδεσης με τα Μελισσιάτικα και το Συνεδριακό Κέντρο, κατασκευή παραπλεύρων οδών εξυπηρέτησης των παροδίων, ολοκλήρωση των έργων και πρόσθετες εργασίες στο σύνολο του έργου από τον ανισόπεδο κόμβο Λάρισας έως τη Γορίτσα  (ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ασφαλτικά, φωτεινή σηματοδότηση, αποχέτευση-αποστράγγιση, ασφάλιση, περίφραξη, σήμανση και αντιπλημμυρική τάφρος).

Στην παρούσα φάση, δεν έχει διευκρινιστεί αν το πρόβλημα με τον φάκελο εντοπίζεται στον διαγωνισμό ή την σύμβαση. Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Σκοτινιώτης αυτό αναμένεται να ξεκαθαριστεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Πρόσθεσε δε πως άλλη διαδικασία απαιτείται αν το πρόβλημα υπάρχει στο διαγωνισμό και άλλη αν υπάρχει στη σύμβαση. Στην δεύτερη περίπτωση η διαδικασία είναι απλούστερη και οι αλλαγές μπορεί να γίνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το