Photo Gallery, Τοπικά

Περιφέρεια: Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για την απογραφή στις πρώην Νομαρχίες

Σκληρή κόντρα μεταξύ της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας

 

 

Σκηνές και λεκτικές αντιπαραθέσεις που συναντά κανείς σε γηπεδικούς χώρους, γνώρισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνεδρίασης το Περιφερειακό Συμβούλιο όπου συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τα στοιχεία της οικονομικής απογραφής των τεσσάρων πρώην Νομαρχιών. Εκτός από τον Περιφερειάρχη και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, μαζική ήταν η συμμετοχή στην αντιπαράθεση και περιφερειακών συμβούλων των δύο παρατάξεων.

 

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

 

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνεδρίασε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο και η έκρηξη δεν άργησε να σημειωθεί για να επακολουθήσει σκληρή αντιπαράθεση, η οποία διήρκησε περίπου 20 λεπτά. Στο διάστημα αυτό ακούστηκαν φράσεις, όπως «είσαι λασπολόγος» ή «είσαι ψιλικατζής» ή «είσαι ανάξιος», ανάμεσα στους συμβούλους της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης. Και μόνο όταν επήλθε η κούραση έπεσαν οι τόνοι και συνεχίστηκε η συνεδρίαση. Τα στοιχεία της απογραφής εγκρίθηκαν με τις ψήφους της πλειοψηφίας, αλλά και του επικεφαλής της παράταξης «Πάμε Θεσσαλία-Οικολογικά» κ. Δημ. Κουρέτα. Οι παρατάξεις «Θεσσαλών Δύναμη», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ελεύθεροι Θεσσαλοί», «Θεσσαλία της Οικολογίας και της Αλληλεγγύης» και «Αριστερή Παρέμβαση» καταψήφισαν την εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο κ. Αγοραστός απαντώντας στον κ. Μπούτα αναφέρθηκε σε εργολαβία που έγινε από τη Ν.Α. Καρδίτσας και υπογράφθηκαν δύο συμφωνητικά. Σε αυτό το σημείο αντέδρασε ο σύμβουλος Καρδίτσας και πρώην νομάρχης κ. Φ. Αλεξάκος τονίζοντας ότι επρόκειτο για ομόφωνη απόφαση. Υπήρξε παρέμβαση του κ. Παπατόλια που κατηγόρησε τον κ. Αγοραστό για «κοινό συκοφάντη», ενώ ο κ. Αγοραστός ανέσυρε από τα χαρτιά του ένα περιοδικό που είχε εκδώσει η Ν.Α. Μαγνησίας επί νομαρχίας Παπατόλια. Όπως, είπε, «υπήρχαν 49 φωτογραφίες του κ. Παπατόλια, ενώ εφημερίδα των Αθηνών το χαρακτήριζε «πληκτικό περιοδικό». Άμεση αντίδραση του κ. Παπατόλια που χαρακτήρισε τις αιτιάσεις του κ. Αγοραστού «περυσινά παλιά σταφύλια», ενώ στο μεταξύ είχαν αρχίσει και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των συμβούλων των δύο μεγάλων παρατάξεων. Τότε ο κ. Αγοραστός εμφάνισε δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου σύμφωνα με την οποία -όπως την ανέγνωσε – «ο πρώην νομάρχης χαρακτηριζόταν συκοφάντης». Ο κ. Παπατόλιας απαντώντας στον Περιφερειάρχη είπε ότι «έχει χαμηλό ανάστημα για να αναφέρεται σε αυτόν», ενώ ο κ. Αγοραστός συνέχιζε να διαβάζει τη δικαστική απόφαση. Η αντιπαράθεση μεταξύ των συμβούλων φούντωσε με φωνές και λεκτικές επιθέσεις, ενώ ο κ. Παπατόλιας χαρακτήρισε τον κ. Αγοραστό «λασπολόγο και ανάξιο». Τελικά επήλθε η κούραση και από τις δύο πλευρές και η συνεδρίαση συνεχίστηκε.

 

Τοποθετήσεις

Ο Περιφερειάρχης ανήγγειλε ότι για την κάλυψη των ελλειμμάτων και την εξυπηρέτηση του χρέους, η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας «σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που διαρθρώνεται στους εξής άξονες:

-Χρηστή διαχείριση των οικονομικών της Περιφέρειας, εξοικονόμηση πόρων από την επίτευξη οικονομίας κλίμακας και μείωση των λειτουργικών δαπανών, διεκδίκηση, τεκμηριωμένα, αλλά μαχητικά, των κονδυλίων που οφείλει η κεντρική εξουσία προς την αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού, αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο». Πάντως τόνισε ότι «δεν πρόκειται να εισηγηθεί κανένα νέο φόρο, τέλος ή δικαίωμα υπέρ της Περιφέρειας».

«Κάποιοι επιτίθενται εναντίον της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχοντας ίσως αυτό στο μυαλό τους: να μη διεκδικήσουμε πόρους από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά να μετακυλήσουμε τα βάρη στους Θεσσαλούς. Δεν υποκύπτουμε. Η προεκλογική μας δέσμευση ισχύει στο ακέραιο», είπε ο κ. Κ. Αγοραστός. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έθεσε στόχο της αιρετής Περιφέρειας «αφενός να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις που κληρονόμησε από τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις το συντομότερο δυνατό και αφετέρου να ολοκληρωθούν τα ημιτελή σήμερα έργα, τα οποία προκαλούν περιβαλλοντική ρύπανση, καθώς και κοινωνική και οικονομική στρέβλωση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Απ. Παπατόλιας τόνισε ότι δεν πανηγυρίζει που η Νομαρχία Μαγνησίας εμφανίζεται σε καλύτερη κατάσταση και σημείωσε ότι η απογραφή είναι ένα εργαλείο αξιόπιστης καταγραφής της οικονομικής κατάστασης της Περιφέρειας. «Ο κ. Αγοραστός, δυστυχώς, επέλεξε την «πολιτική χρήση» της απογραφής, με μοναδικό στόχο να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών και να πείσει τους Θεσσαλούς να μην έχουν υψηλές απαιτήσεις από έναν δήθεν καταχρεωμένο θεσμό». Κατηγόρησε τον Περιφερειάρχη ότι «κατασκευάζει ενόχους μιλώντας για νάρκη χρέους, δίνοντας με την έμπνευσή του αυτή συγχωροχάρτι στην αναξιοπιστία του κεντρικού κράτους, διασύροντας τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των 4 θεσσαλικών νομών;».

Ο κ. Ε. Μπούτας στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «ο Περιφερειάρχης μιμείται τον Γ. Παπανδρέου ώστε να διαμορφώσει στους Θεσσαλούς μία αντίληψη χαμηλών προσδοκιών, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να έρθουν φόροι, τέλη για να καλυφθούν τα ελλείμματα». Ο κ. Δημ. Μητσιούλης, «Ελεύθεροι Θεσσαλοί», έκανε λόγο για μεταφορά των κοκορομαχιών και του δικομματισμού της Βουλής στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο κ. Κων. Πουλάκης, «Θεσσαλία της Οικολογίας και Αλληλεγγύης» τόνισε ότι κατά την απογραφή θα έπρεπε να συμμετέχουν ορκωτοί λογιστές, να υπάρχει διεκδικητικό πλαίσιο και να φαίνονται οι υποχρεώσεις της Πολιτείας». Ο κ. Φ. Γενηκομσίου «Αριστερή Παρέμβαση» επισήμανε ότι: «Η απογραφή δεν είναι μόνο μία τεχνική – οικονομική διαδικασία και μία τυπική υποχρέωση έγκρισης και παραλαβής της κατάστασης των νομαρχιών από το περιφερειακό συμβούλιο. Είναι έγκριση ή απόρριψη της πολιτικής που εφαρμόστηκε από τα νομαρχιακά συμβούλια. Μιας πολιτικής που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κινήθηκε στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής του μνημονίου κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το